Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета

При спецакцията са задържани шестима
22 юни 2010 13:17,
95
Пресякоха нелегалното разпространение на книги в нета
Снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет, съобщиха от МВР.

Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на Софийската районна прокуратура. Срещу шестчленна група е образувано дознание.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

В хода на разследването е разкрита шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. 

Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която са теглени пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратско съдържание. 

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и други.

По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез сайт продавал срещу SMS на цена от 4,80 лева сканиран вариант на произведенията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Яворе, тебе *** знае ли те какво работиш ?
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Читанка беше с напълно безплатен достъп, действията ГДБОП са противозаконни.По същатата логика могат са затворят всяко едно читалище и библиотека в България. СРАМП.С. Всичко е за парите на "ТРУД"
36
0
 
20
 
! Отговори
Абсурд! преди 13 години
Вземете книгите, оставете мръсната чалга. Пфууууу, тва вече не е държава! А после що българина бил *** та вдлъбнат. Ми как няма! Абсурдно е да затрият един от най-грамотните сайтове. Абсурдно е изобщо всичко!
35
0
 
23
 
! Отговори
нона преди 13 години
Браво, браво на храбрите наши културни защитници - значи порно-чалга може да се лее навсякъде, но - КНИГИ е забранено !!! Дали пък да почнат да претърсват и домовете на четящите, както в"451 по Фаренхайт" - до къде я докарахме!!!
34
0
 
21
 
! Отговори
Бичкия преди 13 години
Защо великия мъж ББ и държанката му ЦЦ не излязат да се похвалят за акцията?Да разкажат как е протекла, какво е името й, как са заловили опасните рецидивисти и други такива подробности, за тази изключително смела акция.Смешници, ама той Цецко във ВИФ едва ли е трябвало да чете, пък и сега не му се налага, затова му снимат филмчета.
33
0
 
21
 
! Отговори
r преди 13 години
А относно преводачите, дето и те мрънкали - за какво мрънкат. Всеки от тях си е взел хонорара за превод на книгата и дали книгата ще се разпространява в интернет или не, на преводача му е все тая. Нито печели, нито губи. От друга страна има много хора, които превеждат книги без заплащане, просто от добра воля. Те нямат ли право да искат трудът им да се разпространява безплатно в интернет. Нека от МВР да публикуват кои точно автори са внесли оплакване. Е така, да се знае........
32
0
 
27
 
! Отговори
r преди 13 години
Читанката никога- повтарям - никога не е взимала пари нито чрез СМС, нито по-какъвто и да е друг начин. Аз съм с едно око. Не мога да чета обикновенна книга по-разбираеми книга и единственото ми спасение беше читанката. Не знам за останалите, но аз лично не съм свалил нито една книга от български автор. Просто българските автори не предлагат нищо интересно за четене. Или поне аз не знам за интересна от моя гледна точка книга на български автор. Така че аз не съм ощетил нито един български автор
31
0
 
24
 
! Отговори
д-р Хаус преди 13 години
Вместо да се радват, че има такъв сайт, който показва, че все още има четящи хора, те взеха, че го затвориха. И новината като маловажна я захвърлиха в десета глуха. Там петдесетина коментара на засегнатите четящи. Останалите, нали не е чалга, не ги интересува. Имат си Замунда и VBox да им радват окото. Пък и като чете човек се замисля. А това е толкова нежелателно, да не говорим, че на повечето дори им е трудно...
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щях да коментирам само с една дума: "***", но това са продажници, не ***.500 години не стигат, наливат с *** *** фесляшките ТВ медии, обаче стане ли дума за литература, при това българска, край, престъпление е да се чете БГ. литература! Не знам, не отива на добре тая ***.
29
0
 
22
 
! Отговори
Anja Novak преди 13 години
По-добре книги да продават нелегално , отколкото дрога... И без това хората днес почти не четат, даже някои от тях са много горди с това...
28
0
 
