24-годишна, 21 кг: Смъртта на Ву Хуян – история за несправедливост

Младата китайка се лишавала от храна в името на здравето на брат си
16 яну 2020 21:00,
28
24-годишна, 21 кг: Смъртта на Ву Хуян – история за несправедливост
Снимка: Weibo

Смъртта на Ву Хуян няма да изненада никого, щом разберете, че от години насам китайката се е хранила за по-малко от 30 цента на ден в продължение на години. Трагедията със смъртта на студентката разгневи обществото в Китай и обърна внимание към наболял проблем във втората най-голяма икономика в света - бедността.

Историята на сериозно недохранената Ву нашумя преди време в Китай, когато нейни снимки бяха публкувани в социалните мрежи.

На 23 години жената тежеше едва 21 килограма. Именно заради недохранването тя беше приета в болница през октомври 2019 г. със затруднения с дишането.

Тежко детство

Ву и нейният брат са преживявали едва-едва в продължение на години. Те са загубили майка си, когато Ву е на 4 години, а няколко години след това и баща им също починал, пише BBC.

Тогава китайката и брат й били приютени при баба им, а по-късно при чичо и леля, които взимали едва 300 юана месечно.

Повечето от парите обаче отивали по грижи за братът на Ву, който има психологически проблеми.

Ориз и чили в продължение на 5 г.

Заради грижите по него Ву отделяла за себе си по 2 юана на ден. В последните пет години тя ядяла едно и също - ориз и чили чушки, които приготвяла у дома.

Когато в края на миналата година тя е приета в болница, 24-годишната жена е висока само 135 см. Докторите казват, че тя е била толкова недохранена, че веждите й и 50% от косата й са окапали.

Нейният случай придоби обществено внимание и в Китай бе организирана дарителска кампания за Ву, но въпреки това тя е починала наскоро. Лекарите са потвърдили, че тя е починала от сърдечни и бъбречни проблеми в следствие на недохранването.

Социална несправедливост

Съдбата на студентката, която въпреки недоимъка е била третокурсничка в местен колеж, предизвика гняв към властите. Много хора в социалните мрежи в Китай зададоха въпроса защо не е направено повече, за да се помогне на семейството. Други се възхитиха на усилията на младата жена да помогне на брат си и да продължи образованието си.

Нейните учители и съученици събраха 40 000 юана, а местни хора дариха още 30 000 юана. Няколко кампании в платформи за благотворителност също събраха дарения за Ву и брат й .

Преди смъртта й властите в Китай съобщиха, че тя е получавала минималната помощ от държавата - между 300 и 700 юана месечно. Заради тежкото й състояние е получила обаче фонд от 20 000 юана.

Китай преди обяви цел да елиминира бедността до 2020 г. По-рано тази година провинция Дзянсу оняви, че от 80-милионното й население само 18 души живеят в пълна бедност. Тези данни бяха оспорени в мрежата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
Китай не е втората, а първата най-голяма икономика в света. Престанете да пишете глупости! Напишете за умиращите от глад в капиталистическите страни, защото са много!! Не сме прости, че да ни промивате мозъците.
20
13
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 4 години
да бе, аз през 1996та се хранех даже с по-малко от 30 цента на ден, *** не умрях. ядях само картофи, боб, макарони с кетчуп , сирене и чат пат яйца - не е тъпченето на което разглезените консумерчета викат "нормално" хранене, но дори не е недояждане, камо ли глад.
19
6
 
3
 
! Отговори
Патриотин Гербаажия преди 4 години
До КуртиВажното е, че въртя крана на Патока...заедно с новия гасударь на Света!И рестартирахме перспективния и печеливш проект Беляне!
18
5
 
8
 
! Отговори
Курти преди 4 години
Дааааа................бибитко методиефффф Борис0фф............По заповед от м0сква прави същото с Народа на Република България.
17
8
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ДОКАТО ФАЛШИВИЯ ГРУХЧО Е ДОБРЕ ОХРАНЕН, ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СЕВЕРНА КОРЕЯ Е В СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ КАТО ТОВА ВЕЧЕ ОТИШЛО СИ МОМИЧЕ!
16
2
 
