Бизнесът иска заседание на КСНС заради скъпия ток

Работодателите настояват и за среща с премиера
23
Бизнесът иска заседание на КСНС заради скъпия ток
Снимка: Pixabay

Представителните на национално равнище работодателски организации искат спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност и среща с министър-председателя Кирил Петков заради изключително тежката ситуация с цената на електроенергията. Предложените мерки от страна на министъра на енергетиката не са работещи в променената ситуация, като предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи ще има опустошителни последици за икономиката ни.

Ситуацията около цената на електроенергията за небитовите потребители е много по-заплашителна за икономиката ни спрямо финансовата криза, започнала през 2009 г. Очаква се средната цена за месец декември т.г. значително да превиши тази за ноември, а офертите на съседни европейски пазари и сделки на пазара „Двустранни договори“ на българската електроенергийна борса за първите два месеца на 2022 г. са за над 700 лева/MWh. От работодателските организации не изключват средните цени да надхвърлят и 1000 лева за мегаватчас, за което трябва да сме готови отсега.

Необходими са изключително бързи, концентрирани и съгласувани действия на държавните институции, за да се избегне вероятността много от първоешалонните и структуроопределящи предприятия да не подновят работа в началото на 2022 г., което пък би довело и до верижен ефект.

През октомври Европейската комисия предостави възможност на държавите членки да предприемат действия на национално ниво за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита. Финансовият ресурс за компенсиране на свръхвисоките цени на потребителите на електроенергия на свободния пазар е наличен - извънредните печалби на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, излишъка на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Нещо повече – предвид баланса и себестойността на електропроизводството в страната ни българската икономика може да получи конкурентна цена на електроенергията и да се включи успешно в процеса на пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. За целта следва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна ефективност на разходването им.

Два дни преди Коледните празници организациите на индустриалните потребители на енергия в Европа в безпрецедентно общо обръщение отправиха призиви към лидерите на ЕС и националните правителства за бързи действия за справяне с непоносимите цени. Сред исканията са спешни действия на ниво ЕС, за да се даде възможност на засегнатите компании да преодолеят тази ситуация, която се очаква да продължи още няколко месеца, както и реформа на Директивата за системата за търговия с емисии.

Кризата с цените на енергията засегна европейските страни, като през последните месеци стойностите им са се повишили над 5 пъти. Продължаващата вече няколко месеца ситуация се отразява сериозно на конкурентоспособността и рентабилността на енергоемките сектори, при които разходите за енергия съставляват висок дял от производствените им разходи. Това принуждава редица предприятия да съкратят работници и/или временно да затворят заводи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: токбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Ле-ле , преди 2 години
Някакъв комунистически динозавър реди глупостите една след друга! Бизнесът бил "грабил" държавата? Ти наред ли си Бе? Точно бизнесът е този, който пълни държавната хазна от данъци! Колкото до тока, да си чувал такова понятие.."спекула"! Точно там трябва да се намеси държавата, а Киретата и Фелдфебелът се скриха в миши дупки! Тях ги няма! Правели били .."анализ"!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога фалирвате, бе български бизнесмени/ кажете дата точна, само обещавате от 2-3 години да фалирвате, все не фалирвате. Лъжете обществото, рекетирате за още пари за джипове, поршета. Оплаквайте се от скъпите коли и скъпите ресторанти, не се оплаквайте от скъпия ток. Токът е пазарен и борсов. Който не му отърва - да закрива. Ще дойдат по-кадърни бизнесмени. Българ5ският бизнесмен иска робски евтин труд и евтин ток, за да има пари за скъпи коли и скъпи ресторанти.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ не може да спечели честни избори без 350 хиляди недействителни бюлетини, без 250 хиляди купени гласове и купени изборни комисии и без подкрепата на професора Дървен Герберов.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският бизнесмен пак иска да граби от държавата и да източва държавни предприятия. Българският бизнесмен андрешко не иска да плаща данъци, иска да краде от държавата и брои чуждите пари на АЕЦ Козлодуй. Не брои парите на другите частни български бизнесмени, защото там е страшно и има бой и съд. Най-лесно е да ограби държавата чрез лобизъм и създаване на картелни организации на бизнеса. Искахте либерализация - получихте либерализация. Купувайте ток от Германия за отрицателни цени.
17
2
 
3
 
! Отговори
Голямата измама! преди 2 години
Да благодарим на голямата измама с машините и гласуваната промяна да не се взима разликата в преброяването на разписките и написаното в протокола на Мая Манолова, Хаджигенчев и сие!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не мога да разбера едно нещо с тези високи цени на тока ще принудят много фирми да затворят, но това ще причини безработица, после кой ще внася данъци в тази държа ?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
катастрофата заради фалшивия ковид
14
8
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Откакто с машините на Мадуро си набута поредния политически проект, Фелдфебелът Радев отново се покри като плъх! Остави само захиленото Кире да се усмихва сервилно, и когато няма какво да каже да цикли едно и също ..че трябва "анализ"! Естествено ,че когато трябва да се поеме някаква отговорност, Фигурантът го няма никакъв! Държавата е готова да изгърми всеки момент, но той нали си оплете кошницата, и му дреме! А и Черепа още не е поръчал някой друг ..."перформанс"!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Индустрията си е индустрия, ама селско стопанство нямаме. Храна, храна!
12
5
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Нали гласувахте за подмяната? Какво става? Ще става още по- зле.
11
1
 
12
 
! Отговори
свидетел преди 2 години
в професионалната гимназия по електроника след всяко дипломиране идват работодатели от Австрия и Германия и предлагат практика+последващ трудов договор на завършилите абитуриенти . 95 % заминават на Запад .
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бизнеса на Домусчиеви ли?Да ти дават 700 лв заплата а футболисто от Гладелупа да получава 50 хиляди евро
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса на Лео Бианки ли ?Заплата по 800 лв ли ?Да гърчиш 15 часа ли?
8
0
 
15
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Некои станаа милиардере у зелено с изпразване на нашите джобове...и по лошо ще става
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плячката намалява. хищниците ръмжат огладнели . Но плячка няма и няма. Няма и да има.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса трябва да има пари за любовниците - секретарки, както и за парашутистите. След завършване на университета разбрах, че бизнес в България реално няма !
5
0
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да си вържат жицата на аванта като Асан :)))
4
8
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Бизнесът е много нетърпелив, споко почакайте Кирчовците да се напразнуват, а мун.човците да се пооблажат с "Българската Коледа", за къде са се разбързали, Кирчо им обеща всичко което можеше да обещае, успя да надмине дори обещанията до последна капка кръв на другарката Импексова, а и новите дУпетати които ни обещаваха да работят дори по Коледа нещо се покриха и уталожиха...Новият Исус вече се роди, сега е време и старият Дядо Мраз да дойде с празен чувал и вой на диви и гладни сибирски вълци....
3
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изпуснаха питомното - сега ще гонят дивото. Искаха промяна. Ето им промяна!!
2
7
 
13
 
! Отговори
Кондьо преди 2 години
Има два основни проблема - първият е че има прекупвачи, които умишлено вдигат цената за вътрешният пазар и държавата трябва да ги премахне, за да се намили цената. И вторият проблем е че евродържавите, които имат проблем с доставките от Русия на горива, копуват от нас ток на занижени цени и така си компенсират високите сметки, затова трябва незабавно да се сложи експортна такса на тока и нещата ще се оправят. Ето това е евро солидарност, ние да дотираме евтиното топло на европейците...