Заради "Омикрон" може да има хиляди заразени, но малко в болница

Очаква се общата заболяемост бързо да се повиши
83
Заради "Омикрон" може да има хиляди заразени, но малко в болница
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да се окаже, че имаме хиляди заразени и в същото време нисък процент хоспитализирани. Това каза пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по повод новата вълна на коронавирус, причинена от варианта Омикрон.

Омикрон е у нас, очакват се доста повече проби, поясни проф. Христова, според която вълната се задава като лавина и се очаква общата заболяемост бързо да се повиши.

Още по темата
Според различни изследвания един носител на Омикрон заразява две трети до три четвърти от всички хора, с които е имал контакт, уточни Ива Христова.

Новият вариант е много силно променен, но не причинява толкова тежко заболяване, има скъсен инкубационен период и е характерна по-бърза изява на симптомите, поясни специалистът.

Бустер дозата многократно намалява риска и ще ни осигури поне три месеца спокойствие, за да преминем през тази вълна, коментира проф. Ива Христова.

"Т-клетъчният имунитет е доста устойчив на различните варианти, но тъй като с времето спадат антителата, а една бустер доза ги качва в пъти нагоре – 30 според едни публикации, 40 до 50 пъти отгоре. В същото време е в пъти по-слабо въздействието им върху Омикрон. Това е логиката – с бустер да увеличим антителата, така че да имаме адекватната защита“, каза тя.

Тъй като вирусът може да мутира към още по-слабо патогенен вариант, не може да се говори, че ще се слага ваксина на всеки три месеца, изтъкна проф. Христова.

Данните от Великобритания показват нарастване на случаите спрямо максималните от предишната им вълна пет пъти, но в същото време намаление на смъртността пет пъти спрямо предишната вълна, отбеляза още Ива Христова.

Тя не препоръчва да се измерват антителата, защото има разболели се и с високи стойности на антителата. По-важно от титрите на антителата е времето, което е минало от преболедуването или ваксинирането, посочи тя.

"Всички, които доказахме с Омикрон, са преди 9 месеца ваксинирани. Сигурно са имали още високи титри на антителата, но времето, което е минало, само по себе си налага бустер. 9 месеца е страшно много. Защита имаме, но Омикрон е твърде агресивен с тази своя променена структура. За да го спрем него, ни трябва бустер, за да вдигне отново, на тавана да сложи нашата имунна система, тя е в пълна бойна готовност предвид наближаващия враг. Когато отмине тази вълна, няма нужда от такова стимулиране“, каза Христова.

От досегашните 12 положителни за Омикрон проби половината са били на деца и млади хора – от 10 до 20 години, другата половина – на хора между 45 и 65 години, уточни тя.

В сравнение с Делта вълната, данните от света показват по-често засягане на децата и жените, докато първоначалният, британски вариант по-често е засягал мъжете, отбеляза тя.

"Все пак децата го прекарват леко, не го предават толкова лесно и към момента се прецени, че е добре да посещават училищата. Към момента е правилно това, че те все още са на училище“, посочи Христова.

Ваксината остава единственото не, но най-силното ни оръжие. Организъм с подготвена имунна система няма да бъде заразен или ако това се случи, ще го прекара много леко, обобщи проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анти-ковидфашизъм преди 2 години
Що лъжете бе ута....йки медийни още през декември беше тук.По утре...ан вирус не можахте да изчислите П...К.Н.Е.Т.Е ДОЛНА МЕДИЙНА МАФИЯ
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-важното е, но няма да го съобщите естествено, колко от заразените са ваксинирани?
63
1
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Цялата фамилия сме неваксинирани. Пазим се. Само един се разболя и беше с леки симптоми (ивермектина помогна)
62
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демек в пъти увеличава нещо, което изобщо не работи срещу омикрон?! Ама е важно да се боцнем, за да се усвоят едни пари ...
61
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До do 70 -за кое точно полио, да не би което още е разпространено в Африка - и основният вирусен вариант е този от ваксините срещу полиомиелит, които се слагат - сам пробвай да разбереш какво означава това.
60
0
 
