Добри новини: Ще паднем под 2000 нови случая на коронавирус за ден

Ще пада смъртността, ще намалява потокът към болниците, според проф. Витанов
22 ное 2021 11:27, Анисия Иванова
126
Добри новини: Ще паднем под 2000 нови случая на коронавирус за ден
Снимка: Bulgaria ON AIR

Благоприятният сценарий продължава да е устойчив. По отношение на COVID-19 се движим надолу както за броя на новите случаи, така и полека и смъртността започна да намалява. Контролните числа за края на месеца ги знаете: ако сценарият продължи да е устойчив, трябва да паднем под 2000 нови случая на ден и под 100 починали на ден. Това написа математикът Николай Витанов в профила си в социалната мрежа.

За декември месец съм казал три възможни сценария. На 1-ви декември ще ви пиша кой от тях ще е устойчив за месец декември.

Според Витанов базовото репродуктивно число в момента е 0.955. Това означава, че продължава разтоварването на здравната система. Очакванията са за леко ускоряване на разтоварването и за продължаващ спад на броя на активните случаи надолу към 100 000.

Той дава и статистика за смъртността (данни от сайта  https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври -  23 999
Починали до 18 ноември 2021 - 27 253
Починали ноември 2021 - 3254 – (за 21 дни)
Починали за ноември 2020 - 2560

"Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 127.1%, а до края на месеца има още време.
Оставям ви сами да си правите изводите относно приказките, че кризата се управлявала добре.

Виждате, че новините са добри. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването  ситуацията не се е променила много.

Още по темата

13 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България е доста по-добра от обстановката в Западна България. Тук кратка бележка за възможните сценарии за декември:

1. "Ако имаме акъл в главата": Кафявата област в Западна България ще намалява, 6-те области в централна България може да минат на ниво 3 на риск.
2. "Тибет": ситуацията няма много да се промени в сравнение със сегашната и цял месец ще гледате карти, подобни на днешните
3."Ако нямаме акъл в главата": Зоната от области на нива 4 ще спре да се свива и ще разпочне да се разширява на изток. 

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост показва, че не се очаква влошаване на ситуацията през тази седмица, но че и подобряването на ситуацията е относително бавно. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Всичко без Кърджали е още виолетово.

Рисковете са налице и докато дифузното разпространение на вируса е доминантно, ще продължава да ги има.
В заключение - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете. Спазвайте три шарана дистанция, стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща", съветва математикът.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
П. Николай уВъртянов преди 2 години
Здравейте, аз съм Николай УВъртянов.За развитието на обстановката предвиждам 31 възможни сценария.В тези вариянти ще обхвана всички възможни начина за развитие на пандемията и когато стане ясно кой сценарии съм уцелил ще ви го дам като факт че съм го предвидил и ще ви се правя на интересен във всеки удобен момент, хейтете ме хейтъри мой, това ми дава нови сили да се излагам, давам ви информацията такава каквато излиза от компютрите!!!
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
254 умрели вчера, пък да падат заразените, колко да падат? Като паднат по-малко от умрелите с Ковид, каква ли статистка ще обясниш? Имагинерна на непровереното ли?
93
2
 
1
 
! Отговори
Курш.ум за педдрази преди 2 години
Като УБИ.ЯТ Здравния министър с няколко куршума, а после изгоним сегашните министри, и всички СОфийски Педдерази с МАСКИ, и всякакви араби, китайци и н.е.г.ри да бягат към Турция и ще ИЗЧЕЗНЕ корона- вируса... Тия Софийски педд.ерун.гели разболяват цяла България, с РАК и Левкемия с фирмите- А1( ЕМтел) и ВИиваком ,а тръгнали да ни занимават с някакъв китайски вирус.
92
0
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Тъй като никой не си прави труда търси данни, за изкаралите вируса имащи надежден имунитет. И още по-важно: дали насилственото 'ваксинираниране' на тези придобили надежден имунитет, компрометира имунната им система не виждам, как математик може да направи изчисления. С повече насилствено ваксинирани, джунглата става по-дълбока. Повтарям - тия 'ваксини' не създават колективен имунитет. Доказано. И никакъв имунитет дори, освен кратковеремено натъпкване на съмнителни антитела. Което не е имунитет.
91
1
 
1
 
! Отговори
Въпросчо преди 2 години
И как ще паднем като случаите растат двойно , а умрелите вече са безчет ??? В интензивните отделения стават все повече всеки ден !!! Болните се увеличават непрекъснато , но "професорът" вижда намаление !!
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 127.1%..." еми тъкмо толкова горе-долу са и ваксинираните (27,1%) т.е. през 2020 без ваксинирани имаме Х починали, а през 2021 с около 27% ваксинирани в обществото имаме 1,27Х починали... Фактите са такива, а дали има зависимост оставям на вас да прецените...
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще ви кажа кое е ДОБРА НОВИНА: влизам в 23.00 ч., гледам тази новина от сутринта, седи изплякана цял ден на челно място и ... под нея само 100-ина коментара. Явно на Витанчо и компания вече все по-малко хора им се връзват на глупотевините и манипулациите, подминават ги с омерзение и не ги отразяват дори в коментари. Ето това е добра новина.
88
1
 
6
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Защо цъкаш минуси ако не искаш на боб ще ти хвърля едни карти.
87
1
 
9
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Ще паднем под 1500 случая хвърлих боб и така се падна.
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвайте.В Бг. ако ви кажат че короната намалява ,това значи че се увеличава и обратно.
85
2
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЕ ПУСКАЙТЕ УЧЕНИЦИТЕ-РАНО Е-НЕ ПРАВЕТЕ ТАЗИ ГЛУПОСТ.
84
2
 
5
 
! Отговори
ехо преди 2 години
ако питате хората,пове4ето 6те ви кажат 4е всичко в бг е нагласено, а според мене 60-% вси4ко е пресилено,целта е ясна да се усвояват средства
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прогноза за времето на 25-ти Декември на бай Петър чобанина от с. Долно ***.На коледа или ще е слъчево, или ще има облаци, но няма да вали или пък ще има облаци и ще вали. Обеща на 25-ти да ми каже коя от прогнозите да очакваме. Ще ви осведомя своевременно!
82
4
 
2
 
! Отговори
Маке от Северот преди 2 години
Па те татарете не са ора..един татар се равнява на 0.1 човек....
81
0
 
11
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Делта варианта е значително по-заразен от предишните варианти и сравнявайки как е в България и в другите държави при Делта варианта, ти ние сме доста добре.
80
1
 
10
 
! Отговори
Простамола преди 2 години
Простата ме се отпушила и Витанов е в добро и оптимистично настроение.
79
4
 
3
 
! Отговори
Ще видим после пак преди 2 години
Около празниците ще започнат пак преяждане, препиване запои, вируса ще тръгне пак и почнат бройките и кривите нагоре да рипат също и времето като е студено Ще има едновременно заразени хора с грип и ковид и настинки. Вирусите могат да се кооперират.
78
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Въпрос на лично мнение но съм спокоен ,че ти го казваш.
77
0
 
2
 
! Отговори
Убективен преди 2 години
До обективен *** си бая неграмотен.....
76
2
 
1
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Чудех се дали да ти отговоря става въпрос за 83 но като прочетох как си написал едно изречение с грешки стигнах до извода ,че няма да е нужно.Препоръчвам ти преди да публикуваш нещо да го прочетеш ако има грешка да е поправиш ако не можеш запиши уроци по български не се коси ще ти правят щадящи тестове.