Ето кои маски наистина предпазват от коронавируса

Филтриращи за защита от частици, покриват от носа до под брадичката
Обновена: 24 мар 2020 15:53 | 24 мар 2020 15:44, Камелия Цветанова
51
Ето кои маски наистина предпазват от коронавируса
Снимка: ДАМТН

Заради зачестилите запитвания от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор дадоха разяснения за маските и кои от тях отговарят на изискванията за лични предпазни средства.

Страната ни спазва регламент, приет от Европейската комисия. Според него маските трябва да защитават дихателните пътища. В случая това са продукти с най-високата степен на защита – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Това са филтриращи полумаски за защита от частици, които трябва да покриват лицето от носа до под брадичката на ползвателя. Те могат да бъдат за еднократна употреба и за многократна такава.

Пазарът показва, че производителите на тези лични предпазни средства имат различни решения за полумаски, предпазващи от малки частици, какъвто е и коронавируса COVID-19. В това число попадат полумаски от тип FFP, които са с или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала и обявила размера на вируса, от което експертите са направили заключение, че тези лични предпазни средства са подходящи да предпазят ползвателя от заразата по отношение защитата на дихателните пътища. За тях, хармонизираният стандарт, EN 149:2001 + A1:2009 е предвидил възможност на следните три класа на защита:

- маски от тип FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
- маски от тип FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
- маски от тип FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

Забелязва се, че няма 100 % филтриране на външния въздух при употребата им и винаги има опасност от тъй нареченото „подсмукване“ на външен въздух.

Полумаските, произведни в изпълнение с изискванията на стандарт EN 149, трябва да бъдат означени с този стандарт, година на публикуване, клас, както следва например:

„Филтриращите полумаски за защита от частици EN 149:2001 FFP1“

Тези полумаски като лични предпазни средства (ЛПС) трябва да са с оценено съответствие, съобразно изискванията на европейския регламент. Това означава да са минали всички специални процедури на изпитване, наречено „оценяване на съответствието“, което се извършва от нотифицирани лица, получили разрешение за това от ЕК. Те също трябва да носят маркировка за съответствие – СЕ. Трябва задължително да са придружени от инструкция за употреба на български език. Освен това трябва да притежават Европейски образец на Декларацията за съответствие (ЕОДС) и тя да е достъпна за потребителя. Последното означава или ЕОДС да придружава продукта, или в инструкцията трябва да е записан линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

В инструкцията производителят е задължен да информира ползвателя относно препоръките за начина на коректно поставяне и употреба на полумаската - на съхранението й, на почистването й (в случай, че се предвижда). Трябва да е отбелязан срокът на годност за употреба, както и редица други важни за потребителя неща.

За разпознаването на предлаганите на пазара полумаски като ЛПС, всеки потребител трябва да знае, че наличието на маркировка за съотвтствие - СЕ, инструкция за употреба и достъп до ЕОДС са основни белези. От наличието им може да се направи извод, че маската е произведена при спазване на изискванията и потребителят ще ползва безопасен продукт и ще е защитен от описаните в инструкцията рискове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: маскикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
777999 преди 4 години
Тези маски FFP3 при носене в нормална градска среда ,колко време могат да се ползват? Някъде бях чел - 8 часа? Някой има ли повече информация? Благодаря
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Агент Гибс ( 27)Само че вече са изчерпани. Никой сайт не предлага налични за продажба.
26
0
 
4
 
! Отговори
инспектор преди 4 години
Какъв е смисълът на тази статия като никъде няма никакви маски...
25
0
 
1
 
! Отговори
Агент Гибс преди 4 години
И друг път съм казвал , не пълнете джобовете на продаващите по 3 лева измислени хартиени маски , които за нищо не стават ! Ако не ви притеснява как ще изглеждате , купете си дву или три степенно филтриращи автобояджийски маски със почистващи се и сменяеми филтри . При редовна употреба се изплащат за няколко дни ! Няма да качвам сайтовете на търговците , за да не си помисли някой , че съм рекламен агент , но знайте , че вече и тези маски се изчерпват , дори и най-скъпите .
24
1
 