3
 
! Отговори
do 70 преди 2 години
Глупости. За морбили и полио да си чувал(а)?
59
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ножа вече е не просто опрял до кокала.вътре е.и още по навътре ще ни влезе,ако продължаваме да блеем..на 12.01 всички на улицата да поставим началото на края или бъдещето ни загубено.това на децата ни също!!!!
58
4
 
8
 
! Отговори
хех преди 2 години
Половината ми познати след НГ са болни. Аз също. Седя си вкъщи и няма да се тествам.
57
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всеки нов щам - бустер. Аз така разбрах. Ще си надупчите телата бе, хора, спрете се малко. В живота винаги едно нещо е за сметка на друго, същото е и в тялото - не се знае какво съсипвате заради тия велики антитела. Мислете.
56
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата фамилия сме ваксинирани. Само 1 се разболя с леки симптоми. Другите - нищо!
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как хората да повярват на това,което се случва.Преди време се влачи като *** и никой не ти дава болничен без да си платиш.Кихаш ,кашляш и заразяваш где откъдето минеш.Откъде се появиха тези загрижени за здравето ни лекари се чудя и мая.
54
18
 
1
 
! Отговори
С ОМИКРОНА: преди 2 години
Гледаш го здрав , прав , як като бик.....и изведъж---ЧЕТЕШ МУ НЕКРОЛОГА НА СТЕНАТА!БЪРЗО И ЛЕСНО ,БЕ.....!
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте как дават изключително важна информация и веднага я потулват с приказки за антитела: "Т-клетъчният имунитет е доста устойчив на различните варианти." Много точно, клетъчната памет е дългогодишна и разпознава всичките протеини на вируса, а не само spike. Може spike да мутира, но други ще са запазени (или обратното). Затова няма нужда да се всява страх от варианти.
52
3
 
6
 
! Отговори
Е..НЕМА СТРАШНО... преди 2 години
С ОМИКРОНА , ВЕЧЕ ЩЕ СЕ УМИРА ПОНЕ ПО-БЪРЗО.....ХА,ХА,ХААААА....НЕМА ДА ИМА ТИЯ КОЛЕБАНИЯ.....И ТАЯ НЕСИГУРНОСТ!!!!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,че онези хора с положителните тестове са си напълно здрави хора.Гледаш го здрав,прав човек ,а видите ли бил болен и трябва да лежи затворен вкъщи.На очите си ли да вярваш или на тестовете.Спомнвм си преди години да се разболееш от грип,та ти не можеш да станеш от леглото.
50
0
 
0
 
! Отговори
Ама тоя СТЕМ преди 2 години
Ще трябва да е доста индивидуалистично тунингован не към стандартните доставчици ... Така едно като ще е гарга да е рошава, хубаво, по-хубаво, най-хубаво ... Най- ново, по-така , по-полека https://youtu.be/nlTR052uku0
49
0
 
5
 
! Отговори
ЩО ,БЕ...ХА,ХААА преди 2 години
...у болниците лекуват ли ги.....ИЛИ СИ УМИРАТ ПО-СПОКОЙНО И ОБГРИЖЕНИ..??!
48
0
 
1
 
! Отговори
Вижте сега: преди 2 години
Мен не ме интересува тия 5 пощенски марки колко струват финансово - сигурно много, защото са стари и много редки и екзотични , мен ме интересува работа да вършим и СТЕМ!
47
1
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Начи министри с по 2 дози пълнят болниците, а за обикновените хора няма места, а?
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Иво, Иво що за глупости ръсиш, аз ако имам Т-клетъчен имунитет и нисък брой на антителата, нямам нужда от вакса, щом Т-клетките ми срещнат вируса те сами ще вдигнат антителата ми