Гутериш призова световните лидери за "изход от тази бъркотия"

Увеличават се кризите, пред които е изправено човечеството
14 сеп 2023 22:30, Елка Василева
16
Гутериш призова световните лидери за "изход от тази бъркотия"
Снимка: архив, БГНЕС

На фона на увеличаването на кризите, пред които е изправено човечеството, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовасветовните лидери, които ще се съберат идната седмица в Ню Йорк, да намерят решение за намиране на изход от трудната геополитическа ситуация, предаде Франс прес.

"Ще се съберем в момент, когато човечеството е изправено пред огромни предизвикателства - от засилването на климатичната криза до ескалацията на конфликтите, минавайки през световната криза с разходите за живот, рязкото увеличаване на неравенствата и зрелищните сътресения в света на технологиите", каза Гутериш пред журналисти. Той говори няколко дни преди началото на общите политически дебати в Общото събрание на ООН, където са очаквани десетки държавни глави и правителствени ръководители.

"Хората очакват лидерите им да намерят решение за излизане от тази бъркотия", каза той и осъди фрагментацията по света, която по думите му намалява капацитета на международната общност да реагира при кризи. Войната в Украйна "е ключов фактор за изострянето на геополитическите разделения. Така че едно евентуално решение, мир в Украйна в съгласие с Устава на ООН и международното право ще бъде много важно за намаляване на геополитическите разделения", отбеляза той.

Гутериш посочи, че следващата седмица ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, с руския външен министър Сергей Лавров и че ще бъде направен опит за съживяване на черноморската зърнена сделка. Договорено под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г., това споразумение имаше за цел да осигури безопасен износ на зърно през украинските пристанища на Черно море. Русия обаче се оттегли през юли тази година от споразумението, което е важно за световната продоволствена сигурност.
(БТА, Любомир Мартинов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Къде се... преди 7 месеца
...намира сградата на ООН, че не помня, в коя страна и кой разрешава да се влиза там? Нищо де, след пет годинки без енергийни суровини, пълнандиеста ще се научите!
11
7
 
16
 
! Отговори
ОФ преди 7 месеца
Събудил се пиндостанският прислужник Антониу Г... и призовал световните лидери ... Точно преди 8 години от същата тази трибуна Президентът Путин отправи въпрос към колективно западните лидери: Вие поне разбирате ли какво сътворихте? Тогава колективно западните лидери се престориха, че не са чули въпроса и продължиха с удвоени сили да увеличават кризите и да влошават трудната геополитическа ситуация.
10
14
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 7 месеца
В русия било прекрасно, ама ни един русофил не е пожелал и няма да пожелае да живее там. Що така?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да подаде оставка!
8
8
 
16
 
! Отговори
Каква криза? преди 7 месеца
В Русия няма криза! Русия има изобилие от всичко за да се развива, Русия последната година стана първа икономика на Европа. За каква криза говори Гутериш?
7
5
 
13
 
! Отговори
Гиги преди 7 месеца
Нее само тя излишна организация А нато идр нпо Всики са търтии
6
3
 
14
 
! Отговори
Дъглас преди 7 месеца
Затова сме *** това положение Погледнете какви токупи и пткъсации ни управляват Всички са от едно крадливо китило и в едно гърне ***
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца. ООН отдавна няма общо с началната си идея, така че да я закриват.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напоследък се е активизирал неимоверно и говори все повече глупости. Да не е в кампания за преизбиране?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Общество в криза = печалба за олигарсите. Така че ако някой се чуди защо винаги сме в някаква криза е защото свръх богатите искат парите на бедните.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бих казал един ояден некадърник, назначен с връзки!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ? АМИ НАШ БОКО НАЛИ БЕШЕ НАЙ-СВЕТОВНИЯ, НЯМА ЛИ ДА ИДЕ ДА ДАВА АКЪЛ, АМА НЕ ГО ПУСКАТ...