Кошмарът в Бисер – престъпна небрежност на институциите

Преглед на печата за 7 февруари 2012 година
Обновена: 7 фев 2012 09:25 | 7 фев 2012 07:50,
160
Кошмарът в Бисер – престъпна небрежност на институциите
Снимка: БТА

Във фокуса на всекидневниците днес е тежката обстановка в Южна България. Престъпната небрежност на институциите у нас взе нови жертви, коментира под глава "Сега". 9 души загубиха живота си във водите на поредния прелял язовир - "Иваново". Водата помете цели села в Хасковско, животът на стотици бе застрашен. Цяла Южна България се оказа под вода от преливащи реки и язовири.

Тъй като бедствието се повтаря всяка година, то не бе изненада за институциите. Никой обаче не пое вина - нито за конкретния случай, нито за бездействието при натрупването на проблемите през годините. След установяването на точния брой на жертвите България за пореден път ще бъде в национален траур.

"Труд" и "24 часа" информират на първа страница, че жертвите на триметровото цунами са не 9, а 11.

Външно министерство уведоми гръцките и турските власти за високите води на язовир "Ивайловград". Южните ни съседки са предупредени и за високата вълна по р. Марица.

В интервю за "Стандарт" екоминистърът Нона Караджова подчертава: "Състоянието на нивото на водите в малките язовири не е под наш контрол. Това, което можем да направим, е да даваме предупреждения кога се очакват валежи, снеготопене и извънредни климатични ситуации.

Заради ниските температури софиянци ще платят до 21% по-висока сметка за януарско парно в сравнение с декември 2011 г., допълва "Монитор". В друга статия вестникът алармира още, че българските железници не отопляват вагоните на влаковете.

България няма причини да се отказва от шистовия газ, казва в интервю за "24 часа" експертът по международна сигурност Алекс Алексиев.

"В Америка в момента има 35 000 шистови кладенеца, всяка година се прибавят още 4-5 хиляди и досега не е имало екопроблем. Ако наистина беше вярно това, което говорят тук - да чакаме земетресения, отравяне, не знам какво си, то Америка досега щеше да изчезне. А изгодата от шистовия газ е просто невероятна. В Америка от 2008 г. досега цената на електричеството е намаляла два пъти", аргументира се Алексиев.

Според експерта протестите у не са само екологични. "Истинските причини са руските интереси, които са много силни в нашата държава и те се налагат по един или друг начин. Ако човек си зададе въпроса чия ще е ползата от мораториума, е ясно, че това са "Газпром" и руската енергийна мафия.

Интересно е, че в България никой не споменава, че през ноември самият Путин започна да описва големите вреди от изследването за шистов газ", посочва Алексиев.

Българинът ще усети излизане от кризата едва в началото на 2013 г., информира "Труд" на икономическата си страница. Това става ясно от последния доклад за състоянието на икономиката на Центъра за икономическо развитие.

Според анализаторите на организацията в края на 2012 г. икономиката на страната ще достигне върховите си нива от преди кризата, които бяха отчетени в последното тримесечие на 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
14
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
"Няма смисъл сега да се търсят виновни" с тази мъдра мисъл Премиера даде отговор на всичко. Наистина СЕГА не трябва да се търсят виновни - трябва първо да изровим участие на предишни правителства, най-добре от тройната коалиция, след това да се опитаме да УБЕДИМ хората, че близо три години сме правили всичко възможно да решим проблема, но заради кризата е останал нерешен и така да извъртим нещата, че цялата плеяда държавни институции - МОСВ, МЗ, Басейн. д-я, Нап. системи, обл. уп-ва са НЕВИННИ!!
61
0
 
11
 
! Отговори
Марти преди 12 години
до 67Никой не иска ББ да чисти коритата на реките.Но държавата има контролиращи функци.Има тъй наречените "Басейнова дирекция","Напоителни системи" и не напоследно място Областните дирекции,чиято фукция е именно контрол на местната власт.В областната управа всяка сутрин се получава бюлетин със сводка за времето,очкаваните валежи и т.н..Така че,недей да дрънкаш като празна тенекия по стълби.всички досега са били пълни безхаберници в това отношение,но сегашните пък намериха и точните думи за оправдание:"Няма пари".Та като няма пари,населението да умира,а?В конкретния случий в Бисер,за пукнатината е знаел целия държавен апарат,включително и министър Караджова,ама:"Няма пари"Така че верно "Аман,ама аман от платени драскачи като теб
60
1
 
15
 
! Отговори
престъпна небрежност преди 12 години
Най-голямата престъпна небрежност идва от тиквения герб!
59
0
 
6
 
! Отговори
men преди 12 години
До 69 стига сте го обръщали на политически въпрос... защотото там вина има виновни няма ... общата вина не е вина... и какво се случва потърпевшите си знаят най добре и по стар български обичай на нас все някой друг ни е виновен вместо да вземем мерки и да подобрим нещата те няма да се получат от самосебеси...нашите деди са изграждали маса инфраструктури а ние сега дори неможем да ги поддържаме,а сега вече техниката е светлинни години по модерна от тогава..
58
1
 
