Турция поиска намаление на цената на газа от Газпром

Страната може да използва "Южен поток" като "коз" при преговорите
26 авг 2011 16:47,
53
Турция поиска намаление на цената на газа от Газпром
Снимка: Reuters

Турция поиска от Газпром намаление на цената на природния газ за страната, пише РБК daily.

Страната получава газ от Русия по две дългосрочни споразумения, всяко за по 8 млрд. куб. м годишно.

Едното е до 2022 г. Другото обаче изтича догодина и в момента се водят преговори за продължаването му.

Новото споразумение трябва да се подпише до края на август, но "по всичко личи, че преговорният процес ще се забави и посоченият срок ще бъде удължен“.

“Руската страна не е дала индикации, че е готова на отстъпки“, е коментирал министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз.

По думите му, за последните 29 месеца Газпром е повишил цената на газа за Турция с 39%, като последното повишение – с 50 долара/1000 куб. м – е от началото на август.

За миналата година южната ни съседка е купила от руската компания 18 млрд. куб. м природен газ (За сравнение, годишното потребление на газ в България е около 3 млрд. куб. м).

От закупеното 8 млрд. куб. м са доставени по газопровода "Син поток“, а 10 млрд. куб. м – по транзитния газопровод през Украйна, по който газ получава и България.

"Да се говори, че Газпром повишава или понижава цените за някоя страна е напълно некоректно. Измененията на цените на газа за даден период са предсказуем резултат от прилагането на определена формула, която е свързана с цените на нефтопродуктите“, коментира пред изданието източник от "Газпром експорт“.

За разлика от европейските партньори на Газпром, които също искат отстъпки при цените на газа (Eni и E.ON), Турция държи в ръцете си "козове", коментират руски анализатори.

Анкара е стратегически партньор на компанията по газопровода „Южен поток“, който ще минава и през територията на България и е важен проект за Русия.

По план тръбата с капацитет 63 млрд. куб. м годишно трябва да минава през турската акватория на Черно море. Окончателно разрешение за това обаче южната ни съседка все още не е дала.

Някои анализатори предполагат, че този въпрос може да бъде използван от Турция за „шантаж“ при преговорите с Газпром за продължаването на споразумението за доставки на газ в частта му за цените.

Според други анализатори, и Русия, и Турция са заинтересовани от развитието на отношенията им в областта на енергетиката и до блокиране на „Южен поток“ няма да се стигне.

Още за световната икономика четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
До 38 - Ехехехе, ти си интелигентно булгаромангалче - цяла една дума си научил на турски! Машаллах чоджуум, машаллах! Хайде сега се опитай да научиш и думата "булгарчингене" и да ползваш двете заедно.
37
1
 
3
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 12 години
до 37 домуз си ти защото си капчиклия!или ще ми отречеш фамилията си!хахахах по добре одговори от колкото да оскарбяваш!ама нали си българин а не човек!простено ти е!хахахах
36
2
 
2
 
! Отговори
до 37 преди 12 години
Неграмотни DOMUZ, къде през просото !!!
35
3
 
2
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 12 години
немога да разбера какво им боли на коментаторите че турците искали намаление на цената на газа от руснаците!?ами искат хората ако им дадат добре дошло ако не здраве да е!ваз какво ви бърка това че с такава злоба!говори се за славянски съйуз!това пак ваз българите какво ви валнува!?кога *** почнаха да се смятат за славяни!?нали сте в ЕС и е на разпадане!там дето влезе българина хубаво не очаквай!славяните да не са прости като европейците да ва вземат там че с *** да се занимават!
34
4
 
2
 
! Отговори
до 35 преди 12 години
Пиши на кирилица, турчино. И без досадни глупости !!!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bilgarite ne obicat turzite i *** v bilgariya kakto evropeyzite ne obicat bilgarite v evropa.drugo kakvo moje da vi obyasni covek.v turziya zaplati 1500lv pensii 600lv a v bilgariya.dano da se spasite.molete se na boyko nedeyte pishe protiv nego zashtoto iska da napravi neshto dobro za vas ama to jivotnoto razbira li.napadate vseki nezavisimo dali e bilgarin turcin ziganin evrein.prost narod.
32
3
 
2
 
! Отговори
до 32 и 33 преди 12 години
DOMUZ ! Много въздух, многоооо !!!
31
9
 
3
 
! Отговори
Ястреб преди 12 години
Как може такова нещо - Турция да иска намаление на цената на газа от Русия! Не знаят ли тия *** турци, че това може да разгневи великите им съседи булгаромангалци! Как не ги е срам турците да искат сделка за газа, кога там християнски свещеник е убит! Че и в ЕС не ги взимат! Ех тия *** турци, ех!
30
3
 
