Туристическият бранш страда от липса на екскурзоводи

Голяма част от гидовете се пренасочиха в други сфери
43
Туристическият бранш страда от липса на екскурзоводи
Снимка: БГНЕС

Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по морето. Това най-осезаемо се усети през последните пандемични години, през които заради липсата на работа, липсата на туристи, голяма част от гидовете се пренасочиха в други сфери, каза за БТА туроператорът Яница Динева.

Две години тези хора бяха без доходи - няма как да се живее така. Голяма част от тях започнаха работа в колцентрове, други работят като преводачи, в магазини за хранителни стоки. Туристите, които идват у нас са любопитни да видят невероятните ни природни ресурси, богата ни история. Туризъм без екскурзоводи обаче не може. Сега с настъпването на летния сезон, със започването на груповите вътрешни екскурзии за чужденци, дефицитът на гидове още повече ще се задълбочи, добави Динева. Туроператорът твърди, че фирмата й през 2020 година е отчела 80 процента спад в оборота и печалбата, а миналата година загубите са били сто процента. Пресметнахме, че ще ни е по изгодно да не работим отколкото да плащаме наеми, заплати и т.н, посочи Динева. Тя каза, че през тези две тежки години за бранша, държавата не е подпомогнала туроператорите по нито една програма.

Като лъч надежда са очакванията и прогнозите за добър летен сезон тази година и възстановяване на параметрите от 2019-та. Надяваме се старите екскурзовиди да се завърнат към любимата си професия, каза Динева. По думите й аналогично било положението с планинските водачи, и с аниматорите. Те също били дефицит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
До Койчо преди 2 години
Случвало ми се е да ходя и сам, и с гид на дадена дестинация в чужбина и повярвай ми, с гидът разликата е огромна. Посетил съм уникални места благодарение на информация, която в нета няма как да я намериш...
32
1
 
0
 
! Отговори
ЖГ преди 2 години
До 33 и 27. Вие нямате понятие от туризма, който носи над 12% от БВП. До 2019 г. страната получава милиарди лв. от туристическите посещения. Как ще си обясниш, че през 2019 г. страната ни е посетена от 800 000 германски туристи?! Добавям такива от Русия, Полша, Великобритания и Израел.
31
0
 
6
 
! Отговори
Док преди 2 години
И още нещо - миналото лято ходих в Синая, Брашов и Бран(замъка на Дракула). Не очаквах кой знае какво, но..... по отношение на пътища, указателни табели, паркинг, настаняване, достъпност на туристическите обекти, информация, абе ей такива "незначителни неща", румънците не са ни изпреварили, а са минали минали на друго ниво. От Русе до Букурещ се усеща ориента, от там нагоре се усеща близостта на Европа.
30
2
 
4
 
! Отговори
Док преди 2 години
Тая година олабят ли мерките, кракът ми повече никога няма да стъпи на невероятните природни дадености. Чакам с нетърпение да дадат свободно за Гърция, Турция и всъщност където и да е, само не у нас. Такава свинщщшшина по морето като миналогодишната не бях виждал никога ,а нямам намерение да повтарям.
29
0
 
4
 
! Отговори
Ч преди 2 години
От години над 10, слушам един човек как се оплаква че всеки сезон е по лош от предходният. Не издържах и му каза: Ако по 10% имаш спад на година в печалбата, то сега значи даваш пари за да идват при теб и не заплащат нищо а ти ги черпиш. Той млъкна и се разсърди!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милионера Дачев ,Собственик на Свилоза ,му е чудно как в САЩ на една и съща машина като в България ,работят 4 човека а в България 8.Но не споменава колко получават тези 4 ,и другите 8.И после реват няма кадри.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристическият бранш страда предимно от присъствието на твърде много перачи на пари в него, всичко друго са метастази.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 800 лева на месец и 24 часа работа на ден какво са очаквали чорбаджиите? Че читавите екскурзоводи ще работят при тях до гроб? Всички да фалират, до един.
25
0
 
8
 
! Отговори
Васко преди 2 години
То на тоз бранш му дай да страда.
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най ми е смешно когато някой Бг милионер или МИЛИАРДЕР обяснява че имало липса на кадри ! Ми дай една европейска заплата от рода на 7000-8000 лева и виж дали ше имаш липса на кадри бе ДС отре-пко !!! И в съюз от 500 милиона хора със свободно предвижване и т н да ми ревеш че нямало кадри означава само че си поредната лъжлива крадлива АЛЧНА Бг мутра болшевишка. Пусни си обявите в шведски френски датски или германски сайтове и си наеми германци бе
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туристическия бранш да спре да страда и да почне да плаща АДЕКВАТНО. Аман от техния милионерски и милиардерски рев. Имат хотели за десетки милиони евро на хотел а една средна заплата в бранша е 500-600 евро. Позор
22
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Когато прочета за липса на кадри,веднага ми става ясно,че се предлагат мизерни заплати.Вдигнете заплатите и веднага ще си намерите екскурзоводи.
21
0
 
14
 
! Отговори
зяпнал преди 2 години
Ти да видиш! Аз пък си мислех, че страдат от липса на туристи.
20
0
 
8
 
! Отговори
Браншът преди 2 години
страда от няколко неща преди всичко:-неадекватно високи цени на услугите-некачествено обслужване-липса на визия за привличане на чужди инвестиции-нежелание да се рекламира за собствена сметка.Поради това очаква:-хотелите да се пълнят веднага, дори и цените да са по-високи, от които и да е в региона-клиента да си трае, като го унижават-седи и чака някой да дойде сам-смята, че разходите за реклама са задължение на държавата, а печалбата е негово право.
19
0
 
12
 
! Отговори
До "бранша" преди 2 години
С трици маймуни.
18
1
 
5
 
! Отговори
За сега преди 2 години
До началото на сезона ще има и други изненади. Кой ли ще лекува курортистите и на каква цена.
17
5
 
8
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Туризъм без екскурзоводи може. Екскурзоводите са допълнение, което често е излишно.
16
1
 
13
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Глупости! Точно туроператорите бяха подпомагани непрекъснато! Общо по СЕДЕМ (7!) програми. Толкова програми нямаше за производствените предприятия! Голямата част от туроператорите за тези две години получиха повече пали от печялбите им преди!!! Хайде да не се заблуждава обществото! Чудехме се това ли е най-важният бранш, Та непрекъснато се подпомагане туризма, туроператорите. Виж за екскурзоводи имаше 2 подпомагания само
15
9
 
1
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Хората които са поробили българската нация, всъщност искат вие мен да ме мислите за болен и да не се занимавате с мен !
14
1
 
15
 
! Отговори
Тома неверни преди 2 години
И не само! Страда от липсата на държава изобщо. Общественото благо-плажовете са дадени на мутри, а обществото отива в Гърция и Турция. Няма оправия, и тия и ония, не по врат, а по шия!