Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил

Заради недостиг руската армия не може да постигне големи успехи в Украйна
22 юли 2022 17:00, Йоана Цонева
123
Руснаците рискуват да предизвикат трагедия като Чернобил
Снимка: БГНЕС

За пореден ден руската армия не може да се похвали с по-решителен пробив относно основните си цели в Донецка област – Северс, Бахмут, Славянск и Краматорск.

Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия, нощта е преминала предимно в артилерийски и танков обстрел от страна на руснаците, но без техен териториален напредък в което и да е важно направление. Нещо повече – при Соледар украинците твърдят, че отново са отблъснали руска атака, а именно Соледар е част от защитната линия Северск – Бахмут и превземането му е ключово за пробиването ѝ.


В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната също отчита, че руснаците не напредват решително в Донецка област. Руските атаки северозападно от Славянск са по-малко, отколкото през т.нар. оперативна пауза след превземането на Лисичанск, твърди неправителствената организация. А успешно превземане на територии отвъд Северска, Бахмутска и Славянска област, за да може да се организира съответно обсада на тези градове, изобщо липсва. Дори проруският телеграм канал „Ридовка” признава, че руските войски не атакуват например Северск и Славянск, но обясняват това с трудния терен и добрите защитни позиции на украинската армия, предаде Actualno.

Отделно, ръководителят на МИ-6 Ричард Мур коментира, че в следващите няколко седмици руската армия ще губи инициатива и ще ѝ е много трудно да компенсира загуби в личен състав и техника. Съответно, според Мур пред Украйна се откриват възможности за контраатака. Канадската армия също дава оценка, че заради големите загуби в личен състав и недостиг на техника, руската армия не може да постигне по-големи цели извън Луганска област в Украйна.

Още по темата
Херсонска област има унищожени нови 5 руски позиции, 2 оръжейни депа и са убити 35 руски войници, по оценка на украинското командване "Юг". Унищожена е и руска позиция в Енергодар – градът, където се намира най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката. Атаката там е извършена с дронове и има жертви. Има обаче данни, че руснаците превозват тежка техника и оръжие Запорожката АЕЦ, за да не позволят на украинците да си я върнат. Става въпрос за разполагане на оръжие буквално в самата АЕЦ – според украинския оператор "Енергоатом", руските военни са поискали достъп до машинните отделения на реактори 1, 2 и 3 на 20 юли и са разположили тежко оръжие и муниции в машинното отделение на Втори реактор.

В случай на пожар, аварийните екипи не могат да реагират, защото оръжието е разположено така, че пречи на достъпа – близо до много летливи и опасни вещества, предупреждава "Енергоатом". Ако има взрив, случилото се ще е като това в АЕЦ "Чернобил", предупреждава украинският оператор.

Руското военно министерство съобщава за свален украински Су-25 и украински хеликоптер Ми-8 в Николаевска област, както и 9 командни поста на украинската армия в Николаевска и Краматорска области.

Украинското разузнаване дава оценка, че между 55 и 60% от резервите на високоточни ракети на Русия са изчерпани и вече по-рядко се използват например ракети „Калибър” и „Искандер”. Съответно, украинската армия вече получава по-голямо предимство с доставките на повече американски ракетни системи за залпов огън HIMARS, защото еквивалентите за руската армия в това отношение са предимно от съветско време – по-малко далекобойни и далеч по-неточни.

Към днешна дата, украинците оценяват руските загуби на 39 000 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Липсата на достатъчно и качествено сиво вещество в кратуните на много българи-русофили се отрази пагубно на много поколения от нацията ни. Затова сега нормалните хора тук са 5 пъти по-малко от глyпаците, а държавата ни копае дъното.
95
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Правилно Само в лагерите Белене са избити над 50 хиляди човека. Само за 2 години, Народния съд (който не е бил никакъв съд, а брутална саморазправа и обезглавяване на българското общество) осъжда на смърт и избива десетки хиляди интелектуалци, индустриалци, военни, политици и духовници. Ето от ТОВА България ОЩЕ не се е възстановила. Същите, които лъжеха, че руснаците са ни "освободили", същите лъжеха, че това било "съд" както и ролята на руските окупатори в зверствата на бългрските им слуги.
94
8
 
