България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за армията

Увеличават се способностите за избягване на приятелски огън
2 яну 2022 09:19, Елка Василева
169
България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за армията
Снимка: архив, БГНЕС

България е купила системи за опознаване "свой-чужд" за нуждите на българската армия. За сделката потвърдиха от Министерството на отбраната, след като преди месец за нея съобщи специализирано чуждоезично издание, предаде БНР.

Договорът обхваща модернизация на определен брой моноимпулсни радари, необходимото мрежово и криптографско оборудване и обучение на операторския състав, информират от министерството.

Това е станало чрез Комуникационно-информационната агенция на НАТО, която е договорила системите с германски производител на радари.

От Министерството не посочват сума. Но по данни на специализираното издание за отбрана „Дефенс поуст“ договорът e „за милиони евро“.

Българското военно ведомство припомня, че договорът е част от дейностите за модернизация на Българската армия. А инженери на германската фирма вече са идвали в страната, за да направят техническо изследване на инфраструктурата. Министерството припомня, че технологията на опознаване „свой чужд“ (IFF) дава възможност на системите за управление на въздушното и морското пространство да идентифицират националните и съюзните платформи на НАТО и коалиционните партньори.

Технологията увеличава способностите на въоръжените сили за избягване на приятелски огън, посочват от МО. Макар и от дълги години в НАТО, българските изтребители нямаха такава система за опознаване. Съобщението за купуването на системата „свой-чужд“ идва на фона на очакваните нови изтребители F-16.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следва закупуване на системата "Френдли файър" и сме в "играта"...ако дойдат и самолетите...
92
1
 
1
 
! Отговори
НАТО преди 2 години
Ни брани, ЕС ни храни......с новите самолети идват и новите системи
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да купувате,нищо няма да постигнете.Референдум за нато и ЕС!Да живее България!
90
1
 
2
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
А тояги - от къде ще се закупуват?
89
4
 
4
 
! Отговори
Българче преди 2 години
До:134-Караконжул Много ли забогатяха българските граждани от ЕС и НАТО.??Мизерия, разсипия, корупция, кражби и всичко останало.
88
0
 
2
 
! Отговори
Питанката преди 2 години
Начи досега за нашата армия всички са били "свои"?!
87
6
 
9
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Браво за това решение ,трябва да се скъса всякаква връзка с колхозноците от северните блата ако искаме децата ни да растат в богата европейска държава ,а не про руск клоака
86
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен цекс! преди 2 години
Познахте ли? - Да, това е ТиВи-канал за възрастни, над 9 години !!
85
0
 
0
 
! Отговори
90 % в сайта се преди 2 години
почесват разни ОНАНИ...,пърдон, Анонимни, сиреч НЕопознаваеми! А баба Тодорка, се интересува от Директни Опознанства* Вирос слет вирос ни напада, не ни остава време!
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ф 16да продайте ги на Полша за цената на скрап та те да си използват още дълги години
83
2
 
3
 
! Отговори
баба Тодорка преди 2 години
Те, като се Опознаят, може и да се харесат, и тогава, какво става ?Редакторке, по-добре ще е, баба, да се каже, РАЗпознаване !
82
3
 
4
 
! Отговори
По скоро преди 2 години
Бедните българи си купиха военни играчки .ако президента беше кравар щеше да развие животновъдството а сега военни играчки .А за заплати няма мръсни крадци
81
3
 
7
 
! Отговори
До колегата,който преди 2 години
писа за руските щайги:те имат своята роля за подготовката на пилотите ни.Тази роля е като на москвичите по времето на соца-да издигат техническото ниво на хората.Щом в москвича носеше свещи,кабели,бобина,кондензатор,палец и капачка за делкото,платно за бензиновата помпа,тел,клещи,чук,изолирбанд и др.малки запаси от резервни части и материали,с минимум познания вероятността да закъсаш на пътя бе минимална.Аналогично с пилотите-щом карат миговете,няма да имат проблеми с Ф и др.нови авиони.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде нашите взеха процента под масата
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като влезе, системата го разпознава. Ако е свой, ще врътка, ако е чужд, ще стиска.
78
9
 
8
 
! Отговори
Ф 16 преди 2 години
крайно време е руските щайги дето загиват наши пилоти да бъдат дадени на вторични.. Какво ще опознаваме руски самолет дето пада без причина. и стига ремонти са наши пари за руските каруци!!!
77
3
 
12
 
! Отговори
бравос преди 2 години
До Влади И през 1918 на ..ТРЕТИ МАРТ ..по искане на България ,Русия подписва капитулация пред ...България и съюзниците им. Унижи ли сме *** да подпишат на датата на Сан Стефанския мирен договор .Слава на ген.Колев,дето ги е изклал в Добруджа.
76
2
 
11
 
! Отговори
Вероятно ще ни преди 2 години
продадат специално обработени системи,ако изтече информация към страни не от НАТО да се знае,кой ги е предал.Всеизвестно е,че висшият ешелон ръководители от алианса нямат доверие на нашите висши военни и политици,знаят,че военните ни са конюктурно издигани от стария комунистически генералитет(бащите и родата им)и се сещат,чия ръка(***)целуват.Що се касае до политиците,положението е още по-лошо,за да си осигурят властване,ще продадат безплатно и пясък на арабите,но народът ни ще го плати.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден излезе новината, че сме няколко милиарда на дефицит. Което на *** език е "теглихме кредит за да покрием разходите на държавата, които бяхме планирали". Тоест харчим повече отколкото имаме. Няма лошо да се харчи повече отколкото имаш, ако очакваш възвращаемост на тази инвестиция в някакво обозримо бъдеще. Да ги наливаш в армия, полиция и пожарна е чист разход с 0% възвръщаемост. Това е фискалната политика на ТАТО с която фалирахме. Но поне като гладуваме ще можем да си гледаме самолети
74
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко милиарда са дадени тоя път? Не можеше ли тия милиарди в този кризисен момент да не се дават на НАТО, а да се вложат в икономиката, за да се избегне все по близката криза?