Ще следим за изхвърлени делфини

Министерството на околната среда и неправителствена организация ще следят за заседнали или изхвърлени делфини у нас
23 мар 2008 10:15,
10
Ще следим за изхвърлени делфини
Основна причина за смъртта на делфините у нас са незаконните рибарски мрежи. Снимка: Булфото

Изграждането на Мрежа за мониторинг на заседнали (или изхвърлени на брега) делфини в България (Cetaceans Strandings Network - CSN) ще бъде обсъдено на работна среща в Поморие.

Инициативата е част от проект „Изграждане на Черноморски мрежи за мониторинг на изхвърлени на брега китоподобни” изпълняван от Черноморски Съвет за морски бозайници (международна НПО) и е подкрепен от Секретариата на ACCOBAMS (Споразумение за опазване на китоподобните в Черно и Средиземно море и съседния Атлантически регион).

От българска страна партньори са Министерството на околната среда и водите, Зелени Балкани и Институт по рибни ресурси гр. Варна. В рамките на проекта се провеждат серия от срещи в различни страни – Украйна, Грузия, Румъния, България.

Първата среща ще се проведе утре, 24 март, от 10 часа в НЦСР "Свети Георги" в Поморие. Лектори на срещата ще са Алексей Биркун и Сергей Кривокижин – международни водещи изследователи работещи за проучването и опазването на китоподобните. Покана за участие е отправена към различни държавни, общински, научни, военни и неправителствени структури имащи отношение към опазването на делфините, морето и морските екосистеми. Подкрепата и участието на всички тези институции ще допринесе за цялостното опазване и проучване на делфините.

През 2006 г. се наблюдаваше истински бум на изхвърлени на брега мъртви делфини. Причина за трагичната смърт на интелигентните морски бозайници в повечето случаи бе оплитане в рибарски мрежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
`И час ходене в средно голям град не се диша от замърсяванията на въздухът,сега ще лъжете и за делфините-кюмюрджии и жалки секачи в това време на технологии.Неокастрена дряновица,и марш в училище да учите както и каквото трябва.Оставихте най-неграмотните мародери да ви водят по пътища,които до никъде другаде не водят освен до баира.
8
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
nadiavam se che osaznavach kolko tapo parche si
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
баща ми е разказвал, като е бил малък, е гледал как заграждат делфините и ги избиваттова става към 1950ггледката е била потресаваща
6
0
 
3
 
! Отговори
delfin преди 16 години
ako chakame "da si opravim darjavata" predi da napravim nesho za prirodata, nakraja she jiveem v pustinja!
5
0
 
2
 
! Отговори
umnata преди 16 години
predi vsi4ko trqbva da sme hora--ako tiq ribari imat gram akul v glavata si,ili pone 1 miligram...nqma da da gi puskat tiq tupi nezakonni mreji..i vie glupaci takiva deto ste pisali za "vmirisanite delfini"ste unikalno prosti naistina!
4
0
 
2
 
! Отговори
musicman преди 16 години
отвсякъде Мара втасала.....!!!! :)))))понеже оправихме всичко в държавата си,та дай сега да спасяваме делфините!!!!!!!!!!!!!!ДАЛЕЧ СЪМ ОТ МИСЪЛТТА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ОСТАВИМ ТИЯ ИНТЕЛИГЕНТНИ БОЗАЙНИЦИ ДА ГИНАТ ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!трябва да им се помага - разбира се!!! (щом се водим за "разумни същества")но нека първо пооправим нещата в собствения си "дом"!!!
3
3
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Преброихме дивите зайци, що да не преброим и вмирисаните делфини...
2
1
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
И дупе ще иска
1
0
 
1
 
! Отговори
куку преди 16 години
МОСВ какво търси в групата??? Джевдет на делфините ще им взима плажна такса ли или какво?