Военно престъпление или нужна атака: Преди 75 г. Дрезден е погълнат от пламъци

И до днес историците не са убедени дали е трябвало градът да бъде нападнат
13 фев 2020 21:00, Нели Христова
136

Снимка: БГНЕС

“Огнената буря бе невероятна... обхвана ме безумен страх и оттам нататък непрекъснато си повтарях едно изречение: "Не искам да изгоря до смърт.“ Не знам върху колко трупа съм паднал. Знаех само едно – не трябва да изгоря.“

На 13 февруари 1945 година британските военновъздушни сили нападат красивия германски град Дрезден. В следващите няколко дни те и техните съюзници от САЩ хвърлят над 4000 тона бомби. Огненият ад убива 25 хил. души, унищожава центъра на града и изсмуква кислорода от въздуха, задушавайки онези, които се опитват да избягат от пламъците.

Съдбата на Дрезден не е уникална. Хиляди умират в нападенията над Кьолн, Хамбург, Берлин, Токио, Хирошима и Нагасаки. Но бомбандировките над германския град се превръщат в един от най-спорните актове на Съюзниците, тъй като не е напълно ясно, каква е била военната стойност на Дрезден. Веднага след нападението, дори Уистън Чърчил изразява съмненията си, че атаката е била правилно решение.

"Струва ми се, че е дошъл моментът, когато въпросът за бомбардировките над германски градове, които имат за цел просто да увеличат терора, макар и под други предлози, трябва да бъде преразгледан", пише Чърчил в докладна.

Преди да бъде сравнен със земята, Дрезден е столицата на Саксония, наричана Флоренция на река Елба или Съкровищницата, заради климата си и невероятната си архитектура. Ала до февруари 1945 г. Дрезден е само на 250 километра от Източния фронт, където нацистите се опитват да спрат напредващата армия на Съветския съюз в последните месеци на войната.

Градът се превръща в огромен транспортен и индустриален център. Фабрики осигуряват муниции, части за самолети и други необходими продукти за нацистите

Войски, танкове и артилерия преминават през Дрезден и неговите пътища и жп линии. Градът се пълни с германски бежанци, опитващи се да избягат от фронта. А през това време Кралски военновъздушни сили вече се подготвят за атаката над най-големият германски град, който ще бъде нападнат досега. Според тях, това ще помогне на СССР, като се спре движението на нацистката армия през града и ще наруши евакуацията на германците от фронта.

Бомбите, които самолетите носели, били ужасяващи. Мощта им била толкова голяма, че те сривали сградите до основи, а след това огънят продължавал, причинявайки още по-голямо разрушение. Други германски градове били изгорени до основи, като Хамбург, където огнената буря след операция "Гамора“ е толкова силна, че си създава собствени метеорологични условия.

Атаката над Дрезден започва на 13 февруари, когато 800 самолета на Кралски военновъздушни сили се отправят към него. Само за 25 минути те пускат над града 1800 тона бомби през нощта. А през деня американските самолети продължавали атаката. 520 техни самолета кръжели над града в продължение на два дни и се целели в жп линиите, но всъщност унищожили голяма част от Дрезден.

На земята цивилните се опитвали да избягат от яростната атака. След като сирените предупреждават за приближаващата атака, по-голямата част от тях се скриват в бункерите. Първите бомби обаче спират електричеството. В момент на леко затишие, те излизат от скривалищата си на повърхността, точно когато идва втората вълна.

Хората умирали докато бягали от огъня – кислородът бил изсмукван от дробовете им заради огненият ад. Свидетелка на атаката разказва, как жена бягала с детето си на ръце, ала се спъва и пада. Бебето полита право в пламъците, а майката останала да лежи на земята... без да помръдва. 