13
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Алоооо, гербавия, имай поне малко срам и в ден като този, не говори за бойкомета, магистралите и някакви комунисти, които се разхождат май само из твоята глава. Хора са си отишли от този свят заради безхаберието на държавата.
57
0
 
9
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Лесно и е да се оправдава Нона Караджов с язовирите,но преди това си направи закона за водите изгоден,така че държавата да печели от големите язовири,а малките губещите общините да си блъскат гловите с тях особено в това безпаричие,а камоли да ги дадът на концесия,то спирачки от РИОСВ-те и др.инстанции сама и само да им вземат повече пари.Подигравка от всички страни с находчивите хорица.А ,Нона ще ми говори приказки от 1000 и еда нощ,затова че не била виновна,напротив ОСТАВКА г-жа "мокри сънища
56
1
 
9
 
! Отговори
belalov преди 12 години
Оказва се, че пазарът не може да се грижи за всичко. Разпродаването на ВиК, енергоразпределителните дружества, армейската собственост, БТК и намеренията за подобен подход при БДЖ, пощите и др. ще доведе до още по-сериозни проблеми и липса на държава.
55
2
 
20
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Неграмотнико, не говори глупости! Тази престъпна небрежност е от 89 година.Изредиха се много правителства и партии и все няма отговорни,защото освен да крадат,нищо друго не ги мотивира.От близо 3 години са на власт ГЕРБ.Защо не са направили нещо за тези язовири? А? Все предишните им са виновни! Смешки!
54
16
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Абе тия комунисти, платените Кутевци толкова ли са ***, че още не са разбрали, че 80 % от парите от магистралите са дадени от ЕС и то само и единствено за магистрали, а не за пенсии или нещо друго бе чукундури! И ако не дадем 20 % от джоба си, няма да получим 80-те % и губим тази възможност, колко пъти вече това се обяснява от Премиера, невероятно е какви *** има в тая държава!
53
0
 
7
 
! Отговори
ДО 60 преди 12 години
Напълно си прав , но за съжаление , всеки народ заслужава своите управници !
52
0
 
19
 
! Отговори
до 67 преди 12 години
Държавата обаче, ако си е на мястото, може (а и трябва) да контролира кой как си върши работата. И като не си я върши, да вземе съответните мерки. Още нещо, държавата е тази, която трябва да създаде ЗАКОНОВИ предпоставки всеки да си върши работата. А сега сме като разграден двор - няма държава, има територия, на която всеки си прави каквото си иска. А тези, които трябва да управляват държавата само се плюят и заедно дружно крадат.
51
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кметицата на селото е от БСП. Ето как БСП се грижат за хората. --Наистина ли е от БСП - ей, тия гадове продължавата да избиват хората.
50
4
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Стига политически дивиденти от нещастието на хората!КОНТРОЛА И ПОДЪРЖАНЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ Е ПРИОРИТЕТ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ!Тоест - ОБЩИНИТЕ! А там кметовете са от различни партии! Така, че тук трябва да се търсят конкретните виновни, а не да се прехвърлят негативите на дадена политическа сила!
49
10
 
6
 
! Отговори
АМАН преди 12 години
Не държавата превърна коритата на реките в бунища!ББ няма да дойде в някой село и да накара кмета да вкара един трактор да почисти реката веднъж в годината(та това е един час работа),не държавата разбива коритата на реките и стените на язовира за да си полива Бай Иван 20 корена домати,не е виновна държавата ,че концесионера не поддържа язовира.Не може за всяко нещо да има по един човек дето да контролира друг човек.Щом не се пазим и нямаме съвест е нормално да се стига до тук!
48
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кметицата на селото е от БСП. Ето как БСП се грижат за хората.
47
1
 
25
 
! Отговори
Бог да прости БЪЛГАР преди 12 години
Сега да направят на тези нещасти хорица домове те ЗАСЛУЖАВАТ.Елате да видите на *** какви жилища започват да строят в Бургас кв. М.Рудник просто ей така ще им ги подарят ,а на тези хора НЯМА ,така е за съжаление за някой има за други НЕ.
46
11
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Ти трябва да си по-голям *** щом говориш за парите на магистралите.Помисли колко хора годишно загиват по лошите ни пътища.След години ще се разбере ползата от тези пари.
45
1
 
17
 
! Отговори
гадател преди 12 години
Мога да гледам на боб и чрез боба да позная кой е истинския собственик на спукания язовир. Гербаджиите не могат да ви кажат на кой е язовира, но аз мога.
44
1
 
3
 
! Отговори
xyz-anonimen преди 12 години
nai-dobriqt mi priqtel ot mladejkite godini be ot s.biser-po4ina mnogo mlad.mnogo jalko,4e i na onq svqt ne 6te po4iva v mir....
43
17
 
1
 
! Отговори
nolname преди 12 години
БСП нямаше да помогнат на хората на с бисер На пострадалите от наводненията в село Бисер са осигурени топли дрехи, одеяла, топли напитки, доставят се дърва за огрев. Това съобщи пред БНТ министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов.