Децата – все повече хронично болни, педиатрите – на изчезване

По детска смъртност сме на предпоследно място в ЕС преди Румъния
26 яну 2009 16:01,
17
Децата – все повече хронично болни, педиатрите – на изчезване
Снимка: Булфото

Детската заболеваемост у нас нараства, след години оставаме без педиатри, констатират от Българската педиатрична асоциация (БПА). Те информираха за състоянието и перспективите на детското здравеопазване в страната.

Защо сме на този хал и какво да се промени – за това говориха доц. д-р Евгений Генев и д-р Димитър Калайков, председателят и секретарят на Асоциацията, както и Владимир Пилософ, председател на Българското кардиологично дружество.

От анализа им става ясно, че след 1989 г. редица фактори са влошили детското здравеопазване.

Според демографските показатели имаме двойно спадане на раждаемостта, недоносените деца от 6% са скочили на 10%, а по детска смъртност от 9,2% сме на предпоследно място в ЕС преди Румъния.

Болезнен е проблемът със статистиката и ако я има, тя е неточна, заявиха от Асоциацията. Те информираха, че има увеличение на хроничните заболявания на децата, спадане качеството на медицинската помощ и компетентността на педиатрите.

“В бъдеще ще останем без педиатри, защото повечето от тях работят като общопрактикуващи лекари и никой не знае колко от тях имат специалност по детски болести“, заяви доц. д-р Евгений Генев.

Недоумяващо е според него, че в здравната стратегия, която парламентът прие в края на 2008 г., данните са взети за периода до 2004 г.

Има и нови предизвикателства, които не се отчитат в България сред децата – алкохолизмът, наркоманиите, ранните бременности, затлъстяването, некачественото хранене.

Сред най-обезпокояващите показатели е двукратното увеличение на диабетно болните деца.

От БПА предлагат да се приеме медицински стандарт по педиатрия.

Майчинското и детското здравеопазване, настояват те, да имат приоритет, педиатрите да си останат педиатри и да водят бази данни на децата, а педиатричните дейности да се субсидират целево от държавата.

Част от предложенията им касаят и подобряването на квалификацията на педиатрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
polyn преди 15 години
страшно е това,което се случва с деца, родени в т.н.семейства , които трябва да бъдат социално подпомагани - ромските. Там се правят деца и се ражда без мисъл, никаква отговорност към отглеждането на децата, кърмачета се хранят с боза, мизерия,болести и това не е само от липса на средства.Това е зверско невежество,което трябва да бъде наказвано. Такива деца боледуват много, лекуват ги със скъпи лекарства в болниците, връщат се в коптора и пак същото. За тази простотия плащаме всички ние. Законът трябва да отнема бързо родителски права на такива -хем обществото да се облекчи, хем за децата е шанс да оцелеят. Да храниш двумесечно бебе с боза и попара е опит за убийство!
15
1
 
0
 
! Отговори
ДОНОСЧИК VII разряд преди 15 години
А бе,костовак,ти що си разлюби иконата!?:))
14
0
 
0
 
! Отговори
morci преди 15 години
sarceto mi se sviva kato 4eta takiva ***.balgarka sam no ne jiveja v bg.decata sa na6eto bade6te.trjabva da giedame po pozitivno na ne6tata.jalko e naistena.......................................... ..
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За това че децата ни са болни не малка вина имат и самите майки! Само погледнете на улицата - повечето от тях пушат докато износват детето, а това си е чист геноцид! Как искате после горкото дете да е здраво, та алкохола и цигарите го убиват!
12
0
 
0
 
! Отговори
EPIKUR преди 15 години
СЛЕД 6 МЕСЕЦА ИМА ИЗБОРИ ,ИМА ЕДИН ПОЛИТИК НАДЕЖДА МИХАЙЛОВА
11
0
 
0
 
! Отговори
11-ti klas sum преди 15 години
Az sam ot ne mnogo golqm grad i gore dolu vseki put kato izlizam s priqteli po barove se napivame kato svine, drugi pak vzemat narkotici i to droga klas B nqkoi put i A. Mnogo bih iskal, no v Balgariq kato nqma kontrol ili daje i na roditelite ni kato ne im kakvo da pravim?!?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като гледам как бъдещите родители се алкохолизират, дрогират и пр. още от седми клас какви ли деца ще се раждат
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tova na snimkata i to shte stava 4ovek...
8
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Ако ще го взема от атакиста/комуниста..то то ще е без герба на него..та в този ред на мисли...жалко за страната ...държава изпълнена със живот беше преди Съветските сатрапи да я обладаят ...Жалко за Децата...тях ги имат за врагове..идея си нямат..какво ги чака....
7
0
 
