Западен печат: Злото нанесе отново удар – в Барселона

САЩ са предупреждавали Испания за риск от терористичен акт
18 авг 2017 10:00, Елка Василева
9
Западен печат: Злото нанесе отново удар – в Барселона
Снимка: Reuters

Терористи удариха в сърцето на Барселона, пише френският в. "Фигаро". Градът бе смятан за символ на веселието и на слънцето на Европа, допълва вестникът. Досега Испания бе пощадена от атентати на "Ислямска държава", но нивото на тревога бе повишено на 4 степен по 5-степенната скала от 2015 г. след атентатите в Париж.

В последните месеци зачестиха и обезпокояващите сигнали в Испания, по-специално в Каталуния, областта, която се превърна в сцена на редица антитерористични операции. Именно там бяха разбити най-много терористични мрежи. На 25 април девет души бяха арестувани в Барселона, от които четирима се оказаха свързани с атентатите в Брюксел от март 2016 г., припомня "Фигаро".

Вестникът допълва, че нападенията с превозни средства - микробуси, камиони или коли - врязващи се в хората, зачестиха в последните три години. Такива нападения от началото на годината бяха извършени в Ерусалим, в Стокхолм и в Лондон. В края на миналата година подобно нападение имаше в Берлин, преди година - в Ница, през октомври 2014 г. - в Монреал. В Монреал загина един военен, а друг бе ранен. В Ерусалим бяха убити четирима израелци. В Стокхолм загинаха петима души, а петнайсетина бяха ранени. В Берлин загинаха 12 души и близо 50 бяха ранени. В Ница убитите бяха близо 90, а ранените стотици. В двете нападения в Лондон загинаха 7 и 5 души и бяха ранени по около 50, като при едното от нападенията терористите атакуваха минувачи с ножове. На 12 август в Шарлотсвил в американския щат Вирджиния кола се вряза в участници в контрапротест срещу неонацисти и привърженици на превъзходството на бялата раса. Една жена загина в тази атака.

Още по темата

Тероризмът удари емблематичния булевард "Рамбла" на Барселона, пише в. "Монд" и публикува разкази на очевидци на атаките. Изданието допълва, че темата е водеща за всички европейски издания, озаглавили най-често публикациите си "Злото нанесе отново удар".

Барселона бе ударена на свой ред, пише в. "Либерасион". Превозните средства се превръщат в оръжия за масово поразяване, допълва всекидневникът. Той отбелязва, че атентатът в Барселона и последвалото го нападение в курорта Камбрилс стават в момент, в който антиджихадистката стратегия на испанските власти се показваше ефикасна и даваше резултати. Властите се похвалиха неотдавна с няколко осуетени атентата.

От 2004 г., когато Мадрид бе ударен от терористи, взривили пътнически влакове и отнели живота на близо 200 души, в Испания бяха арестувани 700 заподозрени терористи. От тях 140 бяха осъдени за тероризъм, стотици бяха експулсирани и им бе наложена забрана да се връщат за 10 години. Правителството на Мариано Рахой неотдавна назначи 600 допълнителни агенти в службите за борба с тероризма. Сред тези агенти има и хора, запознати с мюсюлманската култура. Много по-малко испански граждани отидоха да се бият на страната на ИД в Ирак и Сирия в сравнение с френските граждани. Освен това в Испания гетата с мюсюлманско население са ограничени в сравнение с Франция, а интеграцията на мюсюлманите е по-успешна. Има и ефикасно сътрудничество между тайните служби на Испания и на северноафрикански държави като Мароко. Въпреки това терористите нанесоха удар на Испания, пише вестникът.

Черен ден за Барселона, пише италианският "Стампа" и публикува разкази на италианци, станали свидетели на паниката в града след атентата.

"Кориере дела сера" пише, че САЩ са предупреждавали Испания за риск от терористичен акт. Атентатът в Барселона потвърждава страховете на европейските полицейски служби от нападения, извършвани от самотни последователи на ИД.

