Защо жените живеят по-дълго от мъжете? Гени!

Тази тенденция се наблюдава още от прародителите ни – приматите
22 ное 2016 13:52,
23
Защо жените живеят по-дълго от мъжете? Гени!
Снимка: Reuters, архив

Учени установиха, че жените са генетично програмирани да живеят по-дълго от мъжете и същата тенденция се наблюдава при нашите прародители - приматите, пише в "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Според изследването на проф. Сюзан Албъртс от университета "Дюк" по-краткият жизнен път на представителите на силния пол има дълбоки наследствени корени. Екипът й установил, че хората по света живеят по-дълго и по-здравословно, в сравнение с миналото. Този напредък увеличава шанса за оцеляване на бебетата и намалява риска от преждевременна детска смъртност.

Учените анализирали мета данни за над един милион раждания и смъртни случаи от 19-и век до наши дни. В масива били включени и статистики от пост-индустриалните общества, като тези в Япония и Швеция, а също така и от прединдустриалните времена.

Тези данни били сравнени с продължителността на живота на няколко вида примати през последните 5 десетилетия. Сред изследваните маймуни попаднали лемури, капуцини,шимпанзета, павиани и горили.

И при хората и при приматите било констатиран генетически ущърб при представителите на мъжкия пол, в сравнение с женския.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: дълголетиежени и мъже
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
v преди 7 години
Самото ви злобеене и неприемане, че жената има свои достойнства, показва дълбокия ви егоизъм и комплексираност. Ако бяхте толкова идеални и самодостатъчни, щяхте да сте сами в света.Но не, ве се имате за повече богове от Бога. Но само с жената мъжът става едно цяло човешко същество. Пол - означава половина.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете живеят по къс живот защото някои от тях нямат мярка нито в пиенето нито в яденето нито в секса. Има мъже които живеят здравословен живот и докарват до 90 години. Но това живот ли е се пита в задачата? Живота е докато си млад след това е съществуване. Минеш ли 70 години вече неставаш за нищо. Превръщаш се в дете Зрението ти отслабва слуха също движещият те апарат се разпада абе изобщо ставаш като мумия!
12
1
 
7
 
! Отговори
v преди 7 години
До всички злобари дето пишат, че жените били причината да умират мъжете и че само мъжките навици убивали. Чудя се защо е тази злоба към жените. Вие имате целия свят никой не проявява насиле над вас, не ви мъчи цикъл нито раждане. Ако трябваше вие да сте на наш място и примерно да ви кажат вие сами се защитавайте срещу нас бъдейки по-слаби физически, когато ви тормозим да имате неангажиращи връзки. Защо когато товарите жените с отговорности и трудности няма проблем пак да я наричате слаб пол?
11
0
 
10
 
! Отговори
До Анализатор преди 7 години
Мъжкото тяло може и да е по-здраво откъм мускули, но нека да не си говорим за издръжливост.:) Жената има в пъти по-висок праг на болка, за да издържи раждането. А и в миналото, когато не е имало алкохол и коли пак е било същото. Така че може би трябва да потърсиш причината другаде. :)
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До всички, които смятат, че женените мъже живеят по-кратко. Всъщност всичко официални изследвания сочат точно обратното - ергените са с по-кратка продължителност на живота. Или вие имате ужасни жени или сте без жени. :)
9
1
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Значи в скоро време очакваме и тяхната продължителност на живота да скочи. :) Така де, то и мъжете едни мъже вече....като чуя от един "мъж" да казва по-добре да не излизам, че ще ме надуха, или видя как някоя жена сама си сваля детската количка в подлеза когато няма рампи, и то при десетки преминаващи покрай нея "мъже".....и леко започвам да се чудя кой е силният пол.
8
5
 
10
 
! Отговори
stanik преди 7 години
Жените живеят по- дълго понеже нямат.......ЖЕНИ
7
0
 
14
 
! Отговори
Gogo преди 7 години
От цялата статия, най-добре изглежда снимката с стройните женски крака. Текста към статията е пълна безмислица...
6
7
 
10
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Еми защото по-голямата част от населението е семейно и мъжете са потерпевиш от "слабият пол" и затова жените живеят по-дълго , но ако се погледне за мъже и жени които не са в брак , то те се изравняват по-продлжителност на живота .И още , щом е тъй доказано ,то защо ние мъжете се пенсионираме на по късни години -това е дискриминация спрямо нас ! Нека ние в идващаят век да се пенсионираме с 10 години по-рано от жените !)
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този въпрос е предмет на проучване от много време.На война основно са ходели мъжете.Най-тежката и изпълнена с риск за живота работа е пак привилегия на мъжете.Нервните системи са различни.И още много прични мъжете да си отиват от този свят преди жените.Преди много години четох една статия от известно руско списание в което известна професорка се обърна към жените с думите.Женщини берегите мужчина ети хрупенкие цветочек мира.Само че жените се сещат че и мъжът е човешко същество когато го загуби.
4
5
 
29
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
Защото мъжете са агресивни, шофират бързо, пият повече, някои работят тежка физическа работа и т.н. естествено че шанса да умреш преждевременно е по-голям в сравнение с една жена. По принцип мъжкия организъм е много по-здрав и издръжлив и ако не правиш горепосочените неща ще надживееш жените.
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да. Живеят по бавно и мъчително и изперкват по лесно...
2
0
 
2
 
! Отговори
гено инженерство преди 7 години
*** да се четат за "***"
1
0
 
11
 
! Отговори
гено инженерство преди 7 години
В БГ вероятността да те блъсне някое *** на автобусна спирка, праща тази теория в девета глуха.