След труса в Петриня: Това е като Хирошима, половината град го няма

Центърът на хърватския град е неузнаваем, унищожен е
Обновена: 29 дек 2020 16:00 | 29 дек 2020 15:41, Елка Василева
89

 

„Това е като Хирошима, половината ми град го няма“. Думите са на Даринко Думбович, кмет на хърватския град Петриня, който пострада силно при днешния трус от 6,2 по Рихтер.

Земетресението, станало в 13,20 ч. българско време, е било усетено в цяла Хърватия, но също и в съседните страни.

Страшно е това, което се вижда в първите минути след труса, половината град е разрушен, пише Index.hr. Чуват се викове, има пострадали и загинали.

Едно дете е загинало в Петриня. Кметът потвърди, че е починало 12-годишно момиче.

„Извадихме малко дете на 4 години. Градът е разрушен, в него не може да се живее повече. Катастрофално е, майките плачат за децата си, не знам какво става в едната и в другата детска градина. Съпругата ми се обажда, нещо й е паднало на главата. Трябва ни помощ, трябват ни спешните служби“, каза Думбович.

Още по темата

„Настъпи все обща паника, хората търсят своите“, обясни кметът.

Улиците на Петриня са пълни с отломки. Много сгради са разрушени. Спасителите издирва оцелели, съобщи телевизия N1.

Сеизмологът Срешимир Кук каза, че днешното земетресение по освободена енергия е било трийсетина пъти по-силно от станалото в Загреб през март тази година.

Междувременно след днешния трус от 6,2 последваха още с по-малък магнитуд.

"Страшно е, има мъртви, има ранени. Видяхме едно дете как загина на площада. Центърът на Петриня е унищожен. Седем наши инженери бяха затрупани под една сграда, но успяхме да ги измъкнем. Това е катастрофа, пращайте помощ, каквато имате", каза един от инженерите, изпратени да оценяват щетите от вчерашното земетресение с магнитуд 5 в същия регион.

Междевременно в пострадалия от труса град на помощ пристигнаха военнослужещи от хърватската армия.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на труса е бил на 46 км югоизточно от Загреб, в района на Петрине. Огнището на земетресението е било на дълбочина 10 км.  Трусът е продължил около половин минута и е усетен в Риека, Вуковар, Сплит, Загреб.
       
Националната телевизия ХРТ съобщи, че центърът на Петрине е неузнаваем, а по неофициални данни има ранени. Хората са избягали в парка, някои са скачали от покривите.
       
Според ХРТ трусът е съборил покрива на болницата в град Сисак над отделението за вътрешни болести. Екипът на телевизията едва се е спасил на входа на градския съвет, който също се е срутил.
       
Земетресението е било усетено силно в Загреб, жителите са в шок, а на улиците има задръствания от хора и коли. Според още непотвърдени данни персоналът и пациентите на детска болница в столицата са били евакуирани.
       
Вчера централната част на Хърватия беше разлюляна от земетресение от 5-а степен, което причини материални щети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно кмета не знае какво точно се е случило в Хирошима, иначе не виждам причина за сравнението му, жалко за разрушенията и жертвите, жалко и за неуместните сравнения.
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой слага такива заглавия, само при Хирошима директните жертви са 140 000,а тук се съобщава за 2-3жертви, което разбира се е жалко и не трябва да се умаловажава това, просто сравнението е напълно неуместно.
71
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото ще се случи с почти всички градове в България при същата сила на земетресине. Първо ще паднат новите блокове, че от тях излезнаха много лимузини под формата на спестен материал.
70
0
 
10
 
! Отговори
Едно ченге преди 3 години
Съболезнования на загиналите.Какво чакат още, вече можеше хиляди пожарникари и колеги да сме там и да помагаме.Хората гласно искат помощ, тромавите процедури още са на ниво "оглед". Действия трябват, а не думи и фейсбук подкрепа.
69
1
 
