Ковачки купи свободата си за 300 бона

Обвиняват го в източване на ДДС за милиони, претърсват офисите и жилището му, а той: Ще доказвам, че съм прав
12 ное 2008 13:51,
59
Ковачки купи свободата си за 300 бона
Снимка: Булфото

Бизнесменът Христо Ковачки е освободен след разпит в ГДБОП срещу рекордната гаранция от 300 000 лева.

Днес антимафиоти претърсиха десетките му офиси в столицата, включително и жилището му.

Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за данъчни престъпления - източване на ДДС в огромни размери.

В Националната агенция по приходите има доказателства за данъчни злоупотреби в размер на няколко милиона лева.

По неофициална информация Христо Ковачки не е плащал и концесионните такси за мините, които притежава.

"Аз ще се боря и ще доказвам, че съм прав. Ще обжалвам гаранцията от 300 000 лева, които в момента ги нямам, но ще ги търсим", каза Ковачки пред БНР.

"Не искам да мисля странно, че има някакъв политически натиск срещу мен. Нямам нищо общо с управляващите", категорично заяви бизнесменът в отговор на въпрос дали има връзки с някои среди от ДПС.

Той каза още, че засега няма забрана за пътуване.

Процесуално-следствените действия срещу него се ръководят от прокуратурата съвместно с дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция".

През последните няколко години Ковачки мощно навлезе в енергийния бизнес на страната и направи според него "големи инвестиции в съседна Сърбия".

Само преди седмица той публично застана зад новата политическа формация Движение "Напред", в която влизат ВМРО, част от БЗНС и неговата партия "Лидер". Преди по-малко от седмица - на 6 ноември, Христо Ковачки стана собственик на Общинската застрахователна компания.

Неговата фирма "Ел Ем Импекс" беше единственият кандидат на търга с явно наддаване, който се проведе в Столичната общинска агенция за приватизация.

По данни на полското списание "Впрост" Ковачки е сред най-богатите хора в Централна и Източна Европа - на 98-о място със 700 милиона долара. 

Справка в съдебно-правните регистри ДАКСИ и АПИС показва, че 46-годишният Христо Ковачки е собственик на 13 дружества с различен предмет на дейност.

Отделно бизнесменът участва в управлението на 22 фирми.

Ковачки е собственик на:

- 100% от капитала на "Щайн – Христо Атанасов";

- 50% от "Топ–интернешънъл" ООД;

- 100% от "Ел-Ем – Импекс";

- 100% от "Европа мюзик”;

- 50% от "Гранд хил";

- 100% от "Мах 2000";

- 50% от "АРЗ – КАТ";

- 100% от "СБА – София";

- 100% от "Данесто";

- 80% от капитала на "Трейд – Ди" 2004;

- 100% от "Лимтрейдинг";

- 100% от "Бос";

- 100% от "Пауър Фул".

Обвиненият в данъчни престъпления бизнесмен е в ръководството на следните фирми:

"Ел-Ем – Импекс", "Топ–интернешънъл ООД", "Щайн – Христо Атанасов", "Ню партнерс", "Фина механика", "Европа мюзик", "Мах 2004", "АРЗ – КАТ", "Нова Деница", "Люлин – Орион", "СБА – София", "РУМ – Деница", "Данесто", "Комсиг", "Трейд – Ди 2004", "Лимтрейдинг", "Лазерни и оптични технологии", "Бос", "Пауър Фул", ЕТ "Щайн – Христо Атанасов-Клон", "Борико 2007" и магазини "Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
VIE NE RAZBRAHTE LI CHE VSICHKI SA POSTAVENI LIZA, NA PLESHIVI ***, KOITO NI IZPOLZVAT I POSLE NI UBIVAT ?AZ SI MISLQ , AKO GO UBIESH TOZI *** PREDI TOI DA TE E UBIL, PAK I SHTE SI NAPRED SAS PARITE MU ???? MAI PO DOBRE !
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не аз, а Ковачки е живял на село и преди да му дадат парите другарите е точно никому неизвестен. Това, че четем какво е купил и с какво се занимава пак не го прави някакъв. Хората с достойнство и чест са за уважаване, а такива излюпили се от цървулите новобогаташи си остават винаги *** въпреки парите. Душичките им са цървулести.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
естествено че с офшорните фирми се източва ддс,само с лист хартия ,ако тои е толкоз богат и с тези фирми и производство поне част от бг трябва да е добре ,а всъщност сме зле
35
0
 
0
 
! Отговори
веселушко преди 15 години
погледнете го-само прическата-кой се харесва с такава,освен .Доста затьнал в ,но простия никога няма стига.жалка история-дано си получи заслуженото
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, БСП -то как си разчиства пътя за изборите догодина. Не че ме кефи Ковачки.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
do 23 ???ami da, shte falira parva investizionna, mnogo qsno, kato se ima v predvid koi e sobstvennika ???? margina ! toi da ne e lud da chaka , pri tazi inflaziq, toi e dlagen da zapazi parata, kato q iztegli ot Balgariq.sega praite shte si gi zapazi tozi koito gi vlogi v Raifeizen Bank ili v Balgariq v DCK, to e qsno, ti ako imash banka do koga shte chakash da falirash ???
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
29? KAKVO E STANALO V PARVA INVESTIZIONNA ?
31
0
 
