Над 200 пленени украински бойци ще лежат дълго в затвора

Лавров: Водят се дела срещу 900 украинци
31 дек 2023 09:31, Александър Попов
67
Над 200 пленени украински бойци ще лежат дълго в затвора
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия е пратила в затвора повече от 200 пленени украински бойци, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за държавната информационна агенция РИА, публикувано в неделя.

"Съдилищата на Руската федерация вече са осъдили повече от 200 представители на украински въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства", заяви Лавров.

Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в извършването на многобройни издевателства във войната, която Русия започна с пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

ООН е открила постоянни доказателства за военни престъпления и нарушения на правата на човека, извършени от руските власти, включително изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, в която се твърди, че насилственото депортиране на украински деца от страна на Москва е война е военно престъпление.

"По пътя ни към постигане на правосъдие основният резултат от годината е несъмнено заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд за Путин", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин. "Историческо решение и ясен сигнал, че никой не може да бъде над закона", допълни той.

Главната прокуратура на Украйна е регистрирала повече от 121 000 руски престъпления, свързани с агресия и  военни престъпления, според нейния уебсайт.

ООН също така е установила няколко случая, при които украинските власти са извършили нарушения на човешките права на хора, обвинявани в сътрудничество с руските власти, допълва Ройтерс.

Лавров заяви пред РИА, че главният разследващ орган на Русия - Следственият комитет, е започнал 4000 наказателни дела срещу около 900 украински лица."Те включват не само членове на радикални националистически асоциации, представители на украинските сили за сигурност и наемници, но и представители на военното и политическото ръководство на Украйна", заяви Лавров."Тези от тях, които са обвинени задочно, са поставени в списъка на международно издирваните лица", допълни той./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
1
 
! Отговори
Пича преди 3 месеца
Това са незаконни присъди на терористичната държава за целия свят,която ще бъде осъдена от международния съд.
51
2
 
4
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 3 месеца
ООН е скъпо платена паразитна международна. организация, подчинена на световните терористи -саксо-краваро- ционски интереси
50
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
парапитек кремълски
49
3
 
4
 
! Отговори
Dff преди 3 месеца
Кво ще ги храните тия, един в главата и толкоз.
48
7
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Малко са и за кратко - трябва поне по 20 години, а за азовците - доживот в уранови мини.
47
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те се набеждават един друг ,ни в основата са сащ и ЕС. Те подстрекават украинците дазсе бият с Русия ,миналата година се запознах с трима украинци избягали от мобилизация ,казаха няма да,се бием за сащ и ЕС на украински земя ,и това самата истина
46
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И още ще има. Русия не прощава терора.
45
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пожелавам му много здраве на коня да дочака Хагата заедно с лилипутлер
44
21
 
13
 
! Отговори
Врагушките преди 3 месеца
Блатушките пък от кога разбират кое е добро и кое е Zло ?!?!?
43
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 41 де да беше само оон, ми фалшивият Международен съд в Хага с ония Ром съдия и там е собственост на Хазарската мафия да обслужва тяхните интереси ротшилди, Рокфелери, Барухи, шифове, сорос и, блакрок и прочее фамилни мафий, те Фед и сащ държат камо ли тези дреболии.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да обнародват списъка!
41
14
 
24
 
! Отговори
Само така преди 3 месеца
Всяко военно престъпление трябва да се наказва с цялата строгост на закона! Пълна подкрепа за братушките!
40
10
 
26
 
! Отговори
0880 преди 3 месеца
До Анонимен 39 -- МНС не е признат в РФ. ООН е пионка на Ротшилд. Бай дъ уей къде бе ООН 8 години когато укро фашагите бомбеха Донецк и избига 16 К невинни хора?
39
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тия терористи,кой им позволява да влизат в чужда държава и да вземат затворници?Никой украинец не се е засилил към тяхното блато,че да имат право да го пращат в затвора.
38
13
 
23
 
! Отговори
И после преди 3 месеца
Ще излязат. А нещастните жертви на Бандера и азов ще лежат завинаги. Ноооооо, ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ, ФАШАГИ ИЗВРАТЕНИ И НАДРУСАНИ!
37
8
 
24
 
! Отговори
Чайка преди 3 месеца
Естествено че ако САЩ бяха сигурни до сега да са нападнали Русия.Те обаче не искат война на своя територия но подклаждат такива в цял свят.
36
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
сега да ив нацепятзадницците на украинските фашшисти в панделато
35
31
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руските фашисти и те като Хамас - навлизат в чужда държава и вземат невинни хора за заложници. И терора над цивилни - грабежи, убийства, изнасилвания... Едни и същи терористични похвати както и да го погледнеш.
34
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Върнете пералните, печките бе мародери!
33
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Цитат: "Съдилищата на Руската федерация вече са осъдили повече от 200 представители на украински въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от свобода за извършване на зверства" Международният наказателен съд защо още не е арестувал Зеленски за тези зверства!?