Далай Лама се извини за "сексистки" коментар

Наследницата му трябва да бъде "привлекателна"
Обновена: 3 юли 2019 08:21 | 3 юли 2019 08:12,
20
Далай Лама се извини за "сексистки" коментар
Снимка: Pixabay

Далай Лама поднесе вчера извиненията си за коментар, който бе възприет като сексистки, след като заяви в интервю за Би Би Си, че ако жена трябва да го наследи, то тя трябва да бъде "привлекателна", предаде Франс прес.

Още по темата

Далай Лама: Европа принадлежи на европейците!

Тибетският духовен лидер съжалява много, че хората са се почувствали наранени от това, което е казал и поднася най-искрените си извинения, се казва в изявление на пресслужбата на Далай Лама, пише БТА.

Случва се понякога спонтанни изказвания, които могат да бъдат забавни в даден културен контекст, да изгубят хумористичния си характер при превода, допълни службата му.

В интервюто за Би Би Си, разпространено миналата седмица, Тензин Гяцо (истинското име на Далай Лама) бе помолен да коментира свои изявления от миналото, когато той казва, че е отворен към идеята следващият Далай Лама да е жена, при условие че тя е привлекателна.

"Ако има жена Далай Лама, тя трябва да бъде по-привлекателна (от мен)", каза в интервюто тибетският духовен лидер, придружавайки това изказване с обичайния си закачлив смях. Тогава интервюиращата го журналистка му заяви, че душевността доминира над външния вид, на което Далай Лама отвърна, че според него и двете са от значение.

Тези думи бяха разкритикувани от някои като сексистки. Пресслужбата на Далай Лама пояснява, че през дългия си живот той винаги е поставял акцента върху необходимостта за хората да се свързват на едно по-дълбоко ниво, вместо да бъдат заложници на външния вид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Шаоо лин преди 4 години
И на дългия му се иска младо духовен водач бил хаха
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Да бе, щото сега живеем в утопия понеже."Ние все още не. *** питай обаче любимите ти американци какво им е.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, щото сега живеем в утопия понеже. И всички сме толкова щастливи, а пък гадните феминистки искат да ни вкарат в мракобесния режим. С ужасното искане, хората да не се обиждат на тема външен вид. Направо трагедия. Това са пълни глупости и няма нищо общо със статията. В която Далай Лама в прав текст казва, че единствената стойност, която една жена може да има е нейната красота. Явно жените трябва да се жени до около 40 (и то само ако са красиви), след това трябва да си сменят пола.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А кой ти каза, че имаш право да коментираш кой е красив и грозен"А кой ти казва на теб, че ти имаш право да казваш на когото и да е какво и как да коментира? Или, както всички знаем, правилата текат само в едната посока, удобната на момента? И пак чисто по женски /вече си обидена/ реагираш първосигнално-емоционално, без изобщо да вникваш какво казвам. Ако случайно успеете да построите вашата версия на светлото бъдеще, то ще е най-мракобесната антиутопия, която светът е виждал.
16
2
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 4 години
Разбира се, че е сексизъм - винаги ме е възмущавала обидата, често директна към някои жени - грозотия и тем подобни, а пък в същото време доста от мъжете, независимо дали са бедняци или последни отр...епки, трябвало да ги уважават и обичат, били отхвърляни и пр. глупости?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ситуация, която да изисква да кажеш на някого, че е грозен, дебел или ***. Просто няма такава. Нито професионална, нито лична. Ако изпитваш остра нужда да го направиш, значи имаш сериозен проблем с този човек, който няма да бъде решен с обидата. И така или иначе, Далай Лама не казва това. Той казва, че ако има наследничка, тя трябва да е много красива, за да впечатлява хората. Което е глупост - по света има много красиви жени, какво от това? Да си Далай Лама означава много повече от това.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кой ти каза, че имаш право да коментираш кой е красив и грозен, кой е умен и кой не, кой е дебел и кой не? Защо си мислиш, че някой иска да знае какво мислиш за него? Измисли си по-засукани начини за психо-терор и всичко ще е наред. Но не можеш, нали? Най-лесно е да кажеш на една жена, че е грозна и знаеш, че ще реве 10 часа и ще гладува поне година и ще потроши сумати му и пари по козметици и не знам си какво, просто защото някакъв дебел и *** *** е решил, че трябва да я нарани.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Невъзможността да кажеш на някой в очите че е грозен /когато е/, дебел/когато е/ и неумен /когато е/ има последствия далеч отвъд пряката обида. Резултатът е в стил упоменат по-долу "войната е мир" и "водата е суха". Често истината е субективна, добре. Лошото е че и ОБЕКТИВНАТА истина отива по дяволите в резултат на политкоректните Гьобелсови похвати.
12
5
 
