Уникална операция! Спасиха живота на 4-месечно бебче

Елена имала вродена малформация, оперирана е в УМБАЛ Бургас
Обновена: 26 апр 2018 11:58 | 26 апр 2018 11:45, Анисия Иванова
17
Уникална операция! Спасиха живота на 4-месечно бебче
Д-р Васил Керанов, д-р Евгений Бенчев с бебето Елена, д-р Кирил Чакъров. Снимка: УМБАЛ-Бургас

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в УМБАЛ Бургас. С нея е спасен животът на 4-месечната Елена. Бебето все още е в болницата, но скоро ще бъде изписано. Заслуга за бързата реакция и спасения детски живот имат екипи от няколко отделения на УМБАЛ Бургас – Първо детско, Второ хирургично, Отделението по образна диагностика и Отделението по анестезиология и реанимация, съобщиха от клиниката.

Елена страда от вродена малформация – ретростериална диафрагмална херния на Ларей, която се среща веднъж на 250 000 новородени. При този вид херния коремните органи навлизат в пространството зад гръдната кост през вроден отвор, притискат сърцето и белия дроб, затрудняват дишането и водят до фатален край.

В случая с Елена сърцето било притиснато от дебелото черво, което ясно проличало и при рентгеново изследване с контрастно вещество.

Първи за рядкото усложнение се усъмняват педиатрите в Първо детско отделение, където 4-месечното бебе е прието по спешност. То не може да диша, няколко пъти спира сърдечната дейност, прави гърчове. Консултацията с детския кардиолог д-р Пепа Ралева изключва проблеми със сърцето. Педиатрите се консултират с колегите си хирурзи и става ясно, че ако Елена не бъде оперирана, ще почине.

Операцията е извършена от детския хирург д-р Евгений Бенчев, който преди година дойде в УМБАЛ Бургас след опит в детски клиники във Великобритания и САЩ.

В екипа участват д-р Васил Керанов, който поема комуникацията с колегите си от останалите отделения и д-р Кирил Чакъров. Анестезиолозите са д-р Антон Григоров и д-р Мария Колева, които взимат трудното решение да направят анестезия на толкова малко бебе.

При операцията през малък разрез през корема хернията е отстранена, а дебелото черво върнато на нормалното си място. С пластика със собствени тъкани е затворен дефектът на диафрагмата.

"Диафрагмалните хернии са рядко срещани, а херния от този тип е още по-рядка. В САЩ, в известната клиника Мейо, за 35 години при 1500 оперирани е описан само 1 случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60% и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре“, обясни д-р Евгений Бенчев.

Екипът  на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва усилията си към прилагането на съвременни, модерни и щадящи методи при операциите на детските хернии.  Разкрит е и специализиран  кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ "Св. Николай Чудотворец“ – медицинския център на УМБАЛ Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бебче?Професионализъм лъха от тоя сайт
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз познавам д-р Бенчев лично,той е много добър човек,винаги се отзовава. Хората в Бургас може само да се радват,че има такъв лекар там.
13
0
 
9
 
! Отговори
Varna преди 5 години
Браво на д-р Бенчев!Все така занапред!
12
0
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Поздравления и най-добри пожелания за екипа от лекари! Да са живи и здрави, да лекуват дълги години все така успешно.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да добави човек към коментарите, освен ПОКЛОН, ПОКЛОН и пак ПОКЛОН към лекарите и техния висок професионализъм!Дано някой (далеч от медицината) не се възползва от случая да си направи "пиар", само защото има неограничен достъп до медиите.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО, БРАВО, БРАВО
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво! И още по-хубаво е че единият доктор е млад човек!
8
0
 
35
 
! Отговори
Пепи преди 5 години
Поздрави за всички доктори. Успех на семейството и много щастие и любов за мъничето:)Продължавайте с успехите всички доктори. Ценни сте за всички хора.
7
0
 
36
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Щастлива майка! Дано отгледа едно здраво и щастливо детенце.
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ,браво ,браво! Страхотни сте.
5
0
 
44
 
! Отговори
Ристу преди 5 години
Браво! Такива лекари са богатство за една държава.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на всички лекари работили по случая на това малко човече и дано детенцето да няма повече такива проблеми! Имало все още значи и съвестни, мислещи и инициативни лекари за разлика от лекарите от предходната новина за липсващата клапа по-рано днес...
3
0
 
60
 
! Отговори
Чочка преди 5 години
Браво! Наистина голямо браво на тези лекари и специалисти! На детенцето желая да е живо и здраво!
2
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и хубави новини...
1
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на лекарите!