0
 
! Отговори
Бузьо преди 15 години
Какво стана с ония Валентин Моллов едрият бизнесмет от началото на демокрацията? Имаше и още няколко такива "крупни" бизнесмени дето вече не се чуват, не се виждат, а и не съм слушал да са ги трепали?
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
все още са нищо! Айде като го осъдят с по-голяма присъда от Очите, пак пишете!
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
Пропуснахте и 100% собственост на Първа Инвестиционна Банка-след пладнешкия обир на над 300 мил.лева...............
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да се готвят Черепа и Вълка
27
0
 
0
 
! Отговори
бългериън шоу преди 15 години
Гаранцията се взима от органите на досъдебното производство - следователи или дознатели, или от господаря на досъдебното производство - прокурора.Може да бъде определена и от съда, ако не одобри "задържане под стража". В срока, определен от прокурора за внасянето й, обвиняемия може да обжалва пред съда законността на определената мярка и първоинстанционния съд се произнася незабавно. Ще видим, какво ще реши софийски градски съд....
26
0
 
0
 
! Отговори
име преди 15 години
Душица мамина - горкото няма 300 бона,как ли ще ги съберат????То нищичко си няма милото........Кака ти от улицата ги има,то ги няма.....
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не съм се объркал и ако четеш внимателно ще видиш че това за неговата банка също е написано.
24
0
 
0
 
! Отговори
Dddd преди 15 години
Той си има негова банка бе! - Общинска, нещо много си се объркал.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
........" На пръв поглед изглежда, че при това положение слухът за фалит на Първа инвестиционна банка е повече от несъстоятелен.И въпреки това тази мълва се разнася от поне няколко месеца, и то не от потребители на сайта bg-mama, както се писа по медиите. Първите индикации, че Първа инвестиционна има проблеми с плащанията си, дойдоха от... Христо Ковачки.Енергийният бизнесмен и олигарх е изтеглил над 500 милиона лева под формата на кредити от трезора на Цеко Минев и Мутафчиев. Любопитен детайл е, че наследникът на Косьо Самоковеца сам притежава банка - контролира Общинска банка, но въпреки това е кредитиран мащабно от друг трезор. Това не е случайно, като се има предвид, че Мутафчиев е кумувал на сватбата на Ковачки с фолк певицата Деси.Именно с Първа инвестиционна банка се свързва възходът на богаташа от Самоков. От няколко години Христо Ковачки се утвърди като основен играч в енергетиката и застраши монопола на титаните в този сектор. Вероятно заради това се носят слухове, че Ковачки екух" финансово и че масово бави плащанията по много сделки. Преди месец и половина показно бе разстрелян един от доверените хора на бизнесмена-Борислав Георгиев. Според разследващите убийството на енергийния бос, поръчката е дошла от Сърбия.Оказва се, че Ковачки не е платил на тамошните си партньори огромна сума пари за приватизацията на няколко енергийни обекта Парите е трябвало дадат отпуснати от Първа инвестиционна банка.Лошите кредити, дадени на самоковския богаташ, вероятно не са единствени. Преди две-три години Първа инвестиционна стана първият трезор у нас, който масово отпускаше кредити, без да е необходимо да се доказва доход."............
22
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
samo poglednete zaglaviata. Moshenici, iznasilvachi, svodnici, super kradci politici...BEZZAKONIE...BEZNAKAZANOST! Ne znam kak se spira tva chudo, no ako prodaljava oste malko taka, skoro niama da ima Bulgaria.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Ковачки е маша в ръцете на така наречените олигарси /КГР и ЦРУ/. Той е сложен начело и изпълнява техните задачки. Нищо, че е вписан сред най-богатите. Той е кукла на конци. Вече не е удобен за тях и го нахендриха да го разследват. Както е забогатял за кратко време, така и ще му вземат парите за нула време и с неговото име и публичност е свършено. Той вече е изпрал каквото трябва. Други ще бъдат сложени на върха, истинските богаташи се крият от полезрението на медийте и обществото и никой незнае кои са и как се казват. Всички, които се водят "новобогаташите на България" са без потекло, селски, лесно управляеми и изпълнителни, дадени са им луксозни апартаменти, скъпи коли, пари /за временно ползване/, "перат", ако се налага "чистят" и в един момент аут - или в затвора, или в гроба.Започне ли да се говори и пише за някого от "новобогаташите" много, в един момент е свършено с него по един или друг начин.7
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Можете ли да си представите, че преди 6-7 години този честен човек се возеше сам в раздрънкан Форд. Само година след това, след като убиха Константин Димитров - Самоковеца се сдоби с три охрани.
19
0
 
0
 
! Отговори
buni6te преди 15 години
use6tate li kakva smrad e v bg,ot bolkuzi,....psevdobiznesmeni,vmirisahme se ot korupzia,dalaveri i laji.Popadameee