Лондон иска САЩ да удължи престоя на войниците си в Афганистан

Джонсън и Байдън разговаряха преди срещата на Г-7
24 авг 2021 07:20, Анисия Иванова
13
Лондон иска САЩ да удължи престоя на войниците си в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън разговаря с американския президент Джо Байдън в навечерието на днешната виртуална среща на Г-7 за Афганистан. Джонсън иска Байдън да удължи престоя на американските войници, за да се доведе до успешен край масовата евакуация. Все още обаче не е ясно дали американския президент и самите талибани ще приемат промяна на датата на изтегляне на войските.

От "Даунинг стрийт" потвърдиха, че двамата държавници са обсъдили координирани усилия за бързото и безопасно евакуиране на британски и американски граждани и на афганистанците, които са помагали на Запада през годините. Джонсън и Байдън са изтъкнали важността от общи дипломатически усилия да се гарантира постигнатия напредък в Афганистан и да се предотврати хуманитарна криза.

Пълна неяснота обаче остава по въпроса дали Байдън ще се вслуша в искането на Джонсън да удължи престоя на войските след крайния срок 31 август. Както отбелязват политически коментатори на Острова, това зависи до голяма степен и от талибаните, които на този етап настояват изтеглянето да стане според графика, но са готови да позволят евакуиране и след крайната дата.

Във Великобритания обаче се засилват опасенията, че полетите могат да бъдат прекратени много скоро, защото има сведения, че американците ще започнат постепенно изтегляне до 48 или 72 часа и ще ги последват и останалите западни сили, включително британските. Ето защо британските политици очакват с нетърпение резултатите от днешната среща на Г-7, защото макар и да не се смята, че крайното решение на Вашингтон ще е факт по-рано от сряда, то поне може да се изясни позицията на Джо Байдън.

Борис Джонсън обясни в Туитър, че е от жизнено значение международното сътрудничество за безопасна евакуация и предотвратяване на хуманитарна криза.

ООН предупреждава за глад, който застрашава милиони афганистанци след провала на тазгодишната реколта заради сушата и бойните действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
До незнаещия преди 2 години
Лондон има войски в Афганистан.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сенилния талибан от Белия Дом предаде съюзниците и се измоча обилно на гробовете на американските войници в Афганистан!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борко си прави сметката без кръчмаря. Още повече, че има още две Велики сили, които смятат Г-7 за незначителен "Клуб на интересчии". Талибаните няма да приемат промяна на датата на изтегляне на окупаторите. Афганистан ще бъде управляван от Въровен съвет от 12 души, който съвет даде на навлеците срок до 31.08.2921 г. да напуснат централноазиатската страна.
3
0
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 4 ...Ми може би щото сащ не дават никой да бара там, те са се заели това блато, но нищо не направиха !!!...Или пък нарочно дестабилизираха района, че да напълнят Европа с муслимци !!!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо Лондон не прати там техни войски?!
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казвайте "Великобритания", а не Лондон, защото после като питате кравар за името на поне една държава в Европа и масово отговарят "Лондон"