44
 
! Отговори
гергана преди 4 години
Ужас, тежък и мъчителен живот. И една човешка искрена и топла душа, да помогне с обичта и малкото парички на братчето си, защото само него има. И едновременно да учи с мечтата си и таланта да постигне нещо, за да са добре и двамата. Жестока съдба, и като си помисли човек, колко хора никога не са имали проблем за нищо. И никога не биха постъпили като това момиче. Бог да я прости. Светлина на духа и.
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниската цена на труда има и неприятни последствия. Освен богатството на шепа партийци и техни приближени.
14
4
 
1
 
! Отговори
D преди 4 години
Too many MCs,Not enough mics/цитат/
13
0
 
17
 
! Отговори
До 8 преди 4 години
Не, не съм заправил за Китай. Я прочети как живеят китайците в централната и северозападна част. Ако не се лъжа, северозападна част на Китай е най-бедна. А това за мъжкараните са глупости. Вземи една брадва и кирка, дай я на мъжкарана, и я накарай да отсече дърво. По характер може. За тежка работа няма смисъл да си говорим.
12
15
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОМУНИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА КИТАЙБВП НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ТОЛКОВА КОЛКОТО В БЪЛГАРИЯЮЖНА КОРЕЯ И ЯПОНИЯ ДРЪПНАХА НАПРЕД!! КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ, КОМУНИСТИЧЕСКИ ВИЕТНАМ И КОМУНИСТИЧЕСКА СЕВЕРНА КОРЕЯ ЕДВАМ КРЕТАТ!!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А червените мандарини от ККП карат позлатени ферарита...Справедливо ли е това?Прочее, да ви напомня нещо и за друга географска локация?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tова беше статия, която ме караше... Още малко и щях да си разбия компютъра от гняв.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 7Да ама като дойде време да се жениш или просто да живееш като семейство с жена изведнъж откриваш че няма жени.Не броя разни бабички дето на 60 са се сетили че искат семейство нито некви дето на 20 год мязат на бъчви или нисък гардероб.Тва не са жени-недоразумения.Става въпрос за тия дето стават горед-долу поне.И за най-смотаната дет не е много грозна се редят по 10-20 понякога и повече мъже.Това води до адски дисбаланс и неудобства.Отделно демографската криза.
8
2
 
15
 
! Отговори
Мъжкар преди 4 години
До До 6Човече май забрави, че става въпрос за комунистически Китай.И да, жените са по скъпи за "поддръжка" , особено някои кокони, но в 21 век има жени, които са повече мъже от много от мъжете.
7
8
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
В западналите държави има "култ" към мъжете, защото те могат да работят и издържат семействата си. Едно момиче не може да бачка тежка работа в градината, или да сече дърва. Няма как да я пуснеш да бачка далече от къщата, да не и стане нещо. Отделно, ако забременее от някой едно, още едно гърло за хранене. Жените са скъпи за поддържане.
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И в Китай и Индия имат голям проблем с тоя култ към мъжът.Ако родителите имат момче и момиче и трябва да изберат дали момчето или момичето да убият те винаги бастисват момичето.Ето и тази.Умряла от глад за да живее брат и който е инвалид с увреден мозък.Крайният резултат от това безумие е че във фертилна възраст има 200 милиона мъже и 0 жени.Жените които са останали са безкрайно разглезени пачи защото за всяка се борят по 70-80 мъже.И в Бг е същото на едно момиче се падат по 50 коча.
5
1
 
37
 
! Отговори
Теди преди 4 години
Горкото момиче - бедността е голям проблем за много хора
4
9
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Преди два дни писахте за МАЙСТОРКАТА на домашното огнище, сега за недохранена... Ами навсякъде си има бедни и богати, кадърни и не чак толкова.
3
11
 
3
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Преди два дни писахте за майсторската на домашното огнище, сега за недохранена... Ами навсякъде си има бедни и богати, кадърни и не чак толкова.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че ограничиха раждаемоста там..... и ние трябва da забраним на невежите да раждат, само ги хрантутим ...полза йок

Спонсорирани публикации