2
 
! Отговори
@11 преди 4 години
За съжаление нищо, правя го про боно. Защо, на теб колко ти плащат? Коментарът му повтаря предишен по-стар коментар, и журналистката го пита за допълнително пояснение. Колко да се е пошегувал?Далай Лама е една от най-разпознаваемите личности по света, не може просто да се шегува с какво да е. Що не се пошегува с Израел и Палестина, или с Иран и САЩ, или с Русия и всички останали, или с Китай и Тибет? Просто той е продукт на друго време, и друга традиция, и коментарът му отразява това.
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ми сексистки си беше коментарът, какво има да го коментирате."НПО-то по колко плаща на пост?
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
човекът се е пощегувал... ама феминстските от майтап разбират ли
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми сексистки си беше коментарът, какво има да го коментирате. За съжаление в будизма витае не по-малко сексизъм отколкото в другите религии, да не кажа и повече. Все пак будистите казват, че за да стане една жена буда, трябва да се прероди в мъж. Това естествено не е вярно, просто жените и мъжете следват различни пътища към просветлението - мъжете трябва да се борят със сексул.ността си, жените - с емоционалността си. Но дори и сега, в този вид традиции, жените не са добре изучени и представени.
8
0
 
9
 
! Отговори
Фермата преди 4 години
4.Войната е мир /мироопазваща операция/5.Всички животни са равни по между си, освен пра.сетата /янки дудъл/
7
2
 
17
 
! Отговори
1984 преди 4 години
Новата доктрина на САЩ: 1. нормалното е ненормално и обратно2. жените са мъже и обратно3. истината е лъжа и обратно
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доктрината толкова противоречи на нормалните човешки взаимоотношения, че практически 100% от световното население са с издънки. Естествено, че не могат да наритат всички, но могат да смачкат ВСЕКИ по поръчка. Много ми се иска провеждащите това безумие заедно с менторите им да си прекъснат жизнения път преждевременно.
5
3
 
11
 
! Отговори
Далая=Хари Уайнстейн преди 4 години
Опа, Далая си показа рогата, или рога? Ще има ли оплакали се женуря и съд за милиони долари? Да бях една женичка да изляза да кажа как Далая ме е обладал преди десетилетия.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбират ли хората, че това си е супертоталитаризъм. Не само не можеш да говориш, каквото мислиш, но, изглежда, не можеш и да мислиш, каквото мислиш. Иначе, рано или късно ще се изпуснеш, и после обяснявай, че нямаш сестра ...
3
10
 
24
 
! Отговори
Джоко преди 4 години
Жените вече се обиждат като им кажеш че са жени. И те не знаят какво са. Мислят си че са незаменими обаче има и по-млади жени.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време Волен викаше "Извини се!" и беше критикуван.Сега, ха си изпуснал нещо неполиткоректно, веднага си длъжен да се извиниш.И Далай Лама не е изключение.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се извиняваш днес за тези дивотии е контрапродуктивно.Вземи пример от Путин!Неговото абсолютно неполиткоректно изказване за износването на либерализма,пожъна невероятен успех и подкрепа в целия свят.