Евро-американски импорт-експорт

Людмил Ангелов ще свири Гершуин и Дворжак в рамките на цикъла „Концертмайсторите”
7 май 2008 10:15,
Евро-американски импорт-експорт
Снимка: Кантус Фирмус

На 09 май, от 19:30 часа, в зала „България” публиката ще се наслади на великолепните изпълнения на Людмил Ангелов.

Концертът е част от цикъла „Концертмайсторите”. Партньори на известния български пианист ще бъдат младите таланти от Класик ФМ М-Тел Оркестър, под диригентството на Мартин Пантелеев.

В програмата музикантите ще изпълнят „Концерт за пиано във фа” от Дж. Гершуин и Симфония №9 “Из новия свят” от А. Дворжак - двама известни композитори, в чието творчество намира отражение ползотворният обмен на художествени идеи между европейския и американския континент.

С този интересен избор на творби ще бъдат преодолени границите между Америка и Европа чрез универсалния език на музиката.

Джордж Гершуин оставя ярка следа в развитието на музикалното изкуство, обусловена от сливането на негърската битова музикална практика и по-специално - джаза, с европейските музикални традиции.

При това, този процес е двустранен: от една страна той очиства популярната музика от нейния естествен примитивизъм, а от друга - внася в европейските музикални структури завладяващ хумор и неповторима жизненост, породени от джазовия ритъм и специфичните звукови съчетания, използвани от джазовите изпълнители.

Със своята жизненост „стилът Гершуин” оказва силно влияние върху творчеството на много композитори по света.

Постепенно, по пътя на самообразованието, от автор на популярна музика, след написването на прочутата „Рапсодия в синьо”, Гершуин се превръща в композитор - симфоник.

Следващата значима негова творба е „Концертът за пиано във фа”, в която разнообразните ритмични формули са органично свързани с богата мелодика, наред с демонстрираното симфонично майсторство.

Един от създателите на чешката национална композиторска школа - Антонин Дворжак, получава европейска известност след появата на неговите „Славянски танци” и композициите му започват да фигурират в репертоара на диригенти от ранга на Ханс фон Бюлов, Ханс Рихтер и др.

Това повишава творческата му активност и той създава девет симфонии, девет опери (сред които най-популярна е „Русалка”), увертюри, сюити, камерна музика, прочутия концерт за виолончело, кантатно-ораториални творби, песни и други пиеси от различни жанрове.

В тях изкристализира неговият стил, за който са характерни народнопесенната основа, лиризма, епичността и героико-драматичната образност. Световна известност

композиторът получава със своята Симфония №9 „Из новия свят”, в която отразява преживяванията си, свързани с посещението на американския континент.

Людмил Ангелов живее и работи в Испания, преподавател е в консерваторията в Толедо, води майсторски класове по пиано в България, Испания и Аржентина. Основател и артистичен директор на Международния Музикален Фестивал в Толедо.

У нас последно го слушахме с Веско Ешкенази на Европейски музикален фестивал, както и в рамките на миналогодишния цикъл на "Концертмайсторите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание