Ще има ли война след референдума на кюрдите в Ирак?

Дженифър Брийдън пред Bloomberg TV Bulgaria
26 сеп 2017 15:30, Екип на Bloomberg
27
Ще има ли война след референдума на кюрдите в Ирак?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Никой не иска насилие - особено Иракски Кюрдистан. Като цяло референдумът за независимост в Иракски Кюрдистан вчера премина доста спокойно. Над 70% от хората гласуваха. Всичко премина добре, като повечето хора гласуваха още при отварянето на избирателните секции. Това каза Дженифър Брийдън, адвокат по международно и криминално право, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е първата стъпка за независимост".

Референдумът е легитимен, както според стандартите на международното право, така и според иракската конституция. Той е съобразен и с Конвенцията за правата на малцинствата на ООН. Но като цяло това бе само гласуване, за да се чуе мнението на хората - какви са техните желания.

"Референдумът целеше да се разбере мнението на хората, за да се даде основа за преговори с иракското правителство".

Какво ще се случи сега на базата на тази информация? Защо референдумът срещна такъв международен отпор? Можем ли да очакваме военен конфликт в региона след референдума?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като САЩ не успяха с войната в Сирия, решиха да направят Кюрдска държава, през която да минат тръбите от най-голямото находище на газ в света, на които те да контролират кранчетата.
Да видим сега отговора на Русия, чийто интереси са пряко засегнати.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в иракската конституция няма възможност за отцепване на територии, ако има кюрдистан няма как да има ирак

Язидите и те сега трябва да направят референдум...
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който гласува с не - под ножа, иначе легитимен бил аре..
20
2
 
3
 
! Отговори
ПЕШО ОТ ФИЛИБЕТО преди 1 година
Иракски Кюрдистан ми звучи като МАКЕДОНСКА АЛБАНИЯ , , ХОЛАНДСКА БЕЛГИЯ , , ИЛИ ПОЛСКА ФИНЛАНДИЯ ! Но щом във КОСОВО АМЕРИКАНЦИТЕ ОТКЪСНАХА ТЕРИТОРИЯ ОТ СЪРБИЯ , , НИМА СЕГА КАУБОИТЕ СЪС ПИЩОЛЕ НА ГЪЗО ЩЕ СЕ ОСЕРАТ ?
ТОГАВА ЗАЩО ИМ СА ТИЯ 700 ВОЕННИ БАЗИ ПО СВЕТА ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ ПРЕВРАТИ И ГЕЙ-ПАРАДИ НА ПОСИНЕЛИ , СМАЧКАНИ ЗАДНИЦИ ??
19
2
 
4
 
! Отговори
PD преди 1 година
И каквато и държава да им спретнат, поне 20г. там ще ври и кипи. Ще се обърнат и срещу благодетелите си, и срещу лидерите си, които играят с тях. Мир в кюрдистан няма да има скоро.
18
1
 
2
 
! Отговори
PD преди 1 година
Понеже кюрдите, към момента са подкрепяни от САЩ, е нормално да четем за това, че рефрендума е легитимен. Разменната монета на новата държава, ще е петрол. И иракски и сирийски от предното статукво. А посредника за реализирането му ще са САЩ. А щом става дума за много пари, международното право, и принципа за цялост на държавните граници, залегнал в устава на ООН, са празни приказки.
Кюрдите, дори и да получат държава, няма да получат независимост. А всъщност са силно свободолюбиви.
17
1
 
11
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
Искам да отбележа, че Иракски Кюрдистан направила има всички белези на държава, но е непризнат, поне засега. Има много чужди инвестиции, завладяха нови територии извън досегашните територии, докато подкрепяни от САЩ громяха ИД. Сега могат да върнат част от спорните територии срещу независимост. Да ви кажа, предпочитам Ердоган да струпва войски по границата с Ирак, отколкото по нашата граница. Намериха му занимавка за години напред.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО КАТАЛУНЦИТЕ И ШОТЛАНДЦИТЕ УСПЕЯТ ДА СЕ ОСВОБОДЯТ, ЩЕ ТРЪГНАТ ПРОЦЕСИ И В БАВАРИЯ - ПРОВИНЦИЯТА, КОЯТО ХРАНИ ЦЯЛА ГЕПМАНИЯ.
15
11
 
13
 
! Отговори
Баба Ванга преди 1 година
Предсказание:
Ердоган ще живее още три-четири години. След смъртта му в Турция ще има гражданска война. Пуйката ще загуби много кръв и ще отслабне. Вълкът ще оскубе много пера от Пуйката и ще изяде част от нея. С тези пера ще направи ново леговище в нейното гнездо. Пуйката ще бъде наказана с 1000 години страдание заради греховете си от миналото.
14
10
 
14
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВЕРА преди 1 година
УСПЕХ НА ПКК В РЕВОЛЮЦИОННАТА БОРБА !!! ЗА СВОБОДЕН КЮРДИСТАН !!!
13
2
 
0
 
! Отговори
пенко преди 1 година
В мен възникна странен въпрос : Колко от днешните държави не са се борили за- или не са получавали НЕЗАВИСИМОСТ ??? Латинска Америка колонии, Африка колонии,Северна Америка- англо-френски протекторат /война за независимост,референдуми, / ;Европа : Гарибалди, Наполеон ,Римски провинции/ Англия ,Испания ,Германия и т.н. / Английска Индия ;днешни Япония и Германия -капитулета;Австралия протекторат ;Япония е владеела Китай ... ЗА РУСИЯ ,ШВЕЦИЯ И НОРВЕГИЯ НЕЗНАМ !!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е важно дали ще има или не, а какво дават букмейкърските къщи.
11
0
 
11
 
! Отговори
пенко преди 1 година
Давате ли си сметка , че Германия трябва да се "бори" за НЕЗАВИСИМОСТ !!! Русия и Франция си оттеглиха претенциите , но ЦИОНСАЩ държат на своето господство в Германия /според документите за капитулация / !!!Само ако знаехте ,колко военни бази на ЦИОНСАЩ има в Германия ..."ще паднете" !!! Но по-важно е ,че всички народи трябва да се борят /и е трябвало с всички сили/ -за НЕЗАВИСИМОСТ от кретенските религии ...убиващи човешкия разум и дух... и толкова ...толкова деца!!!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както кажат от Москва
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без вайна нищо не става. Руско-турската освободителна война освободи България.
8
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин

Нямам намерение да се кланям на Руся вечно за това, че след Кримската война решили да минат през България докато гонят туците.
7
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война е малко вероятна. Но пълна икономическа блокада да. Турция вече заплаши, че ще блокира преноса на петрол от иракски кюрдистан, който съставлява 90% от общия добив. Иран също ще предприеме мерки, както Ирак и Сирия.
Американците се опитват да взривят поредната бомба в близкия изток. Лошото е, че кюрдите не виждат как ги използват като носни кърпички и при първа възможност американците ще ги захвърлят на сметището.
6
1
 
6
 
! Отговори
ууу преди 1 година
До Анонимен
Няма да ти кажем щото Ердо каза на Боко ...... опичай си акъла ......
5
1
 
31
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Интересно как в меката на демокрацията ЕС, референдум за независимост на Каталуния не е възможен?
4
13
 
33
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Кюрдите са към 40 милиона и към 2017 год. все още немогат да се отделят! Правете си сметката, АКО не бяха Братска Русия дали още нямаше да сме под турско! 2017 година, демокрация, интернет, правата на чивека бла бла бла и нищо! И тука някой ще ми говорят против Русия деееба ваща кожа потурчена!