9
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Добре че Русия през 1878 "окупира" България, защото втори случай като в Батак нацията ни нямаше да преживее. Иначе според еврогейската пропаганда сме си съжителствали мирно те са ни клали и палели а ние сме си съжетелствували.
93
2
 
6
 
! Отговори
Да преди 1 година
За това пък постигат малки но всяка секунда!
92
5
 
11
 
! Отговори
Да знаят преди 1 година
До Анонимен 105 Младите също трябва да знаят, че твоята "история" идва от същия източник, който най-нагло фалшифицира българската история, за да се изкара "освободител", вместо окупатор, какъвто беше.
91
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко започва и свършва с Чернобил. Казват че аварията в Чернобил е причина за разпада на СССР,сега пак се започва с Чернобил
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никого не му пука, освен на шепа генерали и евентуално на новите заселници
89
16
 
10
 
! Отговори
Давай Украйна преди 1 година
Имаш подкрепата на ЦЕЛИЯ НОРМАЛЕН СВЯТ. Мачкай руските миризливи партенки и чорапи.
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 98 - Ти да не гледаш само ТВ каналите на Останкино, че още не си разбрал какво става на фронта?
87
8
 
7
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Абе, като слушаме пасквилите на Путин, Захарова, внешния министер с конската глъвъ ни минават през акъла едни съвсем не весели работи за рашистите, а и обучаваните в САЩ на Фантом 16 укри пилоти се връщат в Украйна карашик с щатските самальоти и тогава вече ще ти мине през акъла какво става с путин, мама рашъ и *** фашисти.
86
6
 
10
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
А не ви ли е минавало през акъла че руснаците просто се окопават и подготвят за последна решителна офанзива в Донбас????? Над последните украински укрепления. Приказките че Русия привършила оръжията си и войската са за шарани. Да не стане като с "победата на Зеленски при Киев" :) А?
85
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците във войните не прощават.Украйна ще бъде наказана.
84
6
 
14
 
! Отговори
до 94 преди 1 година
Престатенете с тия глупости за натискане на червения бутон!!! Русия, ако иска и само с конвенционални оръжия може да изравни Украйна само за дни. Това с Донбас е бавно защото освен че трябва да се опази колкото е възможно местното руско население, да се нанесат възможно най-малки разрушения, защото след войната Русия сама ще ги възстановява завзетите райони. Вземат ли целия Донбас тактиката ще е малко по-различна.
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
reckoning
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американските фермери съветват хората да се запасят с храна за 2 години, заради food supply: горещини, скъпотия на ток, вода, семена за посев, храна за добитъка, разпродават и си правят персонални градини, говорят за Господ и the day of reconning is comming.
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще натисне онзи бутон и набързо ще разчисти
80
4
 
9
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...to veche i detsata s smeiat na tazi ukrainska propaganda !!!
79
13
 
26
 
! Отговори
Слава на Русия ! преди 1 година
Всеки месец САЩ и ЕС наливат по 7 миларда долара в Украйна, т.е. 2 месеца война в Украйна струват колкото един самолетоносач - за сметка на това Русия не само че не губи от войната но дори печели - за това Бандеровците се опитват да унищожат АЕЦ, който Русия контролира.
78
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 90:А какво ще кажеш за украинската агресия?Защо застреляха през 2015-та година бесарабските българи,а останалите живи ги оставиха да умрат от глад като забраниха да се отваря хуманитарен коридор?Този конфликт не е от вчера,а от 2014г. и украинците 8г.бомбеха там хората.После било руска агресия.Никой не ги защитава руснаците,но е безумно да смятате,че украинците ще спечелят и като върнат териториите ще избият всички в Донбас,защото ги мислят за предатели и да не правят референдуми.
77
18
 
13
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Абе, виждам, че защитавате руската агресия, ама запомнете от мен. Подобна война не успее ли с първия удар, нищо не може да стане. Зад Украйна е целият цивилизован свят. Зад Русия кой е? Те самите и измъчените им "съюзници" - Беларус, Казахстан и другите "станове". Китай и Индия - ами това съюзници ли са, или наблюдатели на сеира? Ние сме към САЩ, Великобритания, Германия, Япония, Канада, Австралия, Франция. Кой може да победи тази обединена сила? Ами никой. Русия закъса от втория ден. Мислете!