Нападателят в болница в Чехия стрелял хладнокръвно

Мъжът се е самоубил, след като е бил открит от полицията
Обновена: 10 дек 2019 16:17 | 10 дек 2019 16:16, Елка Василева
16
Нападателят в болница в Чехия стрелял хладнокръвно
Снимка: Reuters

Не е ясно какъв действително е мотивът за днешното тежко престъпление, при което въоръжен мъж на 42 г. уби шест души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава, след което избяга и се самоуби с изстрел в главата. Престъплението е извършено рано сутринта в поликлиниката на университетската болница в Острава, на 350 км източно от Прага, край границата с Полша.

Това е най-кървавата стрелба в Чехия, където престъпленията с огнестрелно оръжие са сравнително редки, след 2015 г., когато мъж уби осем души в ресторант в Ухерски Брод, а после се самоуби.

Премиерът Андрей Бабиш каза пред репортери, че става дума за "индивидуален акт".

Стрелецът избяга от болницата след атаката. В преследването се включиха стотици полицаи. Когато полицейски хеликоптер го откри и надвисна над колата му, той се простреля в главата и почина половин час по-късно след неуспешни опити на полицаите да спасят живота му, съобщи вътрешният министър Ян Хамачек край болницата. И Хамачек, и премиерът Бабиш пристигнаха в Острава веднага след новината за кървавото нападение.

Още по темата

Чешкото радио цитира директора на фирмата, където стрелецът е работил. Той е бил строителен техник, който бил в отпуск по болест. Тази информация все още не е потвърдена.

Според директора на компанията, за която работел, 42-годишният мъж си бил внушил, че е тежко болен, но никой не иска да го лекува. „Ходеше във всички болници, при всякакви лекари. Заради това миналия месец изобщо не дойде на работа. Дойде преди 14 дни и каза, че е в отпуск по болест. Не желая да говоря повече за това“, каза директорът, цитиран от чешките медии.

Според полицейското съобщение сигналът от болницата е получен в 7:19 ч, а полицаите пристигнали там след пет минути. Директорът на болницата каза пред репортери, че петима души са починали на място от изстрелите, които били изключително точни и от непосредствена близост, а един човек е починал по-късно, по време на операция.

Жертвите - четирима мъже и две жени, са пълнолетни, но възрастта им не се уточнява. Други двама души са сериозно ранени и се е наложило да бъдат оперирани, а още един - леко. Няма пострадали от медицинския персонал, пише БТА.

Според областния шеф на полицията Томаш Кужел нападателят стрелял мълчаливо и хладнокръвно с незаконно притежаван 9-милиметров пистолет. Има криминално досие, но няма данни днес да е имал съучастници.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: стрелбаЧехияболница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербавата проказа стигна и Чехия!Да си гербав е диагноза за тежко психическо заболяване!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато си облъчван е така,чувстваш болка,изтощение и силна умора,внезапно заспиване и други симптоми,но не можеш да го докажеш.Спрете тези оръжия в България!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....42-годишният мъж си бил внушил(!!!как си е внушил,ами ако е истина), че е тежко болен, но никой не иска да го лекува.Ходеше във всички болници, при всякакви лекари. Заради това миналия месец изобщо не дойде на работа. Дойде преди 14 дни и каза, че е в отпуск по болест. Не желая да говоря повече за това, каза директорът"----И после пак кажете,че няма невидими лъчеви оръжия,както и модерни лъчеви вълни контролиращи мозъка.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баз бая се е охладил тоя щом е стрелял хладно-кръвно,изпаднал е в хипотермия,да му се помогне в Пирогов
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сигурно е бил натровен с нещо за да му е била ниска температурата.
6
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 години
Писнало му е да чака по 3 часа пред всеки кабинет сигурно
5
1
 
6
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
В друг сайт пише, че в тази болница се е лекувало детето на нападателя, което е починало!
4
7
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 4 години
Добре, че народите от вишеградската четворка са корави и не допуснаха гостите на Меркел. Друго си е да те тепе твой некси.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПатриотТова ще покаже разследването/
2
2
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
бил е и руски шпионин също!
1
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Строителен техник, бял, с криминално досие..Вижте му сега профилите във фецесбука, бас държа, че е изповядвал национал-социалистическите идеи на свръхпревъзходство...АНАТЕМА!