Пациентите с хронично бъбречно заболяване могат да живеят с болестта в продължение на години

20 дек 2021 09:45, Александър Попов
Пациентите с хронично бъбречно заболяване могат да живеят с болестта в продължение на години
Снимка: Istock

При редовно проследяване и адекватно лечение пациентите с хронично бъбречно заболяване могат да живеят с болестта в продължение на години

Функцията на бъбреците е да отделят отпадните продуктите от обмяната на веществата под формата на урина. Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) представлява постепенна загуба на бъбречните функции, което може да доведе до натрупване на опасни нива на течности, електролити и отпадъци в организма.

Обичайно заболяването се появява като следствие от друго заболяване или състояние, което уврежда функцията на бъбреците. Сред най-честите причинители на хронично бъбречно заболяване са диабет тип 1 и 2, и хипертония. Други инфекции и състояния на бъбреците и уринарния тракт също могат да доведат до хронично бъбречно заболяване, както и редица автоимунни заболявания.

Сред рисковите фактори за развитието на тази болест са: сърдечно-съдови заболявания, тютюнопушене, наднормено тегло, фамилна обремененост, напреднала възраст, честа употреба на увреждащи бъбреците медикаменти.

В началните фази на заболяването е възможно да няма симптоми или те да са слабо проявени. Най-често срещаните симптоми на хронично бъбречно заболяване са: гадене, повръщане, загуба на апетит, умора и слабост, проблеми със съня, промяна в уринирането, загуба на концентрация, мускулни крампи, подуване на ходилата и глезените, суха и сърбяща кожа, високо кръвно налягане, задух, болка в гърдите. Голяма част от тези симптоми се срещат и при други заболявания и нерядко се проявяват едва, когато хроничното бъбречно заболяване е в напреднал стадий.

Поставянето на диагноза „хронично бъбречно заболяване“ е предшествано от физикален преглед, изследвания на кръв и урина, както и ултразвук и биопсия. За съжаление подобно на други тежки хронични заболявания, ХБЗ води до редица съпътстващи усложнения и състояния за пациента като: задържане на течности; високо кръвно налягане; анемия; сърдечно-съдово заболяване; отслабване на костите и опасност от фрактури; намалено либидо и еректилна дисфункция; увреждане на централната нервна система; компроментирана имунна система; перикардит; проблемна бременност. Често срещано състояние, съпътстващо ХБЗ, е вторичният хиперпаратиреоидизъм.

Целият материал четете в Puls.bg тук

Материалът е подготвен със съдействието на Амджен България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание