Полезни зърнени храни, които не съдържат глутен

Богати на важни хранителни елементи
17 окт 2019 02:30, Михаела Лазарова
5
Полезни зърнени храни, които не съдържат глутен
Снимка: istock

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика, овеса, ръжта. Той осигурява еластичност на тестото. Някои хора имат непоносимост към глутен и консумацията на храни приготвени с брашно съдържащо този протеин предизвиква подуване на корема, газове, запек.

Ако и вие се стремите по някаква причина да не консумирате глутен, вижте няколко полезни зърнени храни, които не го съдържат.

Елда

Елдата е суперхрана, която не съдържа глутен, но осигурява изобилие от антиоксиданти, включително рутин и кверцетин. Според проучвания, кверцетинът намалява възпалението и оксидативния стрес, докато рутинът намалява свободните радикали, спомага за намаляване на възпаленията, особено при артрит, подобрява здравината на кръвоносните съдове. Консумацията на елда спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания, намаляване на лошия холестерол, високата кръвна захар.

Амарант

Амарантът е чудесна култура, която може да се добавя към супи, мюсли, смутита, салати. Зърната амарант имат висока хранителна стойност, осигуряват ни фибри, протеини, желязо, магнезий, фосфор и манган. Консумацията им се грижи за здравето на сърцето, спомага за намаляване на триглицеридите в кръвта, лошия холестерол.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глутенът е проблем на много малка група хора с непоносимост към него. Всичко останало е разпространявано от некомпетентни хора без ценз.
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че нямаш реално изявена непоносимост, не означава, че глутенът не е вреден за тялото. Да, малко хора имат реално физически директно изразена непоносимост/алергия към глутен, но всички хора имат проблем със смилането и асимилирането на глутена, просто не го знаят. Точно както и пърженото не е полезно, без да хората да имат алергия или непоносимост към него. Глутенът е трудно усвоим белтък, който "затлачва" системата, вече се знае, че е един от провокаторите на автоимунни като ревматизъм.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я има, я няма 1% от населението с непоносимост към глутен. Горе долу същия процент като хората, които имат непоносимост към лактоза или алергия към пчелен мед. Какво само ни тръбите за тоя *** глутен все едно е хероин?
1
1
 
6
 
! Отговори
Михаело, преди 4 години
На кой друг, освен на теб, може да му хрумне да се подкрепя със зърнени хранив 2.30 ч. през нощта?