Русия търси пробив на пазара с луксозната лимузина на Путин

Очаква се тя да струва 242 000 евро
22 сеп 2019 14:42, Александър Попов
128
Русия търси пробив на пазара с луксозната лимузина на Путин
Снимка: БТА, архив

Русия пуска първата постсъветска луксозна лимузина, марка Аурус. Тя беше използвана от Владимир Путин при встъпването му в длъжност миналата година. Но могат ли руснаците да пробият на пазара на луксозните коли?

Лимузината на Путин, Аурус "Сенат" е луксозен автомобил руско производство, който много напомня на Ролс-Ройс, макар официално да не използва за база нито един съществуващ модел, пише "Дойче Веле".

Колата обаче е съвместна разработка - плод е на сътрудничеството с германските компании Porsche Engineering и Bosch, които са били привлечени като съветници.

Аурус "Сенат" достига 7,5 метра на дължина и струва 242 000 евро. С подобна цена той се прицелва в богатите клиенти от Близкия изток или Китай. Изпълнителният директор на компанията-производител Адил Ширинов уточнява, че потенциалните клиенти не са само държавни служители, а и бизнесмени.

Руската държава е инвестирала много в проекта - не само финансово, а и по отношение на надеждността на марката. Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров обяви, че от 2013 година насам в проекта са вложени 12,4 милиарда рубли. "Вярваме, че ще достигнем до широк кръг от клиенти", каза Мантуров пред репортери.

Миниванът и SUV-вариантът, наречен "Комендант", все още се изпробват, а хибридният или изцяло електрическият Аурус трябва да се появят до 2024-2025 година.

"Надявам се да ги видим на Московския международен автомобилен салон през 2020 г.", посочи Мантуров.

Серията ще бъде разширена и с два нови двигателя, съответно 12-цилиндров с мощност от 800 конски сили и един с по-скромните 255 конски сили и 2,2 литра работен обем. Автомобилът е разработен от Научно-изследователския автомобилен институт НАМИ в сътрудничество с руския автомобилен производител Sollers.

Апетитен пазарен сегмент

Очаква се глобалният пазар на луксозни автомобили да се разраства: от 101 милиарда долара през 2018 година на 246 милиарда долара пред 2026 - заради нарастващите доходи, твърдят от Databridge.

Други обаче са доста по-предпазливи в оценките си. Продажбите на автомобили от високия клас вероятно са достигнали пика си. А това застрашава най-вече бизнес-модела на производителите на луксозни автомобили от Германия, твърди анализаторът Филип Хучойс, управляващ директор на Jefferies Group. Намаляват и продажбите на Jaguar Land Rover - във Великобритания те са спаднали с 4,6%, а на китайския пазар нещата също не вървят гладко.

"Производителите на луксозни автомобили трябва да преосмислят стратегията си, убеден е Хучойс. "Ако съм прав, търсенето е достигнало своя връх. А това налага реорганизация в сегмента на високия клас автомобили", казва наблюдателят. Според него електрификацията и допълнителните разходи на концерните, свързани с новите изисквания за вредните емисии, сериозно са увредили досегашния им бизнес-модел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой ще е този богаташ, който е отделил четвърт милион за кола и ги дава за руска каруца.
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Блатна му работа.Ще пробивали в луксозния клас.Безаналоговите си са повярвали много.Просто ще изчезнат като другите безаналогови глупости,които бълват в матушката.Защо не се занимават с неща,които могат,например да секат дърва,да правят самагон,да изнасят наташки и т.н.
92
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Тая русия днес е не в блиския исток ами направо в Африка Като култура стандарт и реалнос но това е съвсем друга тема ...а за блиския исток Се говори като евентоални клиенти ама руския тдърт *** *** матросов на абразурата ..
91
10
 
3
 
! Отговори
бай Майкъл преди 4 години
тези дето лаят по Русия - все невежи паляци. България бавно, но сигурно се превръща в нация от *** - по стар колониален обичай от великия брат САЩ. Които дори не позволяват бъгларите да пътуват транзитно през територията си. Иначе имат 4 военни бази и смучат всичкото злато чрез Дънди прешъс без да платят и 1 стотинка.Трагедията на колонизирания провинциалист е, че се подмокря от кеф колко е "свободен". Абсолютен ужас!
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Момко, Русия се намира на хиляди километри от "блиския исток". Като дистанция и като култура. --------Никой не е казал това, а че засега са купени няколко бройки само от араби.
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв пробив бе, то на нищо не прилича.И да ви кажа, пробив се прави в някой масов клас, пробив в луксозния клас никой не е правил и няма и да направи. Там ролите са разпределени още от времето на Бел Епок. Да "пробият" първо в класа на голфовете, астрите и дачиите, па тогава в с-класата, па тогава евентуално, след 60 години, инша аллах...
88
5
 
