След 29 дни в морето - изгубени, слаби, но живи!

Двама мъже бяха открити на 400 км от дестинацията си
10 окт 2021 15:05, Нели Христова
36
След 29 дни в морето - изгубени, слаби, но живи!
Снимка: Pixabay

След като прекараха 29 дни загубени в морето заради развален GPS, двама мъже от Соломоновите острови бяха спасени край бреговете на Папуа Нова Гвинея - на 400 километра от мястото, където е започнало пътуването им.

Ливай Нанджикана и Джуниър Кюлони потеглият от остров Моно, в западната провинция, Соломоновите острови, сутринта на 3 септември в малка моторна лодка с мощност 60 конски сили. Двамата мъже планират да пътуват на 200 км на юг до град Норо на остров Нова Джорджия, използвайки западния бряг на остров Вела Лавела и остров Гизо вляво като ориентир.

"Ние вече сме пътували по този маршрут и трябваше да е ОК", казва Нанджикана.

Но дори и за опитни моряци, като Нанджикана, Соломоновото море, отделящо Соломоновите острови от съседната му страна, Папуа Нова Гвинея, е известно с това, че е непредсказуемо. Само няколко часа след началото на пътуването си те се сблъскват със силен дъжд и вятър, което затрудняваше виждането на бреговата линия, която трябваше да следват.

"Когато дойде лошото време, ситуацията не беше добра, но стана по-лошо и страшно, когато GPS-ът ни умря", разказва той. "Не можехме да видим къде отиваме и затова решихме да спрем двигателя и да изчакаме, за да спестим гориво."

Нанджикана и Кюлони оцеляват с портокали, които бяха влези за пътуването, кокосови орехи, събрани от морето, и дъждовна вода, която улавят с помощта на парче платно. Те плават на около 400 км северозападно в продължение на  29 дни, като накрая забелязват рибар край бреговете на Нова Великобритания, Папуа Нова Гвинея .

"Не знаехме къде сме, но не очаквахме да бъдем в друга държава", казва Нанджикана.

Мъжете са толкова слаби, че когато пристигат в град Помио на 2 октомври, трябва да бъдат носени от лодката и до близката къща. Оттогава те са прегледани в местна здравна клиника и засета остават под грижите на Джо Колеало, който казва пред местната телевизия, че "Сега живеят щастливо с нас".

Нанджикана споделя, че е намерил някои положителни страни от преживяното, като принудителното откъсване от хаоса на глобална пандемия. "Нямах представа какво се случва, докато бях в морето. Не съм чувал за COVID или нещо друго", казва той. "Очаквам с нетърпение да се върна у дома, но предполагам, че беше хубава почивка от всичко."

Мери Валененеа, главен офицер на Министерството на външните работи и търговията на Соломоновите острови, със седалище в Папуа Нова Гвинея, заяви, че те са в контакт с Нанджикана, за да гарантират, че са предприети необходимите мерки, така че и двамата мъже да могат да се върнат у дома.

На север от остров Моно, откъдето двамата мъже са отплавали, е остров Бугенвил в Папуа Нова Гвинея.

През юли лодка, превозваща министъра на здравеопазването на Бугенвил Чари Напто, съпругата му, техния син и четирима други, изчезна в бурно море. Намерен е само един човек, местен учител.

Само седмици по-рано друга лодка изчезна край брега на Бугенвил с 13 пътници на борда, завършвайки на 50 км северно от дестинацията си 36 часа по-късно. Началникът на полицията на Бугенвил Франсис Токуа оттогава заяви, че правителството обмисля да ограничи пътуването с лодка по време на лошо време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
У преди 2 години
Компасът трябва да е морски и има смисъл, ако имаш актуална карта за магнитното склонение, защото може да има разлика 20-30градуса или повече. Изобщо не е като онези туристическите, а е като част от лодката. Трябва периодично да се проверява и коригира. Правят се едни таблици за девиация на самия компас и се слагат до него. Скъпите яхти имат жирокомпас, който е много скъп и не се слага за риба или на лодка, дето е по-евтина. Изобщо с морето шега не бива, но там са и по-първични хората
25
0
 
3
 
! Отговори
И преди 2 години
И хартиената карта няма да те спаси, ако нямаш обикновен компас, а и като се накваси! А не говорим, че в лошо време си нямаш брегови ориентир. Приключенци, хах!
24
0
 
