Шанс: В Швейцария влизат доброволно в затвора

Доброволците изпробват затвор преди да бъде пуснат в експлоатация
15 фев 2022 09:47, Петя Славова
18
Шанс: В Швейцария влизат доброволно в затвора
Снимка: Pexels

На жителите на швейцарския град Цюрих е предложена възможност, която се случва веднъж в живота - да станат затворници за кратък период от време, съобщава "Le Temps".  Може да изглежда абсурдно, но властите на града всъщност имат съвсем прозаични мотиви - те искат да изпробват нов затвор, преди той да бъде пуснат в експлоатация през април.

Директорът на затвора Марк Ейерман заяви, че проектът ще осигури "правилното функциониране на ежедневните операции и ще позволи на надзирателите да се запознаят с обекта".

Всеки, който желае да участва, трябва да отговаря на определени критерии: кандидатите трябва да са навършили 18 години, да се съгласят да бъдат проверени, за да се прецени тяхната пригодност, и да се съгласят полицията да извърши проверка за сигурност, предава БГНЕС.

Според местните медии доброволците, които ще бъдат избрани от ръководството на затвора, ще прекарат четири дни в съоръжението - от 24 до 27 март. През това време те ще бъдат подложени на реален затворнически режим, въпреки че ще бъдат направени някои отстъпки за техния комфорт: при пристигането им ще бъде извършен щателен личен обиск, въпреки че доброволците имат възможност да го откажат; ще им бъде осигурено трикратно хранене на ден с различни видове меню, включително вегетарианско. Освен това всеки доброволец, който съжалява за избора си, може да напусне по всяко време проекта, заявиха от затвора.

"В тази тестова операция има само победители. Като участник можете да изпитате в безопасна среда какво може да е усещането на истински арестуван човек, който внезапно се оказва в затвора. Хората ще могат да сравнят това, което виждат в различни криминални сериали по телевизията, и реалността в Швейцария", заявиха от затвора.

Според "Les Echos" около 700 души са заявили желание да участват в проекта, което е почти три пъти повече от капацитета на затвора (241 души).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: Швейцариязатвор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Kиро Ментето и кРадев Мун4овия поканени ли са за ВИП пандизчии?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, ясно. Това е нещо като да си направиш доброволно PCR тест, който може да се окаже положителен за коронавирус, при което ще се поставиш под карантина (пак доброволно). Нали така?
10
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Сега след като одобрят затвора, ще има бум на престъпленяита, хората ще искат да влязат в него за по-дълго :)
9
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Приятел поляк ми го е разправял това: В Швеция преди 30 години ако караш пиян, автоматично влизаш в затвора за 6 месеца(всеки може да провери как изглеждат затворите там). Та тогава много поляци отиват там , наемат кола, напиват се като мотика и се забиват не къде пред полицията. Влизат в затвора, бачкат 6 месеца на минимална надница( което пак си е било пари при положение, че не плащаш квартира и храна) и после се прибират в Полша. Да ама ония са се усетили и са започнали да ги депортират
8
0
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До hmm/ НЕ ТОЗИ ! АЗ ТОЗИ ОТ 2001 НЕ СЪМ ГО ГЛЕДАЛ! ТОЗИ ОТ 2010 ЕКСПЕРИМЕНТЪТ
7
0
 
2
 
! Отговори
hmm преди 2 години
тоя филм сме го гледали, казва се "das experiment" от 2001-а
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го напълнят с гладни бежанци и да им дават само филии с мас
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко да вземе да се пише доброволец, но не в швейцарски, ами в български затвор.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имат нужда от затворници, да им пратим?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката не е от затворническа стая в Швецария. Там имат санитарен възел, телевизор и т.н.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без коментар
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж ти, виж ти! Още една нова евро-ценност...?