Със 113 млн. лв. държавата ще задържа децата в училище

Зам.-министър: Държавата не води антисемейни политики
28 ное 2019 12:54,
23

Отпускат се 113 млн. лв. средства от ЕС, с които се цели да се задържат децата в училище. Предвижда се и по-активно присъствие в институците в предучилищна възраст.

"От две години насам водим изключително последователна политика по отношение на намаляването на броя на децата, които отпадат от училище и за повишаване на образователните резултати. Колкото по-рано едно дете тръгне на детска градина, толкова по-големи са неговите шансовете то да завърши училище, да научи български, да добие съответните социални умения, да има базова грамотност", заяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По проект "Активно приобщаване в системата на предучилищното образование" са предвидени средства за възстановяване на разходи на детските градини, но няма да се заплащат таксите на семействата. Това означава, че детските градини ще получава средства, когато децата ги посещават. 

"Екипите, които издирват децата, са съвместни екипи между учители, директори, социални работници и полицаи, там където е необходимо. Дейността по записването на децата е съвместна между всички институции", допълни зам.-министърът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По нейни думи проектът е започнал току-що и се изготвят критериите за него, а до края на годината те ще бъдат готови.

Тя изтъкна, че българската държава не води антисемейни политики и всичко, което се прави е в подкрепа на семействата.

"Една стъпка е да привлечем децата в училище, но втората, и по-важна, е да направим по-качествено българското образование - с повече иновации, с повече инвестиции в учителите и в дигитализацията", посочи Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички тези пари отново са за "ромовете"... българите да се оправят, хем ще плащат на *** сметките, хем и пари за децата им постоянно се отпускат и пак нищо не става от тях... нали виждаме колко са интегрирани в Германия и Франция... и онея са пропищели
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо България не вземе опит от Германия по отношение на задължителното училищно образование? И в България и в Германия училището е задължително по закон. Но в Германия родителите биват глобявани ако децата им отсъстват. Даже на летището те спират ако искаш да отидеш в отпуск с децата си, а още не е почнала училищната ваканция. Да се глобява наред. И да се въведе механизъм за принудителен обществено полезен труд ако не можеш да си платиш глобата за да няма сънародници с по 100 глоби.
18
2
 
4
 
! Отговори
123456 преди 4 години
Браво!Въведете делегирани бюджети и в градините, щом пари ще се дават, ако ходят още деца! Дисциплината ще е върха!А да не забравяме, че в момента групите, официално, са по 30 деца, в най-добрия случай в големите градове, като от тях, поне, 25 са за деня на градина!Какво правим с агресията между самите деца и с учители, на които не са им издържали нервите?! Защото може и да си роден за учител, но едно е да работиш с 15-20, друго с 20-25, а съвсем друго е с 25+
17
0
 
1
 
! Отговори
До 13 преди 4 години
Не пишат оценки ли? Във втори клас имаше един римлянин останал да поставя. Мамка му ,тая евроинтеграция си Еб*ло мамата.
16
1
 
14
 
! Отговори
защо преди 4 години
Браво дами и господа! Учите ги още преди да могат да си кажат името, че ако не живеят по правилата, ще получават парички. И какви очаквате, че ще бъдат като пораснат?
15
1
 
13
 
! Отговори
Това е престъпление преди 4 години
Взимат 113 милиона от парите, изкарани от данъкоплатците с труд, за да се умилкват на онези, които не желаят да учат.Всеки е длъжен да спази закона.Законът повелява до 16 г. да учиш.Щом нарушаваш закона, наказват родителя (настойника) ти, а теб въдворяват някъде, където ще учиш зорноволно, влезеш ли в пубертета и ще работиш покрай ученето!Трудово-възпитателно училище - това не е случайно измислено. Ако и това не помогне - неграмотния на 18 г. да го лишат от гражданство. Нали Индия ги приема?
14
1
 
