Папа Франциск в Багдад: Никой да не бъде смятан за гражданин втора категория

Той осъди жестокостите на ИД срещу язидското малцинство
5 мар 2021 18:45, Нели Христова
24
Папа Франциск в Багдад: Никой да не бъде смятан за гражданин втора категория
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск осъди днес в Багдад безумните жестокости на групировката "Ислямска държава" (ИД), извършени през 2014 г. срещу язидското малцинство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Не бих могъл да не спомена язидите, станали невинни жертви на безумни и нечовешки жестокости. Те бяха преследвани по религиозни причини, а самата им идентичност и оцеляване бяха поставени под заплаха", каза Светият отец по време на разговор с висши иракски представители. Хиляди язидски жени бяха превърнати в сексуални робини на ИД, припомня агенцията

По време на срещата си с представителите на иракските власти папата ги призова също така да се "борят с бича на корупцията, злоупотребата с власт и нарушаването на закона", визирайки проблемите на страната с корупцията. "В същото време трябва да изградим справедливост, да засилим честността, прозрачността и да укрепим институциите", добави папата, който се обяви в подкрепа на иракските демонстранти по време на удавените в кръв протести срещу корупцията в края на 2019 г.

Папа Франциск отправи апел към иракските власти "никой да не бъде смятан за гражданин втора категория" в мюсюлманската страна, където християните са по-малко от един процент от 40-милионното население.
"Необходимо е да се осигури участието (в делата на страната - бел. ред.) на всички политически, социални и религиозни групи и да се гарантират основните права на всички граждани", каза Светият отец. Той апелира иракчаните да зачитат религиозните малцинства и да ги смятат за "ценен ресурс", който да бранят, а не за пречка, която трябва да отстранят.

Франциск отправи призив за толерантност и братство и заяви на иракския президент Бархам Салих и други иракски представители, събрали се в президентския дворец в Багдад, че хората от всички вероизповедания трябва да се ползват със същите права и защита, както шиитското мюсюлманско мнозинство, отбелязва Асошиейтед прес.

"Само, ако се научим да гледаме отвъд различията и да приемаме един друг като членове на едно и също човешко семейство, ще можем да започнем ефективен процес на възстановяване и да оставим на идните поколения по-добър, справедлив и хуманен свят", допълни папата.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
мин ора преди 1 месец
Папилиус полимнестър паринда,вид пипе руда
13
1
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Папата е кукла на конци на еврейските кукловоди, които сега го изпратиха на мисия в Иран...
12
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Харесвам този папа!
11
2
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Ако признае геноцида, който вече над 70г се води срещу Палестина може и да повярвам, че му пука и е Папа.
Ама за тоя геноцид извършен от най-мразеното племе цял свят си затваря очите
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Католическата църква Е антихриста реално погледнато. Какви ли зверства и мизерии не са вършили? Дори и са подменили десетте Божии заповеди, така че да им отърва на тях. Богохулството при тях е ежедневие. Всичките им облекла, символи, ритуали, са езически, създадени да боготворят Луцифер.
Има много милиони католици които са заблудени и искренно вярват, но като цяло тази институция е дяволска. Католиците също създават тайните общества, чрез йезуитския си орден.
ЧЕТЕТЕ!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такъв смях. Осъдил неща които са станали през 2014? До сега с какво беше зает?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За пръв път чувам папа да защитава езичници (язиди). Май след няколко години ще се обяви и в защита на исляма.
7
3
 
7
 
! Отговори
Штт преди 1 месец
Шшшшшт бе, сатана!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А краката на никой лидер на "Ислямска държава" успя ли да измиеш по навик ?
5
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Християнският свят постоянно пречи на ислямския свят да живее добре и хората там да са образовани и доволни. Християнският свят иска да доминира, иска да има надмощие. Реват християните против насилието, а в същото време насилват.
4
2
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 1 месец
И как помогна на язидите със това "споменаване" и "призоваване" ? Стана им по-добре ли ? Имат повече храна на трапезата си ли ? Зверски убитите им роднини бяха отмъстени?

Дърта калимявка скрита зад 200 души охрана и живееща в разкош , за който не се е трудила ......
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой, който го охранява частна швейцарска гвардия в златен дворец, да не ме приравнява с никого!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да те видим да беше го казал преди 30 г като СРАЩ започнаха воините там, а не сега като това място и народ са на колене и целуват ръцете на запада.
1
4
 
4
 
! Отговори
Кюрето преди 1 месец
На цените в Африка папата целува краката а на тарамбуката може и мадята