Politico: Брюксел иска да принуди европейците да пестят газ

ЕК с нови извънредни правомощия за потреблението на синьото гориво
20 юли 2022 08:00, Петя Славова
45
Politico: Брюксел иска да принуди европейците да пестят газ
Снимка: БГНЕС

Politico: Европейската комисия иска да задължи страните от ЕС да намалят потреблението на газ при недостиг на синьо гориво.

Европейската комисия се готви да въведе нови извънредни правомощия, за да принуди държавите членки на ЕС да намалят потреблението на газ, пише европейското издание Politico.

Още по темата

Според изданието този сценарий ще се осъществи, ако блокът се сблъска с "катастрофален" недостиг на доставки на горива през следващите месеци, предава БГНЕС.

Планът на Комисията за задължително намаляване на газовото потребление включва правен механизъм, който позволява решенията за мерките да се вземат с квалифицирано мнозинство. Така ще се заобиколи процедурата за гласуване в Европейския парламент и всяка отделна страна ще бъде лишена от възможността да наложи вето.

Вчера европейският комисар по бюджета Йоханес Хан заяви, че Европейската комисия се подготвя за възможността доставките на газ от "Северен поток" да не бъдат възобновени след приключване на планираните ремонтни дейности.

Русия не е дала основания за подобни опасения. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че намаляването на доставките на газ за редица европейски държави се дължи на проблеми с турбините на Siemens и не е умишлено от страна на Русия.

Според него това е последица от антируските санкции. Канада, от своя страна, реши да освободи оборудването на руската компания от ограничения до края на 2024 г. по искане на Германия.

Според съобщения в медиите една от турбините за "Северен поток" вече е на път и може да се върне в Русия на 24 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
решението е много просто сваляте санкциите срещу русия и газта тръгва потръбите няма студ няма глад ако не го направите ще се повтори окт революциясветът не може да бъде заложник на убии-ците от сащ
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мммммда... санкциите срещу Русия работят!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на печелившите. За да не използвам друг израз. Отиваме от хубаво на по хубаво и постепенно направо в "рая" както е тръгнало.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германистан и сега си купува газ и нефт от лошата Русия, на воля, кви ограничения, кви пет леа. Забраните и законите се правят от големите, за да ги спазват малките като нас. Всичко, което ми дрънкат денонощно е пълно двуличие, само този, който държи по-голяма сопа, той е по-голям демократ. Европа е беззъба. Новите оси в света са Русия и Китай.
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президентът Путин: При недостиг на руски природен газ, ЕС има възможност да пусне в експлоатация "Северен поток - 2". Лаконичен и пределно точен както винаги.
27
1
 
28
 
! Отговори
Урсулата преди 1 година
Сега разбрахте ли защо англетата напуснаха? Тази война и тази криза беше планирана от години, бавно и методично. Идеята беше да се смаже европейската и руска икономика за да процъфтява щатската и наглобританската. Някой сеща ли се за огромният дълг на САЩ? Не, то не бяха пандемии, войни, икономически кризи, на кой му пука за щатския дълг.
26
0
 
16
 
! Отговори
европеец преди 1 година
ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА....
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един призрак броди из Европа - призракът на комунизма."... А ги беше страх от него, пък първи го внедриха брюкселските зелки.
24
4
 
13
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Според тълковният речник на НовГовора,тези нормативи са нормални и дори задължителни,за Свободният Демократичен Развит Свят.И така е било винаги.А който се съмнява в това,е приятел на Путин,русофил,ру.сор.об...примитивен звяр,незаслужаеащ,да живее в прекрасният нов свят.Хайл Урсула!
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урраа другари! ЦК на ЕС ще решава всичките ни проблеми централно. А вие стискайте зъби и трайте локално. И не забравяйте да си платите новите сметки, спрете месото, а най-добре препоръчват да спрете и храната за нулеви СО2 емисии. Зануляване отвсякъде ви се подготвя от горе.
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха, най накрая комунизма победи.
21
1
 
12
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Важното е да ви разсрочат сметките за газ,ток и вода . Роби ще плащате цял живот на заем за хляб и ток.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брюксел не мислите ли че прекалявате
19
1
 
30
 
! Отговори
Км преди 1 година
Значи ЕС от демокрация преминава в диктатура.Отделните страни няма да имат право на вето.Тогава определена върхушка в ЕС може да си прави каквото иска с гражданите на целия ЕС в услуга на незнайно кого.Браво,на тез безмозъчни з.е.л.к.и
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същите призиви очаквам и зимата. По 2 часа парно на ден. Да накажем Путин.
17
3
 
20
 
! Отговори
Абе яааа...! преди 1 година
Булекзит! На мига!
16
1
 
23
 
! Отговори
аз преди 1 година
Демокрация ли бе да го опишеш. Англетата направиха много добре че напуснаха, ние да му мислим
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да запознахме се с великите препоръки да си къпят само определени чести европейците....
14
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 1 година
нали точно за това са Европейци отдавна живеят в хубави и уредени държави ако това се промени Европа няма да е същата
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз спирам да се къпя по съвет на директорите в Европа, за да нараня тежко Путин.