Джамбазки: Без граница от Охрид до Черно Море!

Евродепутатът пред Bloomberg TV Bulgaria за договора за добросъседство
8 авг 2017 17:30, Екип на Bloomberg
25
Джамбазки: Без граница от Охрид до Черно Море!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подписването на договора за добросъседство с Македония е една качествена нова стъпка, а денят, в който това стана, може да бъде наречен исторически. Това коментира в интервю за Bloomberg TV Bulgaria евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

"Имаме интерес да завършим делото на въстанието от 1903 година, което беше от Охрид до Черно море, за да няма граница от Охрид до Черно море. Това е мислимо и изпълнимо в рамките на Европейския съюз. Всичко друго изглежда налудничаво и неосъществимо на този етап", заяви още Джамбазки.

"За нас е изключително важен възможно най-бързият демонтаж на антибългарското говорене в Скопие и възможно най-бързото присъединяване на Македония както към ЕС, така и към НАТО", посочи той.

Фокусът на разговора бе поставен и върху казуса с името на Република Македония, или БЮРМ (FYROM), както е официалното название на страната в ООН. По думите на евродепутата Гърция изкуствено поддържа този проблем разпален, не толкова заради това, че я интересува името на западната ни съседка, а поради страх от това, населението в Северна Гърция, което е етнически българско и говори на български език, да осъзнае истинския си произход.

"Когато започнаха истериите около идеята за договора за добросъседство, веднага бе реанимирана, събудена т.нар. "Златна зора" (радикална, определяща се за крайно дясна партия в Гърция – бел.ред.), изпаднала в политическа летаргия от няколко години. В един момент те излязоха на протест срещу новото правителство в Скопие, размахали факли, свастики и т.н, развявайки сръбски и руски знамена. Това много прилича на ситуацията от 1913 (тайният договор между Сърбия и Гърция, съюзници на България в Първата балканска война, разделящ Македония без знанието на София – бел.ред.)", каза Джамбазки. 

"Ние не трябва да допускаме това да се случи. Реактивирането на тези връзки не е изгодно. Интересът ни е най-сетне да се превърнем в държава, която привлича инвестиции. А когато имате газопроводи, нефтопроводи, електропроводи, тогава заинтересованите държави не позволяват да има война на тази територия. Защото не можеш да застрашиш да кажем икономиката на Италия, защото на някой му хрумва например да направи сблъсък в Митровица", допълни зам.-председателят на ВМРО.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То най-добре без граници чак до Париж, така каналджиите от Националния Фронт за Спасение на Бежанците(НФСБ) няма да имат проблеми.
20
6
 
12
 
! Отговори
T преди 6 години
Не се усещате и го избивате на пратриотичен ентусиазъм, но ще ви вкарат в жестока месомелачка, в която ще си заминат мнозинството етнически българи, а накрая и територията ни може да бъде поделена между съседните държави. По-добре да стоим далеч от Македония, защото ще пострадаме. Пече се нова война на Балканите и този път усилено искат да участваме в нея. Почнаха отдалеч - договорчета за добросъседство, днес да нямало граница говорят... Албанците скоро ще скочат и да не ви мобилизират накрая.
19
0
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Ибиса!
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Просто не ми побира ума,защо сърбите натикаха албанците в Македония през войната,дали не го напривиха на инат на българите,защото никога не можаха да превърнат българите от Македония в сърби.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На повечето българи в северна Гърция отдавна са им промити мозъците,но все още има хора говорещи български език и диалект там.Те вече са смесени българо-гърци - от местните българи и азиатските гърци,прогонени от Турция,така,че не виждам какво общо с Македония има това.Освен,да се свържат с прогонените си от Гърция роднини в Македония и България,с които вече надали имат връзка и помнят миналото си преди 70-80-100 години.А Македония вече е почти половината албанска.Просто не ми побира ума,защо съ
16
5
 
6
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Bravo...... DZAMBASKI ja kaza VISTINATA
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 11И аз се "Обеждавам", че не си българин и ти. Много "Обедително" си го написал.Сигурно такива са ти "Обежденията", няма да те "разОбеждавам", въпреки че аз имам други убеждения.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе в македония дали има такива крадци като нашите дето 70 години грабят раята нагло и безскрупулно!?Сега искат и там ли да "приватизират" всичко..че то тука нищо не остана за грабене от тез лешояди!
13
2
 
16
 
! Отговори
:):) преди 6 години
отворете границуте и ще сърбате попарата шиптърска
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предателче македонско.
11
1
 
4
 
! Отговори
До трезвен преди 6 години
Неграмотно копчемце - Убеждавам се пише !
10
8
 
9
 
! Отговори
TPE3BEH преди 6 години
Като чета коментарите За пореден път се обеждавам, че коментиращите червени *** не са Българи...
9
3
 
7
 
! Отговори
PENE преди 6 години
И отново и ВЕЧНО с визи за страната на ГОСПОДАРИТЕ ВИ от САЩ ! Вечни *** !
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не без граница с Гърция и Румъния .... (Шенген) Сигурно защото не ни вярват, а политиците ни са корумпирани Според Бойко преди 5 години само оставало да варосат някакво ГКПП и сме били готови ... въпреки че точно ГКПП-та няма да има. Сега пък занимават хората с ремонта на НДК ...
7
10
 
7
 
! Отговори
Али Кемал преди 6 години
Аз си мисля че скоро време Ердоган и Боико шаси разделат Грьците
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Договорът с Македония е няколко страници безполезна хартия.
5
4
 
6
 
! Отговори
Али Кемал преди 6 години
Браво Джамбазки добре го каза,па на тези радикалисти дет се панат при гръците,да доидат и у България да правят протест па даги видим дали имат топки
4
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С промит от Брюксел мозък е този "патриот"
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2И пак сме ги пръснали при битката за Дойран.
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция, Англия и САЩ обявиха война на България и осакатиха от пълно обединение с Македония и Тракия през 1917 г. Сърбия и Гърция губеха войната ако не беше НАТО.