14
 
! Отговори
Тетка преди 4 години
А пералня кога?
87
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До кратко и ясно"единственото руско нещо във возилото трябва да е леката жена (или мъж каквото там си харесват из блиския исток)"Момко, Русия се намира на хиляди километри от "блиския исток". Като дистанция и като култура. Защо сте толкова невежи русофобите - като правопис, изказ, култура на общуване, история, сега и география...
86
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Учи правописа - в кой клас си?"Тук пишат много турци. Пишат неграмотно и лаят срещу Русия да прегракване... Отвратителни са
85
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руска класа
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 101"блиския исток"се пише на български "близкия изток". Учи правописа - в кой клас си?
83
10
 
9
 
! Отговори
Страхотна кола преди 4 години
С удоволствие бих си я купил!
82
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво произвежда България, че сте такива всезнайковци в производството на автомобили....тая лимузина е много яка според мен, бронирана и добре изглежда...имаше класация за бронирани лимозини, беше на първо място
81
9
 
27
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Да ви го обясня простичко/ за разлика от V и проче руски *** това ми е работата/. Няма как да продаваш един автомобил в ЕС / за Русия и Китай не знам/ без да е е хомологиран и без изградена мрежа за гаранционно и следгаранционно поддържане. Вие ще си купите ли автомобил който при всеки проблем ще трябва да го пращате в Москва или по Сибир нейде за отстраняването му?? Не, разбира се:) Относно Лада от тази година са аут от Европейския пазар . Проблем с екологията. То и никой не ги ще де.
80
11
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
При задното окачване не става като при западняците. Там трябва да се регулират нещата по друг начин с налягането .Само така би било издържливо и комфортно ,за материалите не ми се говори .Хромирани елемени които с времето при западните стават на снежинки от ръжда,при условие че Русия е ресурсна страна .Това би освободило място в предната част за да се оправи и аеродинамиката , но това променя и дизайна .Няма да е трудно да се направи в Русия .В Европа ще е много скъпо и не виждам кой ще го прави
79
7
 
16
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Руснаците как не се научиха че коли не се правят с укази.Ще си купят някой свръхентусиасти или колекционери и толкова.Къде са им базите за подръжка по света.Части.Такива коли не се подържат в квартални сервизи а в оторизирани такива...
78
11
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
Добре да съм сериозен тогава. Ако се абстрахираме от Америка за ла.йнария и Русия за лай.нария как бих направил автомобил от съп клас ??? Първо платформата .Тотално згрешена .Шасито трябва да е част от сигурността на копето .Бих го направил и хибрид. Ако се дават толкова много пари поне да има смисъл . При хибрид може да се направи над 50 години гаранция за компресията .Да не говорим за разхода на гориво ускорение и максимална скорост .Задно окачване с заден мост не е комфортно .но не става като
77
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Веднага се досещам къде ще пробият с този автомобил - Мадуро, Асад, Ким, някой друг колекционер...
76
6
 
17
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
Всеки който малко разбира от автомобили и производство и дистрибуция на автомобили ще ви каже, че тази статия е едно голямо пропагандно НИЩО. Този руски бидон с визия на Ролс Ройс го направиха специално за Путин щото беше обидно за пред мужиците "вожда на велика Русия" да се вози в Мерцедес:) Двигател и окачване Порше, електроника Бош, спирачки Брембо..........:)) Кое му е "руското" на този варел??? Гумите?? Тц.! Мишлен са:) Щели да го продават в чужбина!!! Заболя ме корема от смях!
75
8
 
3
 
! Отговори
V преди 4 години
В Европа регулациите се прилагат по различен начин. Има държави като Дания ,Белгия и Франция които са воювали с Германия .Там са традиционните пазари на лада в Европа. Германия си леда нейния интерес ;) А кво прави България в нейния лагер не е много ясно на тия дето управляват тази страна .