Малкото пари във ВУЗ-овете – причина за проблемите

В Съвета на ректорите не е обсъждано закриване на университети
26 май 2016 20:55, Анисия Иванова
24
Малкото пари във ВУЗ-овете – причина за проблемите
Снимка: Reuters, архив

Финансирането е сред причините за проблемите в българското образование. Това коментира председателят на Съвета на ректорите в България и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев пред на Bulgaria ON AIR.

"Ако се върнем след приемането на България в ЕС през 2007 г. и световната икономическа криза през 2009 г., когато трябва да се определи един приоритет в сферата на образованието има две алтернативи - или да се тръгне, както в другите области в стагнация, към намаляване на парите в образованието, или обратното - да се финансира образованието, което да даде възможност за излизане от тази криза. За съжаление по една или друга причина е преминало към първия вариант. Финансите са в основата на всичко", поясни проф. Тотев.

Вече има приета Стратегия, както и промени в Закона за висшето образование от 1 март тази година, припомни той и добави, че от Управителния съвет подкрепят промените - "поетапно да се премине на финансиране не само на брой студенти във ВУЗ-овете, а като се обърне поетапно и внимание на качеството".

Процесът "парите следват студента" е контролируем, смята проф. Тотев.

"Има една категория университети, която през годините освен в областите, които неминуемо са най-добрите, са поели един курс на разширяване на областите на обучение. Би следвало да обучаваш, където си най-добър, най-силен и имаш преподавателския потенциал", посочи ректорът на Минно-геоложкия университет и добави, че не е редно да обучаваш в области, където не си компетентен само заради финансирането.

Вероятно има малко повече от необходимите за бизнеса и държавата бройка, приемани студенти, отбеляза още той. Според него през години се е скъсала връзката между бизнес и образование, сега се разбира потребността от хора с висше и средно образование, добави той.

Студентските стипендии са между 50 и 120 лева, отбеляза той. По думите му те не са променяни от 2004 г.

В Съвета на ректорите не е обсъждано закриване на университети, коментира още проф. Тотев.

"Ако начинът на финансиране бъде съобразен именно с тези неща, всичко ще отиде на мястото си и няма да се стигне до закриване на университети", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Glagol преди 7 години
Bulgarski cultur.:-)
18
0
 
1
 
! Отговори
dn13 преди 7 години
До TOP SECRETСамо той да е .. А Пернишкият университет?
17
0
 
3
 
! Отговори
dn13 преди 7 години
А многото ВУЗове е още по-големият проблем.
16
0
 
3
 
! Отговори
66 преди 7 години
Нещата са извън контрол.Хаос!Нищо не могат да коригират!Качеството падна отдавна и не може вече да се върне!По конституция образованието е безплатно.Защо са тези такси?Такси си събирот във всички бюджетни институции,а къде отиват тези пари?В чий джоб?
15
1
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Русенския Земеделски Колеж треябва незабавно да бъде закрит , ДАНС да провери колко Кметове на малки общини са се Дипломирали по време на мандата си , тост как си купили Диплома за Висше образование
14
1
 
5
 
! Отговори
TOP SECRET преди 7 години
Русенския Земеделски Колеж треябва незабавно да бъде закрит , ДАНС да провери колко Кметове на малки общини са се Дипломирали по време на мандата си , тост как си купили Диплома за Висше образование
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа требва да се првят повече деца!Кризата е ,че няма толкова деца както преди години!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудно ми е кой от големите университети не разчита на спонсори и защо никой не иска да спонсорира нашите?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе! На вас все парите са ви проблема. Ако образовнието е качествено, не са ви проблем парите.
10
0
 
12
 
! Отговори
! преди 7 години
Увеличение на парите добре, но не може да продължава тази липса на контрол. Не е нормално половината преподаватели да не идват редовно на лекции, да пращат да ги заместват асистенти и прочие. В Германия нито 1 път нямаше закъснял преподавател, или такъв, който вместо 3 часа лекция да изкара 30 минути. Хубаво е университетите да са независими, но пари срещу резултати. Високи заплати за преподаватели, но на база реален труд!
9
3
 
8
 
! Отговори
инж. преди 7 години
Държавна поръчка за прием на студенти, държавни стипендии и държавен договор за оставане на работа в страната поне 5 години. Който му стиска, да отива! Защото знанията, придобити от теорията, умножени с опита от практиката, искат много труд и той трябва да е достойно заплатен!
8
1
 
18
 
! Отговори
Атанасов преди 7 години
В България има много и то излишни ВУЗ_а !А в повечето от тях преподавателите нямат неоходимите съвременни знания, а " професори" на килограм!
7
0
 
16
 
! Отговори
много маймун на клон преди 7 години
Много некадърни ченгета са задръстили университетите защото не могат да се реализират никъде другаде. Свестните и можещи преподаватели в такава среда теглят по една майна и си ходят в частния сектор. Махнете дъртите ченгета и може и да се завъртят читави кадри в държавните университети. Сега е безнадеждно, закривайте ги и толкоз. А за измислените специалности за да има хонорарче за нашия човек е ясно решението и не е толкова трудно. Късно е за реанимация, положението е изтървано от доста време
6
2
 
22
 
! Отговори
пери преди 7 години
Прекалено многото вуз-ове - причина за проблемите.
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая шия не е от туршия!!!В Бг парите никога няма да са достатъчни защото КРАДЦИТЕ нямат наяждане.
4
1
 
19
 
! Отговори
Вуз Вуз затрива преди 7 години
Да не би пък вузовете да са повече.
3
3
 
20
 
! Отговори
Нормално ли е преди 7 години
в този и онзи край на географията да има университети и в тях специалности, в които да са се записали по двама-трима, в редки случаи петима студенти?И тези няколко хлапета са оправданието от София или от друг град с университетски традиции да идват на хонорар преподаватели?Или хрантутниците от БАН, в работното им време, за което ние им плащаме заплати, да пътуват с осигурен служебен транспорт, та да четат на тези хлапета лекции, които самите преподаватели са слушали преди 30-40 години?!
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма пари заради валутния борд, който води цялата държава към ликвидация.
1
4
 
30
 
! Отговори
Бре че тепегьози! преди 7 години
А нормално ли е да имаме над 50 университета и студентски места да стоят незаети?! И всяко от тези учебни заведения да мрънка за държавно финансиране?!