13
 
! Отговори
постави нещата така, преди 4 години
че родителите сами да драпат децата им да учат.Докато не накажеш безотговорните така, че да отгладуват наказанието и да го отработят до изнемога, те няма да оценят благото, наречено образование.А сега какво се прави? Даваш му пари и бонуси, за да благоволява да идва в сградата на училището и да си взима там безплатна храна! Е, браво!Резултатът е не само нулев, резултат са и вредните представи, които се изграждат у тези хора. Те си въобразяват, че всички сме им длъжни и че те са над закона.
13
0
 
22
 
! Отговори
Друга груба грешка преди 4 години
Защо се даряват дипломи? Защото се мярка в училище от дъжд на вятър, за да пречи на останалите?До трети клас да не пишат оценки, за да не ги стресират, това е горе-долу приемливо. Но ако в четвърти клас се докаже, че няма необходимите знания, за да премине в пети клас, тогава ще повтаря!Ако и през втората година не придобие тези знания, тогава 12-годишният двойкаджия задължително отива в 3-годишно школо за някакъв занаят, ако трябва и с интернат под охрана.Тунеядци и л..ум.пени не ни трябват!
12
2
 
18
 
! Отговори
ГРУБА ГРЕШКА !!! преди 4 години
Ще издирват деца, ще им ходят на крак, ще се дават грешни пари, за да благоволи питиенцето да присъства в сградата на училището, та след 7 години да му подарят диплома за основно образование, а то няма да знае с каква буква започва името му!НЕОБХОДМО Е да се приложи друг метод, след като досега даряването на морков е имал само плачевни резултати.Зверски глоби, които да се отработват, ако детето го няма в училище или ако е там, но не учи. Лишаване от някои гражд.права на хората без образование.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свободата да правиш грешни решения. Скока от планов социализъм към див капитализъм е убийствен за повечето хора. Еволюцията на капитализма се гради на ограбване на други. Хората са докарани до скотско оцеляване и кръга се затваря. Глупав, защото е беден, но е беден, защото е глупав.
10
0
 
1
 
! Отговори
И НА ВАШИТЕ РОДНИНИ преди 4 години
желая всичко най-хубаво....
9
2
 
6
 
! Отговори
Детските... преди 4 години
По принцип са несправедливи. Едно дете от заможно семейство не е виновно, че е родено там. Нито едно бедно дете. Да дадеш пари на беден защото се е родил беден, е дискриминация към всички. Щот така взимал от богатия, защото бил роден богат и не заслужава подпомагане. А пък и помощите имат за цел да избавят хората от беднотия и от самите помощи. "Хората" на помощи се увеличават, а не намаляват. Помощите ги измислиха комунистите да изместят семейството и бащата/майката. Щът държавата да е родител
8
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Като се обвържат резултатите от образованието с учителските заплати и социалните помощи ,тогава ще има ефект от наливането на пари в тази бездънна каца.Ходенето на училище само за бележка за социалните ,без реален резултат,ражда неграмотни.Необходими са изпити след всеки клас и за непокрилите нивото на обучение спиране на помощите.Българчетата не получават детски надбавки.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още 100 милиона за ромите със здраве да си ги харчат.
6
1
 
18
 
! Отговори
ПАРИ ЗА Ц.то преди 4 години
А за българските семейства защо няма детски. И това ми било РАВНОПОСТАВЕНОСТ. За мен си е чиста ДИСКРИМИНАЦИЯ. И в резултат 50% първокласници Ц.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стотици милиони потънаха през годините в тази изначално сбъркана система... Резултат нулев и неграмотни с подарени дипломи.
4
0
 
10
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Това за заплати на учениците ли е или за даскалите ще шашнем света, ако е първото?!?!?!?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай пари бе како.
2
0
 
18
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
И СЪС СИНДЖИР ДА ГИ ВЪРЖИТЕ ВСЕ ТАЯ. ИЗТЪРВАХТЕ КОНЯ
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дай пари бе бате.