0
 
! Отговори
;] преди 15 години
posledniqt bulgarin koito shte napusne Bg dano da ne zabravi da vzeme Bulgarskoto zname sas sebe si...
6
0
 
0
 
! Отговори
;] преди 15 години
e pa i naroda trqbva da e lud hem kato ne vzemat dostatuchno pari i za kakvo im e da se jenqt ili da pravqt deca ? tova za mene si e chisto samoubiistvo i posle da gledash kak decata ti stradat v tazi mizeriq... to e qsno che darjavata nqma da se opravi. To, neznam kakvi merki trqbva da se vzemat v Bg ili napravo celiq narod da grumnat li edna bomba li trqbva da se pusne varhu bg che da se izchistqt vsichki mikrobi
5
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Управляващите от комунистическата партия имат децата за врагове!Това е тенденция ...от 70-те години ..нацията ни е най не здравата и с висока смърност в Европа...децата са болни ..по възрастните също..околната среда е замърсена и увредена ..качеството на живот е ниско..митове се ширят ..тенденциозно насаждани от все признатата за престъпна група обладала тази страна ...комунистите.Панелки...отровена околна среда ...обезлюдени райони ..примитивно образование и здравеопазване ...духовен тероризъм ...и прочие все увредени неща ...това е комунизма.До ,като живеем по съветски образец и търпим ,,този бълвоч от развратни възприятия на комунистическите гадове...така ще е ..в тази страна целта е да се вцигани и оскоти обществото..нормалните и истинските хора да напуснат..тези,който останат да бъдат принудени или избити ..тази тенденция се провежда от комунистическата *** ..изцяло в тях интерес ..те убиват.Непоправими са щетите нанесени от комунизма..жалко ,че в 21 век..тук все още геноцида продължава.В резолюция 1096 на ПАСЕ..и в закона приет през 2000 година с ,който режима е обевен за престъпен...ясно и точно е записано и казано..що за човеконенавистна изродщина е практикувания ..вече само тук в цяла Европа ..комунизъм.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако трябва да опиша неволите си по болници и спешни кабинети, които сме посещавали с двете ни болни от астма и алергии деца...Гонят те като куче, щото на дежурство им се спи, или предписват безумно лечение, или не уцелват диагнозата,или не си им в райина, или искат пари,или те пращат до ноштната аптека да си вземеш урбазона, щото имали, но за по-спешни случаи...мога още мноооооого да напиша но ще спра до тук защото пак се ядосвам. А на тях им дреме на дебелите .Има и свестни, но тук в сливен познавам само 1 такъв. но и той не е свръхчовек, не може да огрее винаги и навсякъде.дано подобрят системата на детското здравеопазване, защо да няма облекчения за лекарствата на хронично болните. Но не само на фликсотид и вентолин , понеже покрай тях даваме около 150лв за лакарства всеки месец. Но нищо, ние работим, печелим, защо няма да ги дадем....Голяма веселба пада в нашата държава, скоро всички ще изпукаме, кой от смях, кой от друго....
3
0
 
0
 
! Отговори
мама преди 15 години
както се казва в една реклама здравеопазването е на принципа "дай боже живот и здраве".Ако господ не даде-жална ни майка. А дечицата ни все по-хилави се раждат. Тук онзи ден английски учени твърдяха,че нямат значение за поколението и бракове между първи братовчеди. Затова сме така болни- наркотици,изкуствени храни,стрес,алкохол.
2
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Как сме на предпоследно място по детска смъртност, не сме ли на 2ро място - тоест с един от най-високите проценти смъртност? Ако сме на предпоследно място по смъртност, това означава, че повече мъртвородени деца се раждат във всички западноевропейски държави?
1
0
 
0
 
! Отговори
yms преди 15 години
Освен , че са на изчезване много от тях не са достатъчно добре подготвени и внимателни към пациентите . ( личен опит с детето ми )