"Кориере дела сера" се спира и върху личността на единия от задържаните Дрис Укабир. Той сам се явил в полицията и казал, че документите му били откраднати и с тях бил нает микробусът, врязал се в хората в Барселона. Оттам идва подозрението, че предалият се може би е братът на Дрис Укабир - Муса. Дрис Укабир е живял в Марсилия, а после се преместил в Испания в района на град Рипол. Неотдавна бил в Мароко и се върнал в Испания около 13 август. В профила му във Facebook няма нищо съмнително - снимки от плаж. Имало само статии, посветени на израелско-палестинския конфликт и антиционистки публикации. В профила във Facebook на брат му Муса обаче има снимки на мъж с оръжие и униформа и обидни към полицаите коментари.

В. "Република" също пише, че в профила на Дрис Укабир нямало нищо, което да навежда на мисълта за принадлежност към джихадистка организация. Той споменавал Корана след любимите си книги и дори харесал група във Facebook, нарекла се "Подкрепа за испански доброволци срещу ДАЕШ".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
0
 
! Отговори
Карина преди 6 години
До германистан юбералес: Това на Брайвик не може да се сравнява с ислямските действия, предписани от Корана! Брайвик показа някаква 'съпротива' срещу ислямизацията, докато Ислямските Терористични Атаки са противното, а именно 'налагане' на ислямизация и неизменния за нея Шерият. По своята същност това са на 180 градуса различни действия! Обаче, алаходупците и техните лакеи-управници искат да представят Брайвик за терорист, еднотипен с Джихадистите, за заблуда на "неверниците"! j/s
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA DA SPRAT PARITE NA ZLOTO ALOUUUU OTDE ZNAQT KOGA I KYDE ATENTAT SCHTE IMA?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА ЗЛО СИ ГО СЪЗДАДОХА И ОТГЛЕДАХ СЕГА ПОСТРАДАВЩИТЕ ПЛЮС САЩ (НА ПЪРВО МЯСТО)
5
2
 
13
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Западните медии да се научат да наричат нещате с имената им.Няма "Зло" - има "Ислям". Единствения не-ислямски терористичен акт от началото на ислямската инвазия в европа беше този на браивик. Всички други са ни от исляма.Та значи кога почва деислямизацията?
4
3
 
9
 
! Отговори
Аре преди 6 години
Бла бла бла съболезнования, ние сме с вас бла бла бла, заедно сме по- силни бла бла бла и така вече 15 години кланене на гората. Докато претръпнем. А е толкова просто - попиляваш рода на атентатора до 9- то коляно и край, ефекта е светкавичен, действието е измислено и приложено многократно, а и забраняваш *** непеота.
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакво зло! Важното е бизнес да става! Няма значение в какво направление. Ето сега ще се появят консултанти спасители на комисионна. От цялата им работа единствено комисионната ще е постоянна величина, въпреки че може и да нараства. С две думи: - На съда всичко е ясно! Моля да влезе умрелия!А колко пари се развъртяха покрай мигрантите, а? А вие казвате, че нямало какво да раздвижи икономиката в Европа.
2
3
 
8
 
! Отговори
бмп преди 6 години
Е, и? Медиите по света просто се спират на фактите.Никой от eвропейските лидери на мощните икономики,като оставим настрана съболезнованията и общите приказки за сега не е излязъл да заяви категорично и ясно,какво ще се предприеме от тук нататък!Какво ще се направи за да се спре ислямистката вълна заливаща Европа.Както каза проф. Константинов,европейците едва ли още ще стоят дълго като овце на заколение,и при липса на официална реакция,въпрос на време е да се появи нов фюрер!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злото ще продължава докато го търпят. Не се ли вземат радикални мерки ще умират съвсем невинни хора. Заподозрени само в терористична дейност, цялото семейство, вън, до един, и конфискация на пари и имущество. Така със всички, а не да ги чакат да избият и ранят много хора и тогава да взимат мерки.