Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия

Това е най-голямата ескалация на напрежение от 2020 г. насам
Обновена: 15 сеп 2022 06:25 | 14 сеп 2022 19:21, Нели Христова
145
Азeрбайджан нaвлезе в Армения, Ереван поиска помощ от Русия
Снимка: БГНЕС

Силите на Азербайджан окупира 10 квадратни километра от територията на страната, съобщи Армения. Това се случи след поредната ескалация по границата, най-голямата от края на войната през 2020г.

Още по темата

Азербайджан атакува по цялата си граница с Армения. По-рано бяха обстрелвани и руски военни бази в Нагорни Карабах.

"Врагът е окупирал 40 кв. км от арменската земя през май миналата година и сега е окупирал още 10 кв. км", заяви министър-председателят Никол Пашинян пред депутатите, като поиска от силите на Азербайджан "да напуснат нашите територии".

Армения поиска задействане на чл. 4 от договора на организацията за колективна сигурност, където водеща страна е Русия. Този член предвижда незабавно изпращане на войски, ако страна-членка бъде нападната.

Арменското искане бе обявено от премиера Никол Пашинян, съобщи агенция "Арка".

"В чл. 4 се казва, че агресията срещу една държава членка се счита за агресия и срещу други държави. Обърнахме се към ОДКС за помощ и подкрепа, включително военна подкрепа за възстановяване на териториалната цялост на Армения и осигуряване на изтеглянето на азербайджанските въоръжени сили от територията на Армения", отбеляза премиерът.

"Казвайки, че Азербайджан е извършил агресия срещу нас, имаме предвид, че е установен и контрол върху определена територия", добави той.

ОДКС е военен съюз на бивши съветски републики. В нея влизат Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Узбекистан и Русия. Тя бе създадена през 1992 г. като контрапункт на НАТО, след като се разпадна Варшавският договор.

 


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
МОЛЕТЕ СЕ преди 2 месеца
НА БОГОВЕТЕ И АРХАНГЕЛИТЕ ДА НЕ ПОЗВОЛЯТ ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ! ПОЛИТИЦИТЕ ИЗКУФЯХА, НА ТЯХ НЕ МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ !
114
0
 
3
 
! Отговори
До 112 от миро преди 2 месеца
Защото,ако се напънеш да помислиш малко,ще разбереш,че да си най-беден в ЕС не е,като да си беден в третия свят. ЕС е най-богатото място на света,другарчетата на Русия са в третия свят. Капиш? Едно е да си най-бедния сред най-богатите,съвсееем друго е да си беден сред бедните
113
0
 
2
 
! Отговори
Арменец преди 2 месеца
Армения ще яде ли един умрял руски гълъб?
112
1
 
3
 
! Отговори
Киркор преди 2 месеца
Призовавам да се въведът санкции против Алинв и Азербайджан, да се приемат арменски туристи безплатно по курортите ни и цял свят да се кичи с арменското знаме или това е различно? Да различно е, в Армения не живеят азери, на които се ограничава правото да говорят на роден език и не скачат и викат "комуняки на гиляки" и "Путин ***".
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаете какво бил казал един евреин? В крайна сметка, винаги става въпрос за пари.
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали знаете какво бил казал един евреин? В крайна сметка, винаги става въпрос за пари.
109
3
 
1
 
! Отговори
Срам за кирчо преди 2 месеца
Кирчо как не го е срам да ходи на крака на този сатрап Алиев да се срещат. Че и Лена беше взел. Нали така оплюха Бойко, че поддържал контакт с агресор.
108
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закъсахме го много. Сега, като им налагат санкции ще видим газ през крив макарон
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ало ЕС да наложи санкции на Азербайджан. Как може да иска да купува газ от страна агресор. Сама не може така. Всички да си сложат арменското флагче на профила у фейса. в София на общината също. Да се освети Айфеловата кула в цветовете на Армения ако има ток нали е криза. Обаче ние виждаме отново двоен стандарт.
106
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 95 Миро, само да те попитам ние като сме се захванали със запада защо сме бедни и последни в ЕС. Щото сме некадърни или щото ни командват от Козяк?
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не стане скоро играчка Плачка. Руснаците да вземат да пуснат една тактически ядрена ракета по Украйна или Азербайджан и всички ще се кротнат.
104
8
 
18
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 2 месеца
Каква помощ от Русия,като Украйна и унищожи армията.
103
10
 
18
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Русия е заета с изтребването на християни в Украйна. Християните в Армения могат да разчитат само на снизхождението и милостта на мюсюлманите от Азербайджан.
102
8
 
9
 
! Отговори
42 преди 2 месеца
Ами, аз казвах, че е по-добре вместо Украйна Русия да изтрие от лицето на Земята Турция. Пък тя тогава и Украйна щеше да ги моли да правят съюз.
101
4
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 месеца
Азербайджан Аанналлно ли е навлязъл, а дали ползват презервативи? ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Азербайджан поиска помощ от Турция
99
5
 
10
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Та сега ще спрем ли азерският газ?
98
4
 
20
 
! Отговори
До batsot преди 2 месеца
Не знам за твоя приятел. Аз съм турчин и първата война между Армения и Азербайджан беше 90-те, веднага след разпада на съюза. Бях в Турция тогава. И турците подкрепиха азерите както винаги, но арменците ги сритаха сериозно. Турците им се смяха после на азерите, че не стават за войници. Та, арменците са добри войници, но вече не сме 90-те. Има дронове, точно мерене без отклонения в десетки метри. Няма как да противодействат с съветското оръжие. Иначе като всички кавказци, топки имат.
97
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 5 години руската федерация ще се е разпаднала на десетки парчета.
96
5
 
7
 
! Отговори
Bat Sot456 преди 2 месеца
Един познат ,много компетентен по военното дело-(за арменците де). От часовникари, бижутери и гуляйджии,войници не чакай.