13
 
! Отговори
българка преди 4 години
В Белгия миналата година унищожили няколко милиона предпазни маски от държавния резерв - бил им изтекъл срокът на годност. Дотук долу-горе добре с олигофренията. Историята продължава - НЕ СА ПОЛЪНИЛИ РЕЗЕРВА С НОВИ МАСКИ ! Сега се сетили, че можело да не ги изхвърлят, а поетапно да ги дават за ползване на болниците и да добавят нови консумативи. И на нас тези са ни за пример, искаме да станем като тях ! А ние се оплакваме от Боко - той поне продава, нищо не изхвърля !
23
0
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 години
Това добре, но аз от две седмици обикалям аптеките в кварталите, където живея и където работя и няма НИКАКВИ маски, камо ли тип ..... ???
22
0
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
В eBay.de 50 бр. еднократни маски 3.63 евро.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тя една маска за еднократна я продават по между 3 и 5 лв,колко ще е тая маска
20
0
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз предлагам, че когато всички носят едновременно маски за еднократна употреба се предпазват взаимно. Но това е само предположение.
19
2
 
12
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Никакви маски,противогаз трябва.Задължително руски от '84 година!
18
0
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Аз си купих три маски за еднократна употреба, чакаме ги да дойдат от Китай и мислех да ги пера. Тук ме разколебахте с вашите минуси. Какво да правя сега и аз не знам. От къдЯ се маскирам като Буратино! :----D
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От утре и мъже, и жени - с бурки!Така хем ще се изкупят залежалите платове, хем ще се разкрият много работни местав шивашкия бизнес, хем никой няма да накихва и накашля никого.
16
2
 
5
 
! Отговори
Ходжа ефенди преди 4 години
Казвах ли ви аз да не забранявате бурките?Ама кой да ме послуша!
15
6
 
7
 
! Отговори
Трай, бре! преди 4 години
До Киро БрейкаПротив спекулата се изказа президентът на САЩ. Открай време някои ни втълпяват,че тази държава била упадъчна и оттам идвало цялото зло на света.Нашият левичарски президент даде своя вот в подкрепа на правото на търговците да вдигат цените колкото си искат.Ти проамериканска пропаганда ли правиш тук, аааа?
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След създаването на два щаба които ще водят война помежду си, на българите им остава само да се молят на бог.Нека благодарим на герб за тая ситуация (
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проумейте го...Това не е обикновен вирус.Ако беше такъв...нямаше да има такава паника в цяла Европа и Света. Маски,ръкавици...това са абсолютни глупости. Както си духa сега вятъра и вируса си влиза и отива където си иска.Живее извън тялото на човека достатъчно време за да зарази хиляди хора.
12
0
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Маските с номер EN 149:2001 + A1:2009 се произвеждат само в Италия - видяхме резултата . Всички Знаем че Държавната Агенция по Технически Надзор е СЛЯПА и С НИКАВА КОМПЕТЕНОСТ . Познаваме си Ресурса на Държавата .
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маските изобщо не ви предпазват от вируса...Вируса ако попадне по външната страна на маската и я пипнете или оставите някъде в къщи той отново си съществува. Да не говорим за дрехите,обувките, лицето,предметите, стоките от хранителните магазини и отвсякъде другаде . По колички и кошници, по опаковки и т.н.
10
11
 
8
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Естествено държавата няма такива и всякакви други маски!Боби *** Суджука що продади от държавния резерв маскити и респираторити на безценица точно приди кризата и ся ни ги прудаа на 10торна цина!Тия маски той ли им е официалния фносител , чи ги пропагандирате?
9
6
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Китайците всички носят и еднократни маски! Когато всички ги носят предпазват до голяма степен.