Смъртeн случай в Бургас заради липса на лекар

В Бургас нямали съдов хирург
26 мар 2008 10:42,
38
Смъртeн случай в Бургас заради липса на лекар
Снимка: Булфото

Националната здравноосигурителна каса е отказала втори трудов договор на съдовия хирург доц. Таньо Кавръков, който до 13 март т.г. е обслужвал и консултирал спешните и плановите случаи в бургаската Многопрофилна болница за активно лечение.

Това съобщи вчера зам.-директорът на МБАЛ д-р Бойко Миразчийски. Ден по-рано кметът Димитър Николов обяви, че е непростимо съдов хирург да има в Стара Загора и Пловдив, а в многохилядния Бургас да липсва.

Той гарантира, че заплатата на такъв специалист може да се осигури от общинската хазна, за да не се случват трагедии като тази от миналата неделя.

„Събудиха ме в понеделник в 4 часа сутринта, за да ми съобщят, че пациент – млад човек, е починал заради липсата на съдов хирург, това е абдикиране на държавата от основните й функции“, каза Николов. Повод за тази реакция е случаят с 24-годишния Румен Рачев, охранител в дискотека „Елит“.

Гардът почина, въпреки усилията на лекарите, след като беше намушкан с нож от 24-годишния Атанас Апостолов. „Настоявахме пред Здравната каса, но ни отказаха, нелепо е само две седмици след прекратяването на договора един млад мъж да си отиде“, потвърди ситуацията д-р Миразчийски.

Във фаталната нощ срещу 23 март в операционната зала се събрал екип от специалисти по обща хирургия, ръководени от д-р Радев и д-р Танев. Те направили всичко възможно, за да спасят живота на гарда.

Спешно бил повикан екип от съдов хирург от пловдивската болница, но той пристигнал в късния следобед на неделния ден, което се оказало фатално късно.

Началникът на отделението по интензивно лечение д-р Георги Матев каза, че причината за смъртта е прекъснатата коремна аорта, вследствие е настъпила и остра кръвозагуба, а смъртността при такива случаи е 99 процента.

Четири реанимационни и четири анестезиологични апарата за интензивно лечение ще бъдат закупени за отделенията по анестезиология и интензивно лечение към бургаската Многопрофилна болница за активно лечение. Към момента техниката е остаряла и изисква подмяна, добави д-р Матев.

Цената надхвърля 1 млн. лева. Апаратурата е изключително необходима за извършването на манипулации, касаещи спасяването на човешки живот.

През последните години няма кандидати за работа в интензивно отделение. Причините са недостатъчното заплащане и огромният стрес, на който е подложен екипът, работещ в отделението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
опърничевата преди 16 години
Имах едно време...сега вече не....Проблема в момента е на близките на 24 годишното момче, което е починало. Сигурно няма да е и последния случай...за това проблема мисля е на всички живи с тази липса и корумпираност на лекарите...ако не е едното ще е другото.
36
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
Несериозно е хора с такъв правопис да коментират лекарските дипломи. До кой клас си ходил на училище?
35
0
 
2
 
! Отговори
До №33 преди 16 години
Май имаш някакъв проблем?
34
0
 
2
 
! Отговори
virus преди 16 години
ei lekar4eto al4noto, deto polojil kletva, da tikaja v Germaniq imam priqtel koito e hirururg, izkara vtora specializaciq za plasti4en hirururg, za da po4ne da raboti mu sikat 5 godini staj. A tozi 4ovek sam go vijdal i v rabotna sfera, edin pat ne e kazal na edin 4ovek,, dai mi pari" Tozi 4ovek izpra6ta na maika mi lekarstva koito q poddarjat 6to gode bez bolka za6toto ima zaboolqvaniq vsqkakvi...viox, ako tova ti govori ne6to, tuk e bezbojno skapo, a toi ot tam ot bolnicata 4oveka...ama qvno te ne qdat, nqmat deca, ne rabotqta za pari...al45nite vsi4ki ste sabrani tuk, a da ne govorimkak si vzemate diplomite..kato spite po skameikite na lekcii i posle samo edno pla6tane i gotovo. Za tova mili mi al4niko, 6te ima smartni slu4ai za6toto 99% ste nekarnici. Kakto e kazala oparni4evata, jenata pro4etoh i mneniqta i mnogo mi haresa, saglasen s neq s vsi4ko koeto e napisala. Vie ste izvergi koito ne zaslujavat tozi svqt simvol v drugite strani tuka ste samo bezdarnici...biznesmeni oble4eni v bqlo.
33
0
 