3
 
! Отговори
do:31 преди 12 години
ti dobre li si nyamalo ubiti hodji v bg ayde stiga gluposti ( 1984-1989) tr ne ya priemat v es zashtoto e 74 ml. prez 2050 g. shte e 100 ml. i edna ot nay golemite 10 ikonomiki v sveta sis silna armiya chatkash li ne smyatam turtsite koito sa v evropa sin ne gi hvashta evropeytsite zashtoto ima da plashtat za zlinite koito pravyat po tsyal svyat
29
10
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Така е, турчин. Не си само ти, има още много. Една от причините е например, че в България няма убит ходжа, затова, че е мюсулманин. В Турция обаче и в наши дни продължават да убиват християнски свещеници само затова, че са християни. Друга причина е в самоосъзнаването на своята идентичност от самите турци. Последното може да звучи малко сложно, но без него няма да могат да се разберат със съседите си никога. Защото не само БГ ги мрази в червата, мразят ги навсякъде по Европа и света. Помисли си защо 51 години Турция се моли за ЕС, и 51 години не я приемат.
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази мярка станала необходима, обяснява общинската съветничка Мария Хетмайер. Районът се превърнал в сборище за ромки от България. Над 700 от тях се регистрирали като ***. Тъй като "работното облекло" на жените не оставя място за съмнение с какво точно се занимават, то и децата от основните училища се сблъсквали всекидневно с платената любов. Една от обосновките за забраната е да се защити младежта
27
1
 
1
 
! Отговори
Бай Ганя преди 12 години
Заменям газ за смилянски фасул.За справки търсете А.Константинов
26
7
 
15
 
! Отговори
българин преди 12 години
Знам,че това което ще кажа, няма да се хареса на никого. И не е свързано с темата. Просто се сещам. Преди много години ми се наложи да пътувам в Турция. И какво да видя..магистрали, пътища ..осветени..(става въпрос след Истанбул), и си зададох въпроса..Добе, ние има даваме ток, те го харчат за магистрали.!..Понеже, човека беше доста начетен му зададох въпроса, защо, при условие, че плащат тока на нас.? Отговора беше: Какво да купуваме от вас? Орехи? Имаме си. Икономика.Което няма как да разбереш
25
7
 
14
 
! Отговори
Сев преди 12 години
...и кво излиза ? Че Турция казва "ДА" или "НЕ", на Южен поток!Нали тръбата минава през нейната акватория в морето??!!!Значи ето кой държи "ключа от мазето"!Българите , да духат чорбата....язък за барута!
24
11
 
8
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ... преди 12 години
"СЛАВЯНСКИ СЪЮЗ"....РУСКИ ,КОМУНИСТИЧЕСКИ ИЗГЪЗИЦИ....!В БЪЛГАРИЯ--*** СА ПОВЕЧЕ ОТ СЛАВЯНИТЕ!!!!!!!!!!!!!....А ИЗРУСЕНИ *** ...БОЛ....ХА,ХА,ХАААА.....МИНАВАТ И ЗА РУСКИНчета....!
23
8
 
11
 
! Отговори
МРАЗЯТ ТУРЦИТЕ ... преди 12 години
...ПРОСТАЦИТЕ И НЕКАДЪРНИЦИТЕ ,КАТО ТЕБЕ ..22...ЗАЩОТО ПРЕДИ ВСИЧКО --МРАЗИШ ,СЕБЕ СИ......." И В ЧЕРВАТА"!АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО ,НЕ МРАЗИМ НИКОГО....БЕЗ ДА МИ Е СТОРИЛ ЗЛО!НЕ ПРАВЯ РАЗЛИКА , МЕЖДУ ХОРАТА ПО ВЯРА И ЕТНОС---ЗА МЕН ХОРАТА СА РАВНИ И ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЖИВОТ!ВИЖ ,.... МРАЗЯ ---***, ЗЛОБНИ И МЪРЗЕЛИВИ ,КАТО ТЕБЕ.....!ЩЕ ГИ МРАЗЯ , ВИНАГИ........................!
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2020 СЛАВЯНСКИ СЪЮЗ НЕПОБЕДИМА СИЛА
21
3
 
1
 
! Отговори
!!! преди 12 години
EVROPA CENATA NADOLUTURCIYA-SA6TOHARVATIYA OTKAZA KONTAKTI S LAJLIVITE RUSKI "BIZNESMENI"!!!POZITANO???"6TOM E ZA TEHNITE "BRATU6KI"NI U4AT:HVANETE PALCITE NA KRAKATA I STISKAITE ZDRAVO!BRAVO POZITANO!BRARAVO!NA "BRATU6KITE SI"MIGATE<KATO PU...KI,A UVNIETO...BOLI VI WAS S TEZI MILIARDI-KRADENI...
20
0
 
11
 
! Отговори
do 19 преди 12 години
Скрий се някъде бе мързелив византиец!
19
0
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Очаквам подобно искане и от правителството в БГ.