32
 
! Отговори
cadet преди 13 години
Няма ненаказано добро.Ех Бориславе,ако баше направил порносайт никой с пръст нямаше да те пипне. Тези бързи момчета от ГДБОП дали усетиха изобщо че удариха НАЦИОНАЛНАТА ЕЛЕКТРОННА БИБЛИОТЕКА . Благодаря на целия екип на виртуалната библиотека за това че ги има.Тези шепа ентусиасти са един отмалкото (за съжеление) примери на човечност в иначе европейската ни страна.А авторът на тази статийка (никъде не видях име)призовавам да се извини за термина"престъпна група" -някак си смешно звучи .
27
0
 
24
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Абе и вие от днес сте ем неграмотни ем пишете поръчкови статии. Автора поне лично мнение да беше изразил, но сигурно не познава ЗАСП, за да знае, че хората не извършват нелегална дейност.*** Не ги наричайте престъпници! ***
26
0
 
26
 
! Отговори
Читанка преди 13 години
Днес.бг трие линка към Читанка : thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24Вижте само колко мнения е изтрил. Конкуренцията обаче не трие линковете и читателите на Днес.бг могат да се информират от там.
25
0
 
21
 
! Отговори
НАРОД ВЪЗРОДЕН преди 13 години
ДОКАТО ТИЯ ТУК СЕ БОРЯТ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА *** В ДОБРИЧ ВЕЧЕ НАТРУПАХА ПАРИ ОТ ПРОСТИТУЦИЯ И НАРКОТИЦИ ПО ТОЗИ НАЧИН СИ РАЗВИВАТ КУЛТУРАТА СРЕД ВЛАСТИМАЩИТЕ И ВСЕ ПО КУЛТУРНИ СТАВАТ С ЛЪСКАВИТЕ СИ КОЛИ И ПРЕВЗЕМАТ ГРАДЪТ НИ ТА НАЛИ НА ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ СЕ БРОЯТ ПАРИ Е ТЕ ТОВА Е ВЕЧЕ КУЛТУРА ЗАЩОТО ДРУГИТЕ ДОКАТО МИЗЕРСТВАТ ХИЧ НЕ ИМ Е ДО КУЛТУРА И ВСЕ ПО НАВЕДЕНИ И ПОНАВЕДЕНИ СИ ВЪРВЯТ ПО МРАЧНИТЕ УЛИЦИ НА СИВОТО ЕЖИДНЕВИЕ
24
0
 
19
 
! Отговори
анонимен пуф паф преди 13 години
от кога взе да ви боли за българската култура като такава несъществува в БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е НА МОДА *** КУЛТУРА
23
0
 
18
 
! Отговори
шпионин преди 13 години
ти не си ги нарушил явно си писал нещо което не им отърва да го четът другите за каква свобода на словото говорим или само *** имат право на всичко да държат нарко пазара проституцията и какво ли не още
22
3
 
18
 
! Отговори
ьеожо преди 13 години
тоя продавал срещу 4 лв ами *** дето продават проститутките по черноморието за 100 ци евро тях кога ще ги хванете абе я се скриите вече с вашите акции че ми писна вече искам да видя зад решетките министрите обирджии на хазната и всички ония които крадът и точат ли точат пари стига вече с тия дребни риби които слугуват на големите олигарси вече спечелил спечелил амча друг път печели някой на гърбът му а той ще отнесе годинките
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Четящия тоест мислещия електорат е лош електорат. Да подобрим електората.
20
0
 
20
 
! Отговори
Неизвестен преди 13 години
Акцията видимо е поръчкова и незаконна (в коментарите по долу е цитиран закона)Всъщност ми е трудно да го повярвам въпреки че факт(затварянето на сайта)А дали ше атакуват нощес и Народната библиотека. Там има много повече книги...........сигурно не. Тези хора не подозират за съществуването и или ако случайно са минавали от там то със сигурност не знаят какво има вътре.
19
0
 
28
 
! Отговори
HST преди 13 години
"В хода на разследването е разкрита шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България."Ама че тъпотия! Много ги бива милиционерите да си измислят преживявания. Ще кажеш че става въпрос за контрабанда или трафик с милиони оборот...А пък как ги сметнаха тия щети за милиони левове, акъла ми не го побира. Ама всичко ни е цъфнало и дайте да се погрижим хортата да си палщат като четат. Нямам нищо против, но това само ще дойде след ка,