Бизнесът за такса смет: Хората правят боклуците!

Работодатели искат по-бързи промени, общините – отсрочка
37
Бизнесът за такса смет: Хората правят боклуците!
Снимка: архив, БулФото

Принципът "замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави – хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук, да плащаш много повече от някое производствено предприятие. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред bTV във връзка с начина за определяне на такса смет.

Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на налога. Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение.

Според законопроекта до 2 години общините ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални "торбички" - черна за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране.

Бизнесът настоява промяната да бъде въведена по-бързо, докато общините настояват за отсрочка. 

"На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си – нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

По думите му проблем ще има при общините с курорти. Или пък в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части, пита той.

"Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват”, смята Велев. 

"Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време – да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г. - за да го направим както трябва", коментира Гуджеров. 

Кметът на Самоков Владимир Георгиев заяви, че със сигурност таксата ще поскъпне.

"Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта – защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта", посочи той.

Според Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее, защото ще има ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :):)Ама, сладък, та вие все това правите - плащате на наглото недоносче не "заплата", а огромни доходи, които то не влага в България, а изнася навън. Да не е луд тука да си инвестира парите. А вие случайно да сте направили стачка, щом не искате да му плащате заплатата? Защото той трябва да ви плаща не по-малко от по 2000-2500. Ама си трайкате, щото бачкате на още 2 места, за да си докарате нормална заплата! Е, тогава? Чакате Дана Самоковска да ви разреши? Ми, чакайте.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Ми плащайте бе, Велев-комунискоофицерски, Домусчиев-комундо-министерски, Божидарчо-комсомолчо, Гонджул Бобжулов, Марка Попаркова, Свинчов Панаирски, Мишеочко Лъщибузков Прокопалчов... и хиляди други *** - "работодатели", тихичко се мушнали под червената покривка на 10.11.1989 г. и така се закрепили с милиардите, заграбени от НР България, че и Френската Буржоазна революция не би им отлепила хищните глави от тях. Дори и мосю Гильотен.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ух, пък само как дигитално звучи - "ГЕНЕРИРАНИ ОТПАДЪЦИ". Търтеи комунистически мръсни долни, ограбихте България, и понеже сега вече няма свършиха апетитните парчета за крадене, обърнахте костеливите си пръсти (дано ви отпадне мършлякът от тех) директно към гръкляна на хората. Нищо не струва първоначалното натрупване на капитала преди 250 - 300 години. Нищо! Българското първоначално заграбване на капитала - това е кървавият неоколониализъм!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО СЕ ОТНЕ ВЪЗМОЖНОСТ ХОРАТА ДА ПРЕДАВАТ СВОИТЕ ХАРТИЕНИ И ДРУГИ ОТПАДЪЦИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ! ПРЕДИ ИМАШЕ ПУНКТОВЕ В КВАРТАЛИТЕ. СЕГА ОБЩИНАТА НАРЕДИЛА ТЕ ДА БЪДАТ ИЗНЕСЕНИ ИЗВЪН СОФИЯ?!! Т.Е. ЛИШАВА ГРАЖДАНИТЕ ДОРИ СВОИ ВЕЩИ ДА ОПОЛЗОТВОРЯТ, А ДА ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАТ РАЗНИ "ВЪЛЦИ" И Т. П., ДА ПОДЪРЖАТ 2-3 ЛЮБОВНИЦИ. А В САЩ, ДРЪНКАТ НИ НАШИ ПАЗАРНИ ИКОНОМИСТИ, МНОГО СТАНАЛИ МИЛИАРДЕРИ, ЗАЩОТО ПРОДАВАЛИ КОНСЕРВЕНИТЕ СИ КУТИИ! БЪЛГАРИЙО, И НАЙ-МАЛКОТО НИ ГРАБИШ И ЗАБРАНЯВАШ! КАК ДА СМЕ ИНИЦИАТИВНИ?!
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората правят *** и на работа. Бизнесът да плаща такса смет за всеки назначен. Ако е наблъскал 20 човека в малко помещение, да плаща за 20 човека.
30
0
 