2
 
! Отговори
опърничевата преди 16 години
Така е приятел ...абсолютно си прав, защото малко са останали специалистите със съвест. На времето ако Хипократ е знаел за корумпираността на лекарите, сигурна съм би вметнал : и да вземам това което ми дават, ако нямат да одирам кожата, ако вече не е останала и такава да уморя болния. Та абсолютно си прав, навремето лекарите се задоволяваха с едно агне сега вече и една хиледарка не ги задоволява....Та абсолютно си прав...такива като не би трябвало да се наричат лекари и бизнесмени на човешки живот, ако си платиш си жив, ако не...да го духаш...та нали не сте полагали клетва да сте бедни.........
32
0
 
2
 
! Отговори
До №24 опърничавата преди 16 години
Аз съм положил Хипократовата клетва и я спазвам напълно. НО НИКОГА НЕ СЪМ СЕ КЛЕЛ ДА БЪДА БЕДЕН . В това са се клели хората с мислене като вашето - които не вярват и съответно не оценяват способностите и квалификацията на лекарите си.
31
0
 
2
 
! Отговори
до №20 преди 16 години
съдовата хирургия е много рядка специалност-има в Ямбол,в Сливен няма такъв лекар.преди се водеше един в Бургас,ама за тези тънки парички,кой ще ти работи
30
0
 
2
 
! Отговори
опърничевата преди 16 години
В цивилизованите страни знаете ли как се става депутат? Декларира се цялото имущество, всички активи. След година-две се прави оценка на това кото претежава депутата, ако има и една игла в по вече от това което той може да си позволи от заплата...съд- затвор. Един от Турция така го осъдиха за една яхта:)) А тук говорим за цели болници....тцтцтцтцтц бедните те. Ами докато имаме такива закони,ще градим болници, ще членуваме в няколко партии, та да бъдем и тако и вако......
29
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 16 години
Няма такова нещо. Тикват ги партиите, на които хитреците от нашата гилдия стават овреме членове. Най-ярък пример - д-р Щерев - БКП, СДС, НДСВ... и хоп! нова частна клиника... Междувременно беше и зам. председател на Лекарския съюз, но беше удобен на алчните! А те са много, знаете!
28
0
 
2
 
! Отговори
опърничевата преди 16 години
Нима наистина вярвате,че сме 7 000 000???????? Та как, като вие сами не можете да решите, какво е по-доброто решение, дето сте вътре в нещата,очкавате от нас- пациентите да вземем нещата в наши ръце! А за избирането...специално лекарските представители пък в развъдника за корупция пълен с гумени глави, така наречения в цивилизованите страни ,,парламент", не ги избира народа а си ги тиквате вие.
27
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 16 години
Една малка поправка - ние, лекарите сме около 35 000. Обединени сме от т. нар. Лекарски съюз, раздиран от вътрешни противоречия. Този Лекарски съюз има отношение към нашата квалификация, отношение към заплащането на клиничните пътеки и управлението на здравеопазването, но няма решаващ глас. Всички останали от другата страна са 7 000 000, като избирателни права имат поне 5 млн. Вижте какво става в държавата и кого си избрахме за пореден път!
26
0
 
