82% от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси

14% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000 лв.
Обновена: 22 дек 2022 14:17 | 22 дек 2022 14:17, Нели Христова
25
82% от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси
Снимка: БГНЕС

82% от работодателите смятат да дадат коледни бонуси на служителите си. Това сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и други, съобщиха от Палатата.

Данните от тазгодишното проучване показват, че макар Covid кризата да промени значително икономическата среда и начина за премиране, по-голямата част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси. Запазва се високият дял от 82,5% през 2022 (83% през 2021г.) на фирмите, които възнамеряват да дадат допълнителни стимули за служителите си около празниците. Спрямо 2020 и 2019г. процентът се увеличава, когато през 2020г. 60% от предприемачите са заявили, че ще имат възможност за раздаване на бонуси за Коледа.

13% от фирмите, участвали в анкетата заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради кризата с пандемията и войната и поради това, че предвиждат увеличение на заплатите от догодина. Около 3% от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.

Най-голям процент (42%) от българските предприемачи посочват в тазгодишното проучване, че очакват да раздават коледни бонуси на своите служители, най-вече, защото искат да ги мотивират и запазят. На следващо място 40% от мениджърите на фирми посочват, че основен стимул за даването на коледен бонус са предстоящите празници. 33% от анкетираните казват, че финансовото състояние на фирмата позволява раздаването на някакъв вид бонус на служителите.

По отношение на начина на определяне на бонусите за Коледа, по равно се разпределят процентите между работодателите, които ще дават еднакви бонуси за всички служители (41%) и тези, които определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител (40%).

Варира размерът на допълнителното възнаграждение, свързано с Коледните празници. Най-голям е делът на бонусите до 200лв – 36%. Бонуси в размер 200-500лв планират да раздадат 25%, а 23% от мениджърите ще раздадат допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв. на всеки служител в своята фирма.

14% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000лв, като тук се наблюдава повишение спрямо 2021г, когато 12% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер.

По равно (46%) се разпределят процентите, които показват, че фирмите планират бонусите да са еднакви спрямо миналата година или да са по-високи. Продължава положителната тенденция за намаляване делът на работодателите, които планират раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, 12% през 2021г до 8% през 2022г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
hexz преди 1 година
Абе хора четете правилно какво пише - "ПЛАНИРА" тоест има намерение ама кога ...........не е ясно. И аз ще си купя ферари ама ще видим кога :))))
20
1
 
1
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
Я попитайте обикновените служители в охранителните фирми, никакви бонуси и няма увеличение и на заплати.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На моя мъж му дават още една заплата бонус , по 50 лв за дете на Коледа . Гледат да увеличат всяка година заплатата , дори и с 50 лв да е . Дават и две заплати , ако на някой работник му се роди дете . Гледат си хората да им са доволни работещите ,макар и да не са много високи заплатите .
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планира не означава нищо . И аз може да планирам да отида в Америка , ама дали ще отида .Моят работодател за поредна година не дава нищо .
17
4
 
4
 
! Отговори
до 10 преди 1 година
Само да вметнем- към днешен момент български ИТ спец взима повече от немски чисто. Защо? Разходите за труд са петорни в Германия заради данъците при една и съща нетна заплата. Та моите немски колеги взимат около 20-30% надолу от мен нето. Към днешен момент получавам, колкото бих взимал в Швейцария. И съм хванал Бога за шлифера, разбира се. Имам толкова клиенти, че не мога да смогна от проекти за години напред, а с пасивен доход се уредих до края на живота си, уредих и децата си. Хубав ден.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука май сме се събрали останалите 18 процента, а?
15
3
 
8
 
! Отговори
Мечтател преди 1 година
Били планирали! И аз планирам една екскурзия до Марс. А дали ще отида? Явно ще отида, ама друг път.
14
2
 
6
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Много дашни сте били ? ! Нещо сте се разболяли и ще кихате левчета за кефчета .
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време когато всичко беше държавно това го наричахме 13та заплата,даваха я но нямаше къде да ги харчем и ги съхранявахме в ДсК,после тихичко си ги взеха при деноминацията на лева
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За държавните служители няма да има...да е спокоен народа!!!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами в анкетата са участвали примерно 100 фирми и процентите са изчислена на база на участвалите, не на база всички фирми в страната. Имам 13 години трудов стаж (и в уж в стравнително 'престижни' компании) - никога не съм получавала коледен бонус.
10
4
 
4
 
! Отговори
Цеко преди 1 година
До до 2Така е човек трябва да заслужи възнаграждението си,аз също давам само на когото заслужава,даже тези дето са с многото претенции ги изпращам в "дълга почифка" и взимам нови,в хотелиерския бизнес съм
9
5
 
15
 
! Отговори
Джиджи преди 1 година
Да. И средната работна заплата е 1800 лв и един мармот завива шоколада в станиол. Но да се върнем в реалността. Бонуси получават ИТ специалисти, работещи за чуждестранни компании, мислещи си че са хванали бог за шлифера, но са аутсорсинг, а в чужбина техните колеги вземат в пъти повече. Другите са администрациите, депутатите, веселите прокурорчета и т.н. скамери. Хората, работещи честно и почтено, за български фирми не са и помирисвали коледен бонус.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кои са тези фирми, които раздават коледни бонуси ??? Нито аз, нито познатите ми не получават такива !!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Прост Тракторист преди 1 година
Дават или не всяка година се занулявам покрай празниците,след това след именните дни,януари и февруари съм като мечките прекарвам ги в зимен сън на топло и с минимум харчене,тогава ако иска да се събаря икономиката,напролет възкръсвам
6
2
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Щом си се докарал до там,че да разчиташ някой друг да ти даде бонус за Коледа,определено не е за хвалене а за съжаление!Ама ти се праскай на воля,не пречиш!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
85% от работодателите които ще раздават коледен бонус, планират това да е ваучер между 50-100 лева. Хайде, да идва еврото и съвсем да изумим останалата част от Европа. Те затова не вярват, че ние преживяваме с тези средства и считат, че останалото идва от корупция.
4
3
 
8
 
! Отговори
не се учудвайте преди 1 година
че се раздават бонуси над 1000лв., а те са много над 1000! Просто не са за простосмъртните! В Администрациите направо е брутално много! Може би е за добро , че не знаем за какви суми иде реч,защото ще ни се вгорчат празниците!
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости!!! Работя в голяма компания с няколко хиляди служителя и при нас няма такива неща като коледни бонуси. За по-малките фирми пък да не говорим. Поредната стъкмистика, нямаща нищо общо с реалността!!!
2
8
 
11
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 година
Стига сте писали глупости, направо ви се чудя, че и над 1000 лв. бонуси.