3
 
! Отговори
Панталеев преди 6 години
Бизнесът иска работниците да започнат да си плащат таксата смет и да паднат надбавките за прослужено време,стига сме грантутили работниците не стига ,че им осигуряваме работа ,а само ламтят за пари.Ние работодателите изнемогваме ,добре че има някое и друго Евро фондче та да закърпим положението
29
0
 
6
 
! Отговори
Работещ беден преди 6 години
Да са маате с тоя бизнес, че като ви запукам.........
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готово. Бизнестарикатите получават статут на животни и няма да плащат такса смет. Само хората ще плащат. Но дотогава ще плащат. Трябва да подадат молба за отписване от ЕСГРАОН, да предадат всичко на хора, които ще плащат такса смет.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем какви и къде са ***.Те, *** ходят на два крака и крадат всичко до което се докопат. Докато ги търпим те ще ни изтупват празните джобове като брашнен чувал.И така до края на дните ви.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вельо рециклира отпадъците си от тоалетната. Прекарва ги 3-4 пъти през храносмилателната си система и пази природата.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най големите б.клуци са така наречен пиклив бизнес и паплачта в парламента
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнес търгашите не искат да плащат такса смет. Искат да прхвърлят цялата сума за почистване на града върху гражданите. Трябва категорично и окончателно да им се каже, че евтините им тарикатски номера няма да минат. Имат най-ниските данъци в света, а алчността им не престава и търсят още какво да не плащат.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почитаеми медии, възможно ли е в близката една година да не ни показвате повече тази по всичко свръхкомпетентна невестулка с тънко вратле и очилца, г-н Васил Велев, защото събужда твърде политнекоректни чувства у нас, редовите граждани на Републиката.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TRYABVA DA SE VDIGNE TROINO TAKSA SMET,NA ZAPAD SE PLASHTA PO 500 EVRO NA GODINA.
21
0
 
11
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Проблемът с *** не може да се реши от провинциалните "баклуците", които налазиха в разните му МиниСтерства. Какви са тези измишльотини с 3-те варианта ??? Аз пък предпочитам 4-ти ! И стига с и тези чуждици: бизнесмен, мениджър...... имаме си много хубави български думи !@!@!@!
20
1
 
12
 
! Отговори
:):) преди 6 години
тоз робовладелец до кога ще ни го натрапват по разните му телевизии. Ако има как работещите да му плащат запкатите не той на тях.
19
4
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Събирането на такса смет трябва да става при продавача на стоката - обложете магазините на тон стока - те да си я калкулират в цената. Това е най-справедливия начин. После който потребява повече - респективно ще е платил повече.
18
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
В момента за гараж плащам такса смет към 40 лв. на година. От гаража ми излиза смет колкото от всеки един автомобил. Моята кола не нощува на общинската улица, тротоар, градинка и за това общината практически ме глобява - 40лв.
17
2
 
7
 
! Отговори
От 17 преди 6 години
Където има много домакинства с общ съд за ***, са неприложими и другите два начина - торбички за смет и вместимост на този съд. Единственото по-справедливо решение, за което се сещам, е таксата да е според квадратурата на жилището, вместо по данъчна оценка. Колкото до бизнеса, там трябва да се увеличи многократно такса смет, защото сега плащат много по-малко, отколкото трябва.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Принципно "бизнесът" създава много повече ***, отколкото плаща, но те твърдят обратното. Аз лично не виждам начин за справедливо плащане за отпадъците в големите населени места, а и не е ясно какво е количество отпадъци - според обема ли, според теглото ли? Според брой хора е абсурд - няма откъде да се вземе истинският брой хора, които живеят някъде. По постоянен адрес може да се водят 20 човека, а реално да живеят двама или обратното. Където има много домакинства с общ съд за ***, е непр