Тери Пратчет болен от рядка форма на Алцхаймер

Писателят все пак продължава работата по последните си книги, твърди, че ще напише и още няколко
13 дек 2007 16:28,
20
Тери Пратчет болен от рядка форма на Алцхаймер
Тери Пратчет продължава да твори въпреки болестта. Снимка: ВВС

Писателят Тери Пратчет страда от рядка форма на болестта на Алцхаймер, съобщи ВВС.

В писмо, публикувано в уебсайта на автора, той обяснява, че състоянието му е причина и за „сърдечните проблеми“, които е имал по-рано тази година.
 
Пратчет коментира, че въпреки болестта, той се чувства добре и е приел новината „философски“ и „с лека доза оптимизъм“.

59-годишният писател е продал над 55 милиона книги по целия свят.

„Искаше ми се да го запазя още малко в тайна“, пише още в писмото си той. „Но поради обстоятелствата и естествено – желанието да информирам издателите си, ми се стори нечестно да не споделя какво се случва“, допълва Пратчет.

По думите му, той продължава работата по последните си книги - „Nation“ и „Unseen Academicals“ и освен това твърди, че „има време за поне още няколко творби“.
 
Засега не е ясно дали състоянието на автора е опасно за живота му в близко бъдеще.  
 
„Разбира се, ще умра в някакъв момент в бъдещето, както и всички останали. Що се отнася до мен, може би не е толкова скоро, колкото си мислите“, казва той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Gaby преди 16 години
Наистина не е справедливо един от най-големите таланти на нашето време да заболее точно от Алцхаймер. Искрено се надявам да не е с фатален край, или поне не в близко бъдеще, това наистина би било страхотна загуба за целия свят.
18
0
 
0
 
! Отговори
izidar преди 16 години
Tezi zabolqvaniq sa edin normalen rezultat ot tozi tip mislene i pisane!V byde6te tezi zabolqvaniq 6te se uvelki4avat za smetka na populqrnite dnes, za koito 6te se namira lek.Bolen Um trudno se lekuva, poneje uma se prehvurlq pri vsqka reinkarnaciq to ne e tqlo da umre i da doide zdravo pak.
17
0
 
0
 
! Отговори
Germanoff преди 16 години
Velik avtor y ogromna zaguba za vsichki nas- fanovete mu. No nali znaete toi ostava zavinagi y tu slagam moyat lubim citat: DA JIVOTA NI NAISTINA MINAVA PRED OCHITE NI KATO NA LENTA PREDI DA UMREM. PROCESUT SE NARICHA JIVOT.
16
0
 
0
 
! Отговори
orlina преди 16 години
po niakakav zakon za vsemirnata gadost vinagi stava taka.No az viarvam v dobriat krai na prikazkata.Tuk edin ot lubimite mi geroi na Teri-SMART bi kazal "OOO Melodrama..."Zatova az shte kaja samo je toi vinagi shte sme s negovite knigi
15
0
 
0
 
! Отговори
Batsko преди 16 години
Zashtooooooooo?!?!
14
0
 
1
 
! Отговори
М преди 16 години
Безумно гадна новина,но Тери никога няма да си отиде.Най-много да се премести в Света на Диска,а ние 4есто ще му ходим на гости-само да си даде адреса-Ланкър или АМ. Дръж се Тери,целият ти Свят,заедно със слоновете и А"Туин е с теб.
13
0
 
0
 
! Отговори
zzzz преди 16 години
*** gadnoto... :(
12
0
 
2
 
! Отговори
МИСЛИТЕЛЯТ преди 16 години
Понякога съдбата - или каквото е там - има много странно чувство за хумор. И ето - един от най - надарените автори през последните десетилетия, трябва да бъде поразен не от друго, а от алцхаймер...Но аз съм сигурен, че с неговото неповторимо чувство за хумор, той ще надделее и в тази ситуация; не мога да си го представя по друг начин!А междувременно, всички ние, които сме станали мислено част от Света на Диска, му стискаме палци - давай напред, Тери!
11
0
 
1
 
! Отговори
MANOWAR fan-ka преди 16 години
Той е велик автор! Надявам се болестта да се развива възможно най-бавно... или да е рекламен трик, като второто ми се ще мнооого повече! А ето и един от любимите ми негови цитати: "... и хаосът винаги ще господства над реда, защото е по-добър организатор..." от Интересни времена. Гениално!!! Книгите му изобилстват от такива цитати и няма да стигнат и 10 страници тук за тях :) Поздрав за феновете му!
10
0
 
1
 
! Отговори
golqm pochitatel преди 16 години
Велик ум има този човек, уникална мисъл, рядък талант. Дано поне тази новина събуди издателство Вузев и след "маааалкото" забавяне (има-няма година и половина) видим преведени Going Postal, Thud и т.н.
9
0
 
0
 
! Отговори
Stenly преди 16 години
... neshto ot cherniq mu hummor deto mi se e otpechatalo nai silno .... " smurta e kato da vlezesh v edna staia i se proviknesh ... kade podqvolite sa mi chistite chorapi .. nikoi da ne ti otgovori " neshto takova beshe :D
8
0
 
0
 
! Отговори
още една преди 16 години
Май това е един от редките случаи, в които коментарите не са злобарски и заядливи, независимо към каква новина са. :-( Дано Тери Прачет се чувства добре още възможно най-много години! Неговите книги се четат и препрочитат в къщи с еднакво огромно удоволствие и от родители, и от тийнейджъри - какво повече да кажа...
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нали знаете - I ate'nt dead ;)
6
0
 
1
 
! Отговори
Томов преди 16 години
Дано още дълги години ни радва с нестандартната си философски истории Тери Пратчет. Очаквам с нетърпение всяка негова книга и досега не ме е разочаровал. Извън фентъзи сюжетите, историите му съдържат горчивия вкус на живота, философския и нестандартен поглед на света, но и незабравимото чувство за хумор, което ме е карало да си се смея в автобуса, докато чета книгите му, а хората да ме гледат странно. Уникален автор. Пожелавам му да се държи поне още малко. Ако мога да се включа с неговото чувство за хумор - болестта на Алцхаймер може да ко накара да пише някои глави в книгите си по два-три пъти, но пък и героите му ще станат още по-шантави.
5
0
 
0
 
! Отговори
KPSS преди 16 години
Стискам ти палци Тери! Давай смело напред, пък току виж се окаже, че има още доста пясък в горната част на твоя часовник! Някой ден и костенурките ще се научат да летят!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Дръж се Тери,ти създаде нов свят!!!
3
0
 
0
 
! Отговори
jen преди 16 години
:(
2
0
 
0
 
! Отговори
Twisty преди 16 години
Много гадно, а можеше да напише още толкова хубави книги.......
1
0
 
0
 
! Отговори
Sokolov преди 16 години
Много жалко за него и за нас феновете. Първо се разболя Робърт Джордан и после почина без да завърши "Колелото" ( а уж беше добре и се лекуваше), сега и тази неприятна новина за Тери Прачет :( Дано да може да се порадва оше на живота, пък ние на романите му :)