Кърт Вонегът оцелява в нападението като военен затворник в града: "Дрезден беше един голям пламък. Той ядеше всичко органично, всичко, което можеше да гори“, пише той в "Кланица 5“. Вонегът пише, как след атаката "градът прилича на Луната – нищо друго, освен минерали. Камъните бяха горещи. Всичко останало бе мъртво.“

Разбира се, нацистите веднага използвали атаката, за да нападнат Съюзниците. Според Министерството на пропагандата, в Дрезден нямал военна индустрия, а градът бил само символ на културата. Умират около 25 хил. души, но тогава нацистите твърдят, че жертвите са 200 хиляди.

У британците също имало съмнение – Дрезден бил познат като красива туристическа дестинация сред тях. Някои министри също се усъмнили дали решението е било правилно. Според материал, публикуван в Associated Press, атаката била просто, за да се всее терор. Но според военните във Великобритания и САЩ, нападението било напълно обосновано, точно като атаките над всички останали германски градове.

Според американски доклад от 1953 г., бомбандировките унищожават 23% от индустриалните сгради в града и най-малко 50% от жилищните сгради на Дрезден. Ала населеното място било "легитимна военна цел“, а атаката не била по-различна от "вече установените военни политики".

И до ден днешен, 75 години по-късно, въпросът, дали атаката над Дрезден е била обоснована или не остава без отговор. Историците не са сигурни, че унищожението на германските градове е забавило нацистите или само е довело до ненужната смърт на цивилни граждани – най-вече в последните месеци от войната.

За разлика от инвазиите, като "Денят Д“, е трудно да се каже, дали подобни действия наистина са помогнали за спечелването на Втората световна война. Според някои унищоженията са морално падение за Съюзниците или дори военно престъпление. Други са категорични – всяка една бомба е помогнала за победата над нацистите. 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малко им е било, Франция и Британия имат ядрени бомби, трябва да ги използват превантивно срещу Германия, преди да стане нова световна война.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германците започнаха да налагат термина "полски концентрационни лагери", което вбеси поляците. Но след някоя-друга година, Германия ще нареди на Европа в учебниците да бъде записано, че концентрационните лагери са създадени от поляци за да вкарват Германци в тях, а германците са нападнали Полша и са унищожили Варшава за да освободят добрите немци от концентрационните лагери. Също така немците не са трепали, а спасявали евреи, така ни учат във филма "Списъка на Шиндлер".
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен

точно това казвам
имали са задача от Чърчел
не са успяли
бомбандирали са центъра с жилища
а военните обекти са били в кварталите
63
0
 
12
 
! Отговори
Анти-Ингелиз преди 4 месеца
"Някои министри също се усъмнили дали решението е било правилно...." какъв цинизъм - всички знаят, че англосаксите са изключително отмъстителни, когато някой ги изпревари в лошото
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До историк

САЩ и Англия с нищо не са помогнали на Русия избивайки цивилно население германци. Русия сама изнесе цялата тежест на войната и сама победи Германия.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
След някоя-друга година в европарламента, доминиран от Германия, ще бъде записано, че не германците, а руснаците са виновни за холокоста. Още някоя-друга година да мине и ще припишат, че Аушвиц и Треблинка са създадени от руснаци, американци и французи. Германците по подмолен начин пренаписват историята. След още някоя година, ще напишат, че Полша е нападнала Германия и така е започнала втората световна. Че Германия само се е бранила и като пример ще се дава разрушения Дрезден.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До До 59

"Германците са били около 60 млн през ВСВ".

