Радев: Духовна връзка свързва България и Япония

Държавният глава удостоен с "Доктор хонорис кауза"
23 окт 2019 13:04, Елка Василева
42
Радев: Духовна връзка свързва България и Япония
Снимка: Президентство

Изправени пред предизвикателствата на утрешния ден, със своето критично мислене и енергия, студентите винаги са били „съвестта на нациите“ и източник на нови идеи за бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев в лекцията си в университета „Тойо“ в Токио, посветена на ролята на студентите в глобалните процеси и на перспективите за развитие на българо-японските отношения, съобщи прессекретариатът на държавния глава.  
 
Университетът „Тойо“ е създаден през 1887 г. и неговият девиз е “Усъвършенствай себе си за благото на другите“. Според традициите на висшето училище лекциите от академичен характер се провеждат на английски език. Университетът „Тойо“ провежда активно сътрудничество с български висши училища и отпуска стипендии за студенти от България.
 
„Вашето поколение е призвано да се справи с големи предизвикателства като измененията в климата, устойчивото развитие, изграждането и развитието на безкористни връзки между народите и между правителствата“, обърна се президентът към младите хора.

По думите на държавния глава много от тези проблеми са наследство от предишните поколения и разрешаването им поставя на преден план ролята на лидерство и личния пример, които да са в услуга на обществения интерес, международното сътрудничество и интересите на човечеството.

Още по темата

„Светът след Студената война е още по-непредсказуем и по-динамичен. Надпреварата във въоръжаването и опитите да се доминира от позиции на силата, увеличаващите се неравенства и тероризмът още повече изострят предизвикателствата, пред които сме изправени“, заяви Румен Радев.

За справяне с несигурността и дълбочината на промените в съвременния свят са необходими натрупване на много знания и усвояването на умения, но и съхраняване на ценностите, които изграждат нашите общества.
   
Румен Радев подчерта, че България и Япония са разделени от хиляди километри и има големи разлики в броя на населението и брутния вътрешен продукт на двете страни, но въпреки това двата народа са свързани от силна духовна връзка, която е устояла на изпитанията на времето.

По думите на държавния глава и българският, и японският народ са натрупали мъдрост през вековете и вярват в силата на образованието, знанието, културата и взаимното доверие като основополагащи ценности за изграждането на мирен, стабилен и хармоничен свят. 
 
Културният и образователен обмен са най-прекият път за опознаването на два народа и с богатите си културни традиции българи и японци създават предпоставки и за насърчаване на туризма, инвестициите и търговията, отбеляза още президентът и покани студентите да посетят страната ни, за да се запознаят на място с нашата природа, език, духовност и култура. 

Румен Радев открои и нарастващия интерес сред българските младежи към изучаването на японски език и към японската култура, както и примерите за успешни японски инвестиции у нас.
 
Студентите отправиха редица въпроси към президента Румен Радев за измеренията и резултатите от българския преход към демокрация, за негативните демографски тенденции в страната ни, за състоянието на българската пенсионна система, за трансформацията на Българските въоръжени сили в рамките на НАТО и други.
 
При посещението си в университета „Тойо“ държавният глава се срещна със студенти и преподаватели от България и беше удостоен с почетното звание  „Доктор хонорис кауза“ на висшето училище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
Коко преди 4 години
ЙЕС бе Ал Бънди! Уж генерал, пък не прилича. Уж президент, пък от него те е срам. Жена му зла като смъртта. Що е ТО?
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А деса секретарката дали му е разрешила да има секретарка в прецеденството?
28
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък на предния ни прецидент *** жена му се срамуваше от него, затова никога не я видяхме. Тиквата пък никога не сме го виждали с жена, единстветия мъжкар се оказа Румен Радев достойния президент. Хайде Герберски мишки слагайте минуси.
27
3
 
5
 
! Отговори
До гробокопач преди 4 години
Мисленето НЕ Е от силните ти страни
26
9
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До Тоз се е сбъркалТиквата е общонародният присмехулен прякор на Бойко. Разбира се, преди да стане общнонароден,този прякор, той има и други прякори. С тях ли искаш да го наричаме?;))) Но, истината е, че този прякор е даден от Маджо и Маргините на Бойко;)))
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това едва ли има връзка с главния мозък
24
6
 
10
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Рундю изглежда като сервитьор на императора.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живота ме е научил, че в духовната връзка е по-важно от коя страна на връзката си...
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виждам, че хвалбите и празноговоренето на ББ са силно заразни. Духовна връзка между Япония и България!!! Боже......
21
5
 
1
 
! Отговори
Тоз се е сбъркал преди 4 години
Борисов е убразован !Мдаааа
20
6
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Борисов всеки ден открива по два германски завода и ги пълни с роми. Вече не останаха безработни роми и няма кой да работи в германските заводи.
19
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от малкото образовани управници, способен да излезе пред студенти и да отговаря смислено на въпроси. И без шкембе.
18
6
 
16
 
! Отговори
напразни усилия преди 4 години
Не може да стъпи на малкия пръст на шефа,който всеки ден открива сантиметър магистрала и скоро ще прави фекален хъб.
17
2
 
10
 
! Отговори
Q преди 4 години
Румен Радев дали ще остане за парада на императора?
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Офффффффффффффффффффффффффффффффффффф
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се смееш ли да плачеш ли.......
14
3
 
4
 
! Отговори
Тоз се е сбъркал преди 4 години
И АЗ СЪМ УМЕН!Мдаааа
13
1
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Смешно си!!!
12
12
 
4
 
! Отговори
УМЕН преди 4 години
По някога ми е жал за червените неудачници! Я вижте Борисов какъв удачник е и аз съм горд с него! И впрочем имам вишу граматическо убразувание!
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смесен брак японци & българи.На децата страшно много им се работи, ама ги мързи да станат от леглото.