Силните циклони могат да увредят кораловите рифове

Увреждането може да се случи на разстояние от 1000 км
Обновена: 28 май 2020 08:42 | 28 май 2020 08:42, Ния Христова
3
Силните циклони могат да увредят кораловите рифове
Снимка: Pixabay
Силните ветрове при циклони могат да се създадат условия, които да увредят коралови рифове на разстояние от хиляда километра, съобщи ДПА.
 
Специалисти от Австралийския институт по морски изследвания са направили проучване, чиито резултати бяха публикувани в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи", съобщава БНР. 
 
До този момент конвенционалното моделиране, използвано при прогнозирането на това дали циклони, урагани и тайфуни ще повлияят на коралите, допускаше, че най-тежки поражения се нанасят в рамките на сто километра от пътя на бурята.
 
Австралийските учени са изследвали въздействието на циклона Луа от 2012 г. върху рифа Скот, който се намира по северозападното крайбрежие на Западна Австралия.
 
Най-мощните ветрове са били на около 500 км от рифа. Циклона е предизвикал вълнение, което продължило три дни и половина и вълните стигали височина от четири до двадесет метра в зоната на рифа.
 
Унищожени са били около петдесет на сто от вид каменисти корали на рифа, както и почти всички корали от вида аркопора. Подобни щети са били открити и при риф на около 300 километра от Скот. 
 
Възстановяването след подобно поражение е бавен процес, който може да отнеме десетилетие и дори повече, твърди Мари Пуотинен, който е ръководител на изследването.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага да се отпуснат 50 милиарда на зелените тали бани за спиране на циклоните. Е, и поне някой и друг милион на Гретхен Талибанберг.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А м чи спрете циклоните бря
1
1
 
2
 
! Отговори
Ци клон преди 3 години
Коралите се влияят най-много от температурата и чистотата на водата, не толкова от циклоните. Хората си имат програма и "садят" нови корали по на север(или по на юг).

Спонсорирани публикации