МЗ е против спирането на тестването в училище

Заради новите варианти на вируса, новите случаи периодично се увеличават
14 мар 2022 20:35, Нели Христова
41
МЗ е против спирането на тестването в училище
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство е изпратило писмо до Министерството на образованието на 11 март.

В него се казва, че изискването за тестване на учениците е въведено, за да се гарантира безопасна учебна среда сред учители и ученици. От МЗ напомнят, че в общини със заболеваемост под 250 на 100 000 души не е необходимо тестване на учениците, съобщава БНТ.

През миналата седмица на това изискване са отговаряли 60 общини в 13 области на страната. Така над 30 000 ученици са влезли в клас без тест миналия понеделник.

От Министерството на здравеопазването посочват, че ако тенденцията за спад на заразените се запази тестването ще отпадне поетапно за всички ученици в страната.

Към днешна дата 7 области в България са със заболеваемост под 250 на 100 000 души. 14-дневната заболеваемост в страната е 352 на 100 000 души.

От здравното министерство обясняват, че пандемията продължава. И само за седмица в много държави в Европа и света са регистрирани 10,5 млн. нови случаи НА COVID-19 и почти 52 000 нови смъртни случаи.

Заради новите варианти на вируса, новите случаи периодично се увеличават, обясняват от МЗ и допълват:

"Поради това е правилно и необходимо провеждането на скрининг сред учениците да продължи като превантивна мярка. По този начин се осигурява по-сигурна и безопасна учебна среда на учениците в съответствие с планираните мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19."

По последни данни на Националния център по заразни и паразитни болести при почти 97% от секвенираните през миналата седмица проби, е изолиран вариантът Омикрон, а при останалите 3 % са засечени разновидности на делта варианта на COVID-19.Анализирани са 355 проби, взети от пациенти с COVID-19 в периода 01.02-23.02.2022 г. Пробите са изпратени в НЦЗПБ от 34 лечебни заведения от 20 области на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
фашиста Путин преди 2 години
Адолф Путин ликвидира ковида-не разбрахте ли?
33
0
 
14
 
! Отговори
стига ковид цирк преди 2 години
Оставете децата! Не се ли напечелихте? Има ли ковид в Украйна?!?!
32
0
 
13
 
! Отговори
666 преди 2 години
На някой ще му секне далаверата с тестовете аааа??????Ей, срама нямате .....гнусари
31
0
 
8
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 години
НАЛИ ТЕСТОВЕТЕ СА КУПЕНИ! КОМИСИОННИТЕ ПЛАТЕНИ! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТЕСТОВЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПЕЧАЛБА И СЪОТВЕТНО КОМИСИОННИ!
30
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делтакрон вече е в Европа. Преди минути пусната инфо в сайта. Има много рискове в училищата и в ДГ. Децата често са безсимптомно носители.
29
1
 
27
 
! Отговори
И преди 2 години
Не може да се спира далаверата
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не са съгласни от МЗ, да плащат глупостити с плюнките от техния бюджет! На нас, данъкоплатците, ни писна да пилеем пари за тъ потии на разни от ка чалки.
27
0
 
25
 
! Отговори
Врещят, врещят преди 2 години
Изтърват кокала! ФАШИСТИ!
26
0
 
23
 
! Отговори
Xa-xa преди 2 години
И без това няма смисъл от тестването. Днес при положителен тест на ученик със симптоми, директорката на училището го праща в къщи и забранява случая да се докладва
25
11
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До МЗ Украинците са фашисти, пич, не нашето МЗ. Нашето МЗ две години си върши съвестно работата. Украинците са фашисти с посредствения Зеленски и унгарците с диктатора Орбан.
24
2
 
22
 
! Отговори
Писна Ми преди 2 години
Искрено пожелавам на всички изверги които подкрепят този необоснован тормоз върху децата да им измрът всички деца и роднини, то има кой да гледа има и видов ден
23
1
 
27
 
! Отговори
МЗ преди 2 години
СА *** НА ФАШИСТИТЕ....ЦЕЛТА Е ДА СЕ ИЗНУДЯТ РОДИТЕЛИТЕ ДА ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА, ТЪЙ КАТО НЕ МОЖАХА С ВЪЗРАСТНИТЕ, СА СЕ ЗАКАЧИЛИ ЗА ДЕЦАТА.... ТАЗИ *** СЕ ПРОДЪЛЖАВА ПО ИНСТРУКЦИЯ НА СЗО, СЪГЛАСНО ТЕХНИЯ ПАНДЕМИЧЕН ПЛАН....
22
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като са накупили тестове , трябва да ги оползотворят. Дадени са едни пари и това е. Какво да ги правят тестове ? Всичко е заради парите , а не че МЗ мисли за здравето на децата. Цинизмът е навсякъде. Но всеки получава само това , което заслужава. Човечеството има да учи още много уроци.
21
1
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
Много ковид и.д.иоти.Вие се ли занимавате вече с Украйна и тъпчене в кауфланд за олио?15 дена не ви говориха мисирките за ковид и забравихте
20
3
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тествайте за дрога ученичките и за бременност :)))
19
29
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Солени глоби за липса на маски и нищо да не ни се обяснява. Явно сме непоправими. А който е написал за март 2020 с ирония от коментиращите, тогава хората нищо не знаеха. Аз не знам какви хора сте вие?! Бездушни. Аз мислех, че от пандемията не може да има по-лошо нещо, но войната винаги е много по-страшно нещо.
18
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унижавате децата ежедневно и ги редуцирате со ниво опитни мишки. Не ви е срам!
17
2
 
3
 
! Отговори
дрът пръч преди 2 години
До анонимен 17 ''и много млади жени вдовици''-------Охааааа...........
16
14
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В Русия и Украйна хората не спят в момента и не се жалват. Войната е оставила много майки без синовете им и много млади жени вдовици. Бебета са оставали сирачета. С епидемии е същото. Това е най-важно, а не ограниченията.
15
1
 
25
 
! Отговори
Пътуващ във времето преди 2 години
Кои нови варианти на какъв вирус?!