1
 
! Отговори
У преди 2 години
Ако карате денем, там денят е към 12ч и после е тъмница и няма Слънце, а по Луната не се мери нищо, защото се движи много бързо. Освен това се пеленгуват само ниски до хоризонта звезди и трябва или да ги знаеш, или да имаш звездна карта или компютър. Високите не стават, защото не показват посоката. Друг проблем е, че често е облачно, мъгливо и т.н., затова се ползват спътниковите системи. Те са вече няколко. Най-важно е да работи моторът на лодката, ако нямат мотор-чакат като тях. Късметлии са!
23
0
 
3
 
! Отговори
У преди 2 години
Чета коментарите и нямам думи.. За да не се загубиш в морето или океан трябва да имаш КАРТА. Ако не е хартиена, може да е електронна в компютър, GPS+компютър или нещо специализирано. За електронните у-ва е най-важно да имат ток и да са сериозно защитени от ВОДА. Телефоните се пълнят с вода!! За да се определите по звезди, трябват алманах или компютър и секстан(ъгломер със оптика) и добро познание на куп формули и да можете да смятате-не е лесно. Не може при буря да гледате звезди, защото няма!!
22
0
 
1
 
! Отговори
CAT преди 2 години
С гугъл транслейтър ли е превеждан текстът?
21
0
 
3
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
излезли са в морето 50кг намерили са ги 30 кг до коледа ще си възвърнат теглото и обещават пред местния вожд че повече няма да правят така
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С навигация можеш в голям град да се изгубиш, камо ли в морето. Твърди се, че повечето моряци могат да се ориентират по звездите, но дали е така не е ясно. Иначе евала, че са показали огромна воля за живот. Мнозина не биха издържали цял месец извън нормални условия. В "голи и уплашени" подготвени хора се сриват на десетия- петнайстия ден и то на сушата.
19
0
 
9
 
! Отговори
Bay Hoy преди 2 години
"Началникът на полицията на Бугенвил Франсис Токуа оттогава заяви, че правителството обмисля да ограничи пътуването с лодка по време на лошо време."Да се смея ли или да плача ?!" пътуването с лодка по време на лошо време "
18
0
 
5
 
! Отговори
Добре че Колумб преди 2 години
не е имал ГПС....никога нямаше да открие Америка...
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всеки телефон има джипиес вече тези трябва да са мaлoyмници че да се изгубят.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без компас без карта а са се осланяли на една технология която съм я пробвал и която винаги мее закарвала в грешна посока и място. Добре че града в който бях ми беше познат иначе кой знае колко часа щеше да ме върти това чудо на техниката и накрая нямаше да намеря нищо. А тези в морето се осланяли на това чудо да ги изведе на прав път. Още ли не са разбрали че това е жив майтап ако се осланят на тази технология която е направена само за печалба. Другият път ще знаят.
15
0
 
10
 
! Отговори
яхтсмен преди 2 години
Те, по тия ширини, като пристигне яхта със самотен мореплавател, редовният въпрос е : Ти си изял другите, нали?!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от пишман такива "опитни" моряци. Прекалено много разчитат съвременните хора на технологиите не развиват мозъците и знанията си.Сигурно са тръгнали, и без компас, и без книжна карта с начертан курс, и без подаден план за да се загубят така.
13
3
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
АКО БЕХА АКУСТИРАЛИ НА НАЩО ЧЕРНОМОРИЕ-ЩЕХА ДА СЕ ВЪРНАТ НАРОЧНО ЧЕ ПАК ДА СЕ ИЗГУБАТ. :D
12
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДОА Е ВАЛЯЛО 29 ДНИ-ЗОРНИЦАТА ИМ ПОКАЗВА ИСТОК -ЗАПАД.-ОА И СЛЪНЦЕТО.-НА СЕВЕР ВСИЧКО Е БРЕГОВЕ.-ЩО ЛЪЖЕТЕ БЕ?-А И СА ОПИТНИ МОРЯЦИ.
11
4
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Моля ви помогнете ми да живея добре и да се радвам на живота, може ли?!
10
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 2 години
Сега трябва да са 60 дни в карантина, щото може да са фанали някой рибешки вирус.
9
2
 
8
 
! Отговори
GPS-сът им умрял! преди 2 години
Преди време работех в училище, в което имаше няколко cийraнeтa. Питам едното от тях: Е, защо пак си без домашно? А то: Ми станА така, че седнАх да пишем, ама тока умре... Та и *** така.
8
3
 
8
 
! Отговори
Феликс преди 2 години
Това, което са пропуснали да кажат е, че лодката е тръгнала на път с повече пътници- освен Ливай Нанджикана и Джуниър Кюлони там са били :Палачинка Смармале, Дюнер Кебабча и Леле Мале Кюфтети - от тях по неясни причини няма и следа...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че не се ги изяли :D