Д-р Симидчиев: При Омикрон може би защитата от ваксина ще е 50%

Според него дори хора с високи антитела могат да се заразят с новия вариант
24 дек 2021 15:56, Петя Славова
151
Д-р Симидчиев: При Омикрон може би защитата от ваксина ще е 50%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На прага сме на нова вълна от коронавируса и то още преди да сме се справили с четвъртата вълна. Премиерът Кирил Петков реши да даде по 75 лв. на всеки пенсионер, който се имунизира.

Дори хората с повече антитела ще се заразят с новия вариант на коронавируса – Омикрон, ако не са напълно ваксинирани, включително с бустерна доза, обясни пред Нова тв пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Александър Симидчиев.

Още по темата

Той е категоричен, че ако ваксиналното покритие у нас се покачи, това ще доведе до драстично намаляване на заболеваемостта. И въпреки че в държави с висока имунизация има голям брой новозаразени, при тях не се наблюдава висока смъртност.

"В държавите с повишена заболеваемост, но и голям брой ваксинирани граждани, няма покачване на смъртността. Ваксината не може да предотврати заразяването, но може да предотврати усложненията и фаталния изход", категоричен бе д-р Симидчиев.

Медикът подкрепи идеята на правителството да дава финансови стимули на ваксинираните пенсионери, Но подчерта, че на страната ни е нужен по-устойчив план за справяне с пандемията.

"Аз съм привърженик на позитивната мотивация. Но трябва преди всичко да се организира добра информационна кампания, хората да имат правилно разбиране по темата и да могат да вземат мотивирани решения", коментира д-р Симидчиев.

Според специалиста, е доказано, че при ваксинирани смъртността намалява с 94-96%  при варианта в Ухан, при Делта със 70%. По негово мнение, при Омикрон защитата ще падне на 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е процента на смъртност при Омикрон, за да го сравним с ефективността на ваксината. Май ще се окаже 1:100
115
0
 
4
 
! Отговори
В. преди 2 години
Пак са дали пари за тв участие на пъпчивия.
114
0
 
6
 
! Отговори
Чекмедже иска злато преди 2 години
Ако е 50% вероятност това означава хвърляне на момента дали ще ти се падне ези или тура. Така да си залага здравето е напълно безсмислено.
113
0
 
9
 
! Отговори
Вервайте на дупетат преди 2 години
Определено всички трябва да верваме на дупетатските лъжи.
112
0
 
6
 
! Отговори
Проф. Чекмеджини преди 2 години
Може би, но едва ли не. Аз пък казвам 48%, вие на какво залагате?
111
14
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 години
моля се богу всеки ден както и днес на рождество, умрелите да са антиваксъри и децата им
110
1
 
4
 
! Отговори
Мамито ви ковидарско преди 2 години
Долу ръцете от тялото ми ковид-***, ще хвърчат петолъчки!!!!!!!!
109
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Политици да те лекуват е почти толкова зле, колкото да се довериш на някой маг от ония предавания с разни мошеници, които са способни да ти развалят магия хаххаЗа щастие страшния вирус се върна в началната си форма на настинка и сега всичките тия препарати можете да си ги инхибирате в ректумите!Весели празници!
108
2
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
50%, викаш а? А пък по другите страни - едни казват 0%, други не знаели и т.н. Значи излиза, че в "новото нормално" понятието "ваксина" се свежда до следното: препарат в експериментална фаза, който защитава човек между 0 и 3 месеца от един единствен щам на неизолиран вирус, който има неясна защита варираща от 0% до 50%, който не защитава "ваксинираните" нито от леко, нито от тежко боледуване, нито от смърт, и за който се дава бонус от 75 лв. към пенсията за януари, ако се набодеш - Ахахахахаха.
107
2
 
12
 
! Отговори
Африка преди 2 години
АфрикаНаселение: 1, 300 000 000 Ваксинирани: 6%Умрели от ковид19:. 220 000ЕвропаНаселение: 450 000 000Ваксинирани: 70%Умрели от ковид19: 1,000 000
106
2
 
12
 
! Отговори
Виц: преди 2 години
Две бели мишки си говорят. Едната мишка пита другата: ти ще се ваксинираш ли срещу ковид? Другата бяла мишка отговаря: "да не съм луда да се ваксинирам, експеримента с хора още не е приключил"
105
2
 
13
 
! Отговори
Защо ли? преди 2 години
Толкова много причини има да умреш. И на никого не му пука за тебе. Но изведнъж всички скокнаха да те спасяват точно от ковид19, тази смешна китайска хрема, която досега никой не е виждал?
104
4
 
11
 
! Отговори
Ковидфашизъм преди 2 години
Задавам един и същи въпрос: защо животните не боледуват и не умират от ковид? Хората и животните боледуват и умират от едни и същи болести. Защо тогава няма животни умели от ковид? Някой да е чул домашен любимец да е умрял от ковид? Защо във фермите няма умрял от ковид ***? Ако имаше корона вирус улиците щяха да бъдат пълни с трупове на умрели от ковид бездомни кучета и котки. Да не би да са ваксинирани?
103
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя лъжец защо не е в затвора?
102
1
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
75 лв. нема да стигнат за погребение. Трябва да раздава поне по 1400.
101
0
 
16
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Симидчиев уж беше доктор, после политик от *** формация стана...да се чуди човек какво е в крайна сметка! Пишман доктор и пишман политик, който ви убеждава, че мъжкият р.ектум е детероден орган. Цирк! Направо човек може да му вярва, казано на майтап!
100
1
 
11
 
! Отговори
555 преди 2 години
Задавате ли си въпроса защо ковид19 почти не засяга децата? Отговора е много *** - коронавируса не убива , той е катализатор за летален изход при хора със сериозни заболявания-високо кръвно, диабет, увредени коронарни артерии, увреждане на микроциркулацията в белия дроб,проблеми с бъбреци ,черен дроб,раково заболяване, трансплантиран орган , затлъстяване,сърдечни проблеми. При аутопсии са констатирани такива проблеми и то най-вече при възрастни хора , а при децата почти на 99.99% отсъстват.
99
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе с убеждение няма да стане, това дивашко племе само с бой може да се оправи. Да, и след това да играе и хоро.
98
4
 
13
 
! Отговори
555 преди 2 години
В онлайн интервюто д-р Атанасов споделя впечатленията си от международен уебинар с други патолози от Европа. Като основен извод той посочва това, че колегите му от чужбина не са открили данни за нито един случай, в който пациент да е е починал конкретно от Covid-19. Вирусът се е явявал по-скоро като съпътстващо заболяване, което е допринесло за влошаването на цялостното състояние, но не е първоизточник за смъртта.
97
5
 
1
 
! Отговори
Колко? преди 2 години
"В държавите с повишена заболеваемост, но и голям брой ваксинирани граждани, няма покачване на смъртността."На колко продажници им беше и е платено да говорят против това ^ (което се знае по цял свят). Погледнете Испания като пример, ясно е какво идва от Русия и Америка -- разбираме по техните баш патрЕоти и тръбопроводи.