20
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Това е като Хирошима, половината ми град го няма. - Кмете то след атомната бомба целият град Хирошима го нямаше.
68
1
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Не е ходил там Кольо Фичето да ги научи на здраво строителство !
67
2
 
3
 
! Отговори
Burgaski преди 3 години
До АнонименВ Бургас земетресение до земетресение.Всеки ден даже и цунами има.В града има повече високи 18 ет. блокове от цяла България.Никога не е имало епицентър на земетресение в бургаско.Само философи и специалисти тука.
66
0
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 3 години
НА видео репортажи се ПОЯВИ ИНФО ЧЕ" АКО НАПРАВЯТ ТРУС около 7.9 разрушенията ще са ВЕЛИКИ!!!Да се следи за рискове от откатни земетресения по границите вкл на БАлканите и средиземно море...
65
1
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Баща ми беше един от техническите строили и малкия и големия гигант в Пловдив... казвал ми е, че издържат на 8-а степен по Рихтер...
64
0
 
15
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
Големите блокове над 12 етажа са строени преди години със противоземетръсни шайби. Баба ми живееше в един блок, огромен за България. Доколкото знам имат 5 входа и 500 апартамента в блока. За Гиганта в Пловдив искам да споделя... Та едно време когато беше голямото земетресение 1986г. аз бях в блока при нея. В основите има като релси и противоземетръсните шайби ги чух как скърцаха.Беше ужасяващо.Но блока получи минимални щети-само от облицовката плочки имаше паднали.Чуваше се боботене-люлееше се.
63
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще не сме? Почти цяла България без Видинско и Козлодуйско (затова АЕЦа е там) и Бургаско е земетръсна, цяла Румъния без Западните области, цяла Италия без Пулия, цялата Северна и Западна Турция са върху разломи, Гърция цялата е земетръсна, бившите Юго Републики също. Неземетръсна е Северна Европа.
62
6
 
4
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
Кофти е, че в Европа не сме свикнали, не сме земетръсна зона и нашите постройки не са строени да издържат на трусове, дори и слаби, защото 6,2 не е особено силен трус за съвременното строителство, японците примерно на 6,2 не им падат половината градове, нито калифорния примерно. Лошо е, че ние не сме подготвени, защото не е имало нужда, но ако протичат процеси, които ще доведат до повече трусове в Европа, ще трябва да си променим сградите. Ще трябва да строим по други стандарти.
61
0
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Не признава граници но защо в Северна Европа не се чува за земетресения? Защо все на Балканите и в Италия, как да остане човек тук при условие че няма по-лошо от земетръс (наводнения и урагани по не ме плашат). Май трябва да направят Видин или Бургас столица.
60
11
 
22
 
! Отговори
G преди 3 години
Такова земетресение ако стане тук. Първо ще паднат покривите на новите бизнес сгради, който са изградени с ефтините китайски стомани/релси...по европроекти. Не знам тези 60 годишни панелки с 5 сантиметрови стени на 8 етажа ...каква кайма ще стане там. А новото строителство ... гипсокартон ..там ще е само пепел няма да има и "кайма".
59
1
 
14
 
! Отговори
Боже! преди 3 години
Господи!
58
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНякой дава ли си сметка какво ще се случи с новото тухлено строителство в България след 6та степен по рихтер?ще оцелее, за разлика от строеното по времето на правешкия селянин.
57
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас, все едно е след управлението на бсп/дпс!
56
16
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То България беше достатъчно опустошена от десетилетната гербава напаст!Земетресение не ни трябва.
55
3
 
9
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ко да праим ? А си застраховаме имотите ли ? *** дъ не даа господ са случи подобно нещо у нази жа зейм от трите най дългото от засрахователите веднага или жа фалират или жа бегат.То си е... мамата.Ни така ,ни инак.То сичко е алтаво .От сякъде дръво !
54
0
 
8
 
! Отговори
Как се казва градът? преди 3 години
Петриня или Петрине?

Спонсорирани публикации