2
 
! Отговори
опърничевата преди 16 години
Прочетох много внимателно написаното от Вас. Направи ми силно впечатление едно ваше изречение:не мислите ли, че ние не сме богове. Ами тук мога да кажа само следното: когато Господ липсва, аз заемам неговата функция. Това го беше казал един лекар съжалявам, че в момента не мога да се сетя да цитирам неговот име. Има и такива хора, които наистина са отдадени на професията си и са на разположение 24 часа на денонощие на пациентите си. Един такъв пример е моята лична лекарка, ако тази жена не беше до мен със сестрата в екип, аз сигурно в момента щях да съм в лудницата. Има и други такива които просто не хаят, като този човек, за който е форума. какво от това,че един човек ще умре....голяма работа. Баща ми като куче беше захвърлен в бърза помощ с жлъчна криза, която в последствие стана на перитонит...за да го оперират едва на следващия ден...бяха минали по-вече от 18 часа и то операцията беше толкова некадърно направена, че се наложи след изписване да ходи да го цепят пак, че беше започнало да гангренясва. Та пак си задавам въпроса...дали ние сами сме си избрали кой да управлява задравеопазването. Никой не пита народа, това би трябвало поне да знаете,защото шуро баджанащината се шири в милата ни родина, като пипалата на октопода. Не от нас зависи да сменим някой на този пост, това зависи от вас...хората от другата страна, както вие казвате....не,че не ви разбираме, но все пак за да стане един човек лекар, мисля са му нужни не само средства..а и малко човечтинка, съвсем малко е нужно. В систамата съм влязла не по мое желание, сблъсквлала съм се с какви ли не образи от така наречените светила. То да се смееш ли да ревеш....даже и Шекспир не би могъл да напише такава траги-комедия която царства в здравеопазването ни. Никога никой не съм поставяла под общ знаменател, както Ви казах познавам лекари които преди всичко са хора. Но пък и тези от които зависи живота...са от ония вълци, които са вечно гладни. А за форумите, ако по- вече от вашата гилдия влизаха и четяха мненията на пациентите, предполагам правилата щяха да се променят. Но това става в цивилизованите страни, не в аборигенска държавица като тази тук. Та нищо лично....
25
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 16 години
Съчувствам на болката Ви! Подобно на много от моите колеги аз няма да отвърна с нападка или обяснения към нападките. Вие сте го написала сама: " Но в тази смотана държавица няма закони, за това ние ще си даваме, вие ще си влачите." Вие, пациентите, сте от едната страна, не мислите ли, че ние не сме богове, и ние се разболяваме и заставаме от същата страна. Лошото е, че вие не можете да застанете от нашата. Затова се чудя на колеги, които се мъчат да обяснат колко струвало следването, специализациите, какви пари се плащали за дежурства и разположения, каква отговорност се поемала и пр. Това няма да се разбере, защото хората просто НЕ ИСКАТ да го разберат. Обществото е сбъркано в основата си, върху която нищо не може да се надгражда без опасност от срутване. За съжаление и между нас има доста некадърници и изнудвачи, казвам го с ясно съзнание, защото съм бил потърпевш също, давал съм на колеги, сестри и санитарки, особено в последните 2 години, за да обърнат внимание на моя болна роднина. Голяма част от пациентите пък живеят с носталгия към соцвремето, когато ако не отидеш на крака при някой борец против фашизма с болки в палеца на ръката, занимаваха с поведението ти партийния секретар, комсомолския секретар и профкомитета. В предишния си коментар написах, че спя спокойно, защото не съм отказал на никого помощ, независимо може ли да си плати или не. Но и това не се разбра! Очевидно съм от старото динозавърско поколение, което не изпитва вълчи глад за пари и работи от интерес към работата си. Този род лекари не сме разбрани нито от пациенти, нито от колеги. Пациентите ни поставят под общ знаменател с другите, колегите не ни разбират...Е, опитах се да ви отворя очите, защото като тръгна да чета тези коментари, ми се повръща от омразата, която струи от всичко! Като ни ви харесва системата, скъпи пациенти, оправете я! Вие сте факторът, който избира управляващите! И вие сте тези, които трябва да контролират създаването и приложението на законите и то не само в здравеопазването! но това не става с писане по форумите!
24
0
 
