Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов

Земеделският министър прогнозира поскъпване само с няколко стотинки
Обновена: 31 юли 2012 10:14 | 31 юли 2012 10:14,
297
Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов
Хлябът щял да поскъпне с няколко стотинки. Снимка: архив, Булфото

Няма как хлябът да стане 2 лева. Това би било въпрос на спекула и пазарът няма да го позволи, увери земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV.

Според него основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно заради голямата конкуренция и свития пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов.

Той обаче посочи, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия ЕС.

Още по темата
По думите на ресорния министър властите са изготвили анализ, който точно показва в проценти формирането на цената на хляба към момента. В него влизат различни компоненти, най-важните от които са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов с уточнението, че световните борси са основните виновници за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на хляба и фуража.

„Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”, добави министърът.

Днес се събира на заседание Консултативният съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата.

„Ще анализираме края на жътвата и тенденциите. Защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата, слънчогледът. Това пък е важно за цената на фуража”, коментира още Найденов, без да се ангажира с прогноза за евентуален скок в стойностите на млечните продукти и месото.

Шефът на земеделското ведомство обобщи, че тази година цените на основните продукти са с 20% по-ниски от миналогодишните. Това се дължало на гарантираната от държавата прозрачност при ценообразуването.

"Няма да има лавинообразен скок нито на хляба, нито на останалите хранителни продукти“, увери Найденов. 

„Утре с премиера имаме среща с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на другите храни и тази добра тенденция на ниски стойности ще се запази”, каза в заключение земеделският министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
0
 
3
 
! Отговори
Констатин преди 11 години
Абе, то и кризата беше абсурд да стигне до нас, ама ни прегази като бърз влак. Какво остава на един хляб цената му да скочи.
236
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nqma da e dwa....a 1.98....xaxa...prax w o4ite
235
0
 
3
 
! Отговори
гай баньо преди 11 години
2 лв няма да е ,ще е 3 лв,а защо не и 4,горивата са високи,токът поскъпна,доларът е висок,даже и 4лв са малко,нека да са 5лв,ама заплатите не трябва да мърдат,щото сме отличниците *** европа,случайно да не станем като гърция,че там живи да ги оплачеш
234
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
разбира се че няма - ще е 1.99
233
0
 
4
 
! Отговори
мила34 преди 11 години
Всичките тези крайни изказвания идват от некоректно зададени въпроси към министър Найденов. По същата логика може да се попита дали хлябът няма да стане 10 лева и веднага ще има едно изявление : Хлябът няма да стане 10 лева. Подобни методи за манипулация са доста прозрачни и жалко, че все още има хора, които ги прилагат. Отразяването на събитията би трябвало да се възприема като дейност, изискваща повече отговорност.
232
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Няма как хлябът да стане 2 лева, уверява Найденов"Ега ти ... за по - сигурно, да каже: "Няма как хлябът да стане 22 лева, поправи се Найденов"
231
1
 
6
 
! Отговори
Еlektra преди 11 години
До скоро господина ни уверяваше ,че тази година житото е много и с най-добро качество. И какво стана? Вместо да намалее хляба се увеличи. Както всичко останало. Какво му пука на министъра. Той не получава 400-500лв заплата ,както мнозинството в тази държава.Извинения много. Все някой друг ни е виновен.
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма как да струва 2 лева, ще закове на 1. 98- похвали се Найденов!
229
0
 
8
 
! Отговори
Мето Кмето преди 11 години
Това дами и господа, означава само едно - ТВЪРДО поскъпване на всички хранителни продукти, не само хляба, още от септември, на някои и сега, от август. Тази зима наистина ще ни доближи до Виденовата такава. Разликата ще бъде само в едно - пълните магазини с наета охрана.
228
1
 
12
 
! Отговори
ИСКРЕН преди 11 години
В една голяма търговска верига брашното е 59ст. за кг с ДДС!В един хляб от 700г се влагат 450 г брашно. Защо тогава хляба е 1-1.20лв? Този червендалест *** от с.Челопек , Врачанско дето стана министър от зам. шеф на кучкарник, не е наясно с нищо. *** гербераст без грам мозък!
227
0
 
12
 
! Отговори
перо преди 11 години
След победата ни над Полша , като изключа МУТРИТЕ, забогателите Мошеници и цялата тази пасмина, ГОРДЕЯ се , че сме БЪЛГАРИ.Браво момчета.
226
0
 
8
 
! Отговори
hhhh преди 11 години
Бутат ви в грешна посока да мислите. Не е проблем цената на хляба, а заплатите. Нека всички фирми с европейски цени на пазара да се задължат да плащат европейски заплати. Простичко, я сега се замислете чии са тези фирми с гарантирани европейски цени и гарантирани бг заплати. Само може да си говорим без да се палите, че нервите водят в аптеката с европейските цени. Ако трябва да се отстоява всяка стотинка до къде сме стигнали? Нека да си ми заплатят труда в евро , а аз дали ще ям хляб за 2лв.3лв.
225
1
 
7
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Ама истинският хляб отдавна е над два лева за килограм.
224
0
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 11 години
Миро, кажи ми за поне една земеделска стока, която да е с 20% по- евтина от миналата година.
223
0
 
13
 
! Отговори
соПола-Доган преди 11 години
Аз като ви казвам ,че обръчите от фирми КОМАНДВАТ ПАРАДА в Бг,.....ВИЕ НЕ ВЯРВАТЕ!Политиците за това са избрани от ФИРМИТЕ ,за да ИМ ЗАЩИТАВАТ ----НЕ ИДЕАЛИТЕ ,А ---ИНТЕРЕСИТЕ!А ЧЕСТИТО ,А МЕРСИ!
222
0
 
14
 
! Отговори
до Миро ....! преди 11 години
Благодарско ,...Миро!Драги ми смехурко---Миро,днеска с баба Цуцулана си купихме:1/Яйца от ---щастливи кокошки.,...НО НИЕ НЕ БЯХМЕ ЩАСТЛИВИ ,ЗАРАДИ ЦЕНИТЕ ,КОИТО НАМАЛИ!2/Салам --"Стара планина ",........от 30 годишно месо от Ирландия,КОЕТО НИ ---ДОСТАВИ!3/Хляб---0.600 кг.,---за 1.20 лв.,......от ГОЛЕМАТА ,КАЧЕСТВЕНАТА ---Бг-РЕКОЛТА---2012г.!С ПО-ЗДРАВ .......АЗ И БАБА! .......................31.07.2012г.
221
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в момента Хляба е скъп, а качеството му е лошо... Вкусът му често също не е в ред... Спрях да го купувам... Някой хора си правят сами удома печен хлебец, домашен на машина, мисля и аз тъй да почна, че по добре е баси...
220
1
 
8
 
! Отговори
перо преди 11 години
А,бе 2-3 лв се ядва. Ама 5 -6 лв и още една год, "Управление" ???
219
1
 
11
 
! Отговори
спокоооо преди 11 години
Хлябът няма да стане --2 лЪвЪ,...ще стане ----3 лЪвЪ.
218
1
 
6
 
! Отговори
men преди 11 години
Народа си кротува и затова управниците си правят каквото си искат .... казват хляба струва 1.99 и това е никой неможе да им каже че неможе така