А как така един цял народ 60 милиона застават като един зад един чужденец емигрант в Германия и нахлуват в чужда държава да палят, изнасилват, да обсаждат и да морат от глад градове и избиха 27 милиона братя славяни? Какъв е този народ?
59
2
 
5
 
! Отговори
историк преди 4 месеца
да ви обясня
бомбардировките са ангажимент за западняците към Русия с цел да подпомогнат настъплението и
Идеята е да се нанесе удар по важни военни обекти при настъплението на руснаците
Само, че англосаксонците са толкова тъъпи и некадърни, че са унищожили цивилно население
и цял град с културни ценности.
Те само това мога да рушат
и то отдалече, защото са страхливци
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хубава дата. Немците са пробвали от собствената си отрова. За Ленинград! За Москва! За Сталинград! За Киев! За Минск! За Варшава! За Ротердам! За Лондон! Никога няма да забравим кои са палачите на славянските народи. Макар че в европарламента, доминиран от Германия, се опитват да омаловажат германските престъпления и да ги препишат на други нации. Пишат закони, така че в учебниците на европейчетата да се внушава, че Германия не е виновна за нищо, а е жертва и като пример се дава Дрезден.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията по някакъв начин се опитва да внуши, че добрите германци са били избивани от лошите съюзнически войски. А зверствата на Хитлер малко ли са били? При това не само в една държава, а по целият свят.
56
1
 
0
 
! Отговори
До 59 преди 4 месеца
Германците са били около 60 млн през ВСВ.
55
4
 
7
 
! Отговори
има ли още заблудени преди 4 месеца
вярващи в измишльотината Холокост?!
54
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Унищожаването на Варшава е без аналог в човешката история, Варшава е по-разрушена от Хирушима и Нагазаки, Варшава е най-разрушеният град за всички времена, 99 ПРОЦЕНА ОТ ГРАДА е в руини, избити са безмилостно СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ХОРА, а някакви фaшаги тука ми ревът за някакъв провинциален град на име Дрезден.
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Унищожаването на Варшава, известна като Париж на Изтока, е много по-голям терористичен акт от бомбардировките над Дрезден, но за това не е политкоректно да се говори, тъй като сега немците са представяни като добрички, а съюзниците - като много лоши. При бомбардировките над дрезден загиват 25 000 души. Във Варшава немските cвини унищожават 99% от града и убиват 250 000 ДЕЦА. Във всеки дом са влизали с горелки и динамит и са правили всичко на прах. Унищожаването на Варшава е БЕЗ АНАЛОГ.
52
4
 
13
 
! Отговори
Истината 2 преди 4 месеца
Хитлер е велика личност и германският народ се е сражавал до последно за него, защото са знаели истината. Той ги вади от калта и мизерията, спасява ги от болшевизма. Тогава не е имало Дойче веле и Нешънъл Джиографик да промиват мозъка на хората. И Холокостът е ЛЪЖА!!!
51
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Когато американските и британски животни бомбардират, това е "нужна атака". Когато немците се защитават, това е военно престъпление. И спрете с това "Ковънтри", зомбита, защото първите цивилни обекти са бомбардирани от британската авиация. И не германците пълнят Европа с бежанци, защото Германия е окупирана страна и не се ръководи от германци, а юдеите. Юдеите, стоящи зад САЩ, Великобритания и СССР по време на ВСВ, и юдеите, които днес са сложили ръка върху Германия и ЕС.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Германия от 1945г. - най-хубавата Германия. Докато Германия беше в руини Европа си почина за 50-тина година от хуните и живя спокойно. Обаче тия се надигнаха отново и започнаха пак с глупостите - бежанци и какво ли не. Аз да питам га нацистите бомбиха Ковънтри, Ротердам и изтриха цели руски и френски села от лицето на земята, тогава ни риваха? Пуснах сълза за Дрезден и за който и да било немски град и премествам. Аз съм германофоб и се гордея с това.
49
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Безогледните тотални бомбардировки са типично американски патент.И тогава и сега бомбардирането на чисто гражданска инфраструктура не е било морален проблем за тях,да не говорим,че имат особен афинитет към болници,сватби и погребения...Американци,какво да ги правиш...
48
1
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 месеца
чисто психологически тормоз
насаждане на безпомощност и страх
военна тактика за да се обърне населението срещу пограшаната власт в страната която всъщност е била диктатура
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Проектът Гуайдо се провали.