2
 
! Отговори
опърничевата преди 16 години
Ами да ти кажа честно, точно в София преди две години във ВМА ми одраха кожата за една операция. А аз нямам възможности.Защо след като е с напаравление, доказана диагноза плюс една операция за същата болест, която касата заплаща луди пари, така нарешените ,,специалисти" които си седнал да ми ги хвалиш ми поискаха директно луди пари. Та и до ден днешен след смъртта на моя съпруг още не мога да ги изплатя. Та мисълта ми е...естествено аз съм от онези не просветени, леко глупави и много бедни българи,които хал хабер си нямат от Хипократовата клетва, защо я полагате? Къде е смисъла? След като не се грижите за доброто на пациента, Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство. Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.Та явно на времето лекарите са приемали тази професия за много сериозна....не за разменна монета. Всяко нещо си има цена...да, така е. За това получавате луди пари от здравни каси и частни практики, защо по дяволите дерете бедния народ и като попадне в болница на смъртно легло. Къде ви остана клетвата, къде ви остана съвестта? Но в тази смотана държавица няма закони, за това ние ще си даваме, вие ще си влачите. В крайна сметка не вие сте виновни, ние сме виновни,че се раболяваме.Та това е докторе. не сте хора и язък за клетвата ви...Хипократ си е изхарчил на вятара думите.
23
0
 
2
 
! Отговори
hgdgsdhs преди 16 години
а ааа ами акто лекарите мислят само за пари значи вие не мислите щом е така сигурно има между вас строители може ли да дойдете ей така за добро да ми ремонтирате апартамента.
22
0
 
2
 
! Отговори
иеоитур преди 16 години
ООО ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО НЕКА ВИ . НАЛИ ЗНАЕТЕ ДА ОПЛЮВАТЕ НЕКА ВИ
21
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 16 години
В системата съм и всичко ми е до болка ясно! Аз на времето избягах от Варна и дойдох в София, защото сигурно и до ден днешен нямаше да съм допуснат до семейната лекарска върхушка в града. Но това е друг въпрос... Нещата опират до елементарен морал, той не се е променил с времето, сега просто много от недъзите изплуваха на повърхността и за тях се говори открито. Не оправдавайте всичко с липсата на заплащане. Аз работя в дължавна клиника, защото там се прави висшият медицински пилогаж, но работя и в частна. Не се оплаквам от липса на доходи. В същото време осъзнавам, че тези доходи щяха да са двойно повече, ако не обслужвах пациенти, които нямат възможност да си платят консултациите. Спя обаче спокойно!
20
0
 
2
 
! Отговори
M. преди 16 години
Съдови лекари мисля, че има двама поне в Бургас. Знаете ли колко време се учи за тази специалност - на собствени разноски в София - жилище, храна, ти си ги поемаш...2 години поне е обучението.След това като отидеш да работиш в болницата, не ти дават да оперираш, защото не си на някой протеже и ти завиждат, че имаш специалност съдов хирург, а те нямат. Дават ти да оперираш само в супер спешни случи. Е кой лекар ще иска да остане да работи на ниската им заплата и непрестанно да чака благословията на шефа да му даде да оперира. Това го казвам, понеже е информация от 1 ръка. Да не говорим за напрежението, на което са подложени лекарите.
19
0
 
2
 
! Отговори
prosto_az преди 16 години
zaradi takiva al4ni hora si zamina rumen,mlado mom4e na 24 godini teq hora nqmat nikakva syvest :(
18
0
 
2
 
! Отговори
лекар преди 16 години
... в многохиляден град като Бургас да няма съдов хирург. А ако има, дългът му е изисквал да отиде и да спаси живота на ЧОВЕКА БЕЗПЛАТНО!!! Какво от това, че няма договор с Касата!