Жозеп Борел: Големите империи от миналото се завръщат

"Турция е важен съсед на ЕС, не можем да променим географията“
15 сеп 2020 15:09, Елка Василева
84
Жозеп Борел: Големите империи от миналото се завръщат
Снимка: архив, БГНЕС

Европа е изправенa пред ситуация, в която големите империи от миналото се завръщат. Това каза пред евродепутатите върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел в пленарна зала, цитиран от БНР.

Като пример Борел посочи Русия, Китай и Турция и добави, че за Европа това е ново обкръжение.

Още по темата

„Турция е един от тези елементи, които го променя“, каза още Борел.

Той заяви, че въпросът със сондажите в Източното Средиземноморие изисква бърз и колективен ангажимент и диалогът е единственият начин за постигане на всеобхватно решение на проблема.

„Това е водоразделен момент в историята на нашите отношения с Турция. Ясно е, че решението няма да дойде чрез нарастване на конфронтацията в тях. Ние не искаме това и не се стремим към това. Турция е важен съсед на ЕС, ние не можем да променим географията и тя ще остане такъв“, каза Жозеп Борел.   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Велика Франция преди 3 години
ЕС е най-великия проект, а Франция е най-великата страна.Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят.А разни варварски остатъчни империи като Китай или САЩ или Русия да си гледат работата.
72
0
 
2
 
! Отговори
Ние сме ЕС преди 3 години
ЕС е най-великия проект в човешката история и няма да позволим да се разпадне!
71
5
 
3
 
! Отговори
турските Серсеми преди 3 години
докато се ежат с кьорфишеци, да внимават да не им бие някой шут в зъбите някоя мечка от Сибир...Да гледат да не им стъпи на пръстите на краката мечката и после да последва шут в чатала...
70
9
 
11
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Турция е регионална сила, но с имитации на Османската империя и исляма пак ще завре в *** *** където беше 300 години. Това са просташки и изкуфели ценности. А и Ердоган е стар. Скоро ще иде при султан Селим. И как ще намерят друг луд като него. Комплексар, че Турция е яла бой 300 години.
69
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са причинили достатъчно зверства и нещастие на балканите. Ако не искат да бъдат светска / нормална дъежава нямат работа в Европа.Ненормалния им диктатор Ердоган не обича да играе по правилата и мрази съседите си !!!
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
71 Турция е участвала в първата световна също и васалите и, чети повече. Във втората участват ислямските африкански държави по същият начин като васални.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може може!А как промениха географията на Югославия!Зависи кой иска да променя! Европейски Фарисеи! За България почти нищо не отразяват все още, а за Белорус паднали две кофички с кисело мляко и половината страница на вестника вече в червено!
66
9
 
9
 
! Отговори
Нали Дали преди 3 години
Двете световни войни са обявени и водени от европейски християнски държави. Милиони мъже в това число жени и деца са загубили живота и здравето си .Нанесени са огромни щети.Богатството си тези европейски страни дължат на заграбеното от колониите си по целия свят подплатено с нещастието на милиони хора по света. Турция участвала ли е ?Коя друга мюсюлманска страна е участвала ?Но вие продължавате да упортствате Турците та турците.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че защо да си пазиш границите, това е фашистко. Макрон беше казал, че бъдещето на Европа било да приеме десетки милиони пришълци от Африка в следващите години. Нали тук идваха германци да ни режат оградите. Вместо да си пазим границите птиче да не прехвръкне, плащаме милиарди на Турция да пази границите на ЕС защото мекoтелите не искат да си цапат ръцете. Ердоган ги надуши какви са смoтаняци и си прави пиар. Те с Турция не могат да се справят, а какво остава за Русия и Китай.
64
11
 
12
 
! Отговори
Kubilay преди 3 години
Алабала пак. ЕС има няколко ядрени сили и доста армия, пари и ресурси..хаха голям смях. Какви ресурси има тази бабичка, обладана от араби, каква единна армия, къде? Те франсетата десет дена гонеха няколко бербера по една магистрала, бе. Империя е била само Османската. За хиляда години, на три континента, донесла култура и език на много народи. Това е слвана история, която не се забравя. А турската държавна традиция е уникална за света и ще пребъде. Китай каква империя е? Коя война е спечелила?
63
4
 
9
 
! Отговори
Европа е стара слава преди 3 години
Маргарет Тачър беше противник на ЕС заради такива като дъртaка на снимката. Тя казваше, че Европа се управлява от слаби хора. Вижте ги само. Сервилни, страхливи, примирени. Сaкън да не наранят чувствата на някого. Все още Европа има силата да даде такъв урок на Турция, че да не посмеят да им гъкнат отново в следващите 100 години. Но са мекотeли. За всичко чакат САЩ. ЕС са пряко виновни за възхода на Ердоган. Виновни са и за хилядите изнасилени и убити невинни в ЕС от гостите им.
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заговориха за Империализма. Без империализъм няма богатство. Капитализмът е за бедните африканци и индийци.
61
3
 
20
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Знаете ли на какво ми наподобява ЕС? През средните векове е съществувала странно политическо формирование на име Свещенна Римска Империя - състояла се е от стотици държавици, графства, херцогства с различни езици, мерни единици, религиозни догми (католици, протестанти) и т.н. Волтер насмешливо казва, че Свещенната Римска Империя не е нито свещенна, нито римска, нито империя. Та сходно е мнението ми и за ЕС.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американската империя и Европейската империя ще отстъпят място на новите империи, както Испанската и Португалската империи бяха ограбени от Британската империя и Френската империя.
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво й е армия на Германия, тя подчини цяла Европа икономически. Ако някой завладее България - упс. Какво стана след Крим? Ще има призиви: "Турция е много важен съсед за нас, ние нямаме нищо против турците, а сме против турското правителство, ние не приемаме да анексирате БГ без да ни кажете".
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай беше концесия на Запада. Огромният Китай не можеше да победи Япония.Китай и Русия помнят историята и престъпленията на Запада към Китай и Русия.
57
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е създаден в бункера на Хитлер и с помоща на френските колаборационисти. Идеята е била да се създаде съюз срещу двете суперсили СССР и САЩ. Обаче Германия стана прекалено силна, особено след обединението. Англия затва напусна, а мислите ли че на Франция й е кеф да диша прахта на Германия дето от 150 години само ги гаври и унижава. Мислите ли че на Италия й е кеф да не е мръднала икономически от 2000 година. Тия отново ще се изпокарат помнете ми думата. Съюзници били-лицемери.
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е мъртвороден плод на изнасилването на Западна Европа от САЩ. Какъв евросъюз, когато поне две основни страни-членки са окупирани от САЩ /Италия и Германия/, когато няма обща армия и обща политика, без меки китки. Турция винаги е разбирала само от правото на силата, а за това трябват мъже.
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хич не ме кефи ЕС в този си вид: 27 страни-колонии на интересите на две държави. Тия две държави изсмукват човешкия капитал от останалите. Великобритания напусна, а те са стари кyчета, няма да напуснат ей така, никой не бяга от хубавото. Значи не е наред този съюз.
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте защитавали ЕС защото точно ЕС ни прецака тираджиите. Франция никога няма да ни подкрепи ако Турция реши да ни завладява. Те само своите интереси гледат. За Германия важи същото. Няма как от ЕС да стане нещо защото всеки дърпа баницата към себе си. ЕС никога няма да стане единна държава. Освен това европейците са комплексари - загубили са империите си и само скърцат със зъби на Русия или на САЩ.