Трябва ли да се вдига минималната заплата в кризата?

Бизнесът изненадан, синдикатите - от три години се знае!
101

Замразяване на минималната работна заплата заради кризата, предизвикана от коронавирусната пандемия, искат работодателите от АИКБ.

"Ратифицирахме Конвенция №131 за минималната работна заплата - там ясно са определени критерии, които правителството е задължено да спазва. Не виждаме никакви конкретни числа за това правителствено намерение. Никакви разчети, всичко става при липса на прозрачност", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

Още по темата
Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че още през 2013 г. е трябвало да имаме средноевропейски доходи, ако дадените обещания били спазени. Бранков призова правителството да помисли как ще покрие 650 лв. минимална заплата в общинските болници, които по думите му са в колапс.

"Беше ясно още преди 3 години, че от 1 януари 2021 г. минималната заплата ще бъде 650 лева. Заетостта намалява заради странични фактори, включително рецесията, в която се намираме. Връзката е между минималната работна заплата и заетостта. Не е вярно твърдението, че ще намалим заетостта като вдигнем минималната работна заплата", каза от своя страна икономистът от КНСБ Любослав Костов.

В "България сутрин" той подчерта, че българският бизнес е с най-ниски данъци и плаща най-ниските минимални и средни заплати, а в същото време заплашва, че ще фалира.

Бранков контрира, че проучвания на ЕК показват връзка между заетостта и минималната работна заплата при уязвимите групи на пазара на труда. По думите му тази връзка не бива да бъде пренебрегвана.

"Дори и без Ковид-19 щяхме да сме в тези условия. 2500 лв. месечно е добавената стойност, която произвежда един зает в България. Няма как да се разпростираме извън тази черга", обясни зам.-председателят на БСК.

Костов е на мнение, че замразяването на минималната работна заплата е станало като нарицателно за това "да преодолеем кризата". Издръжката на живот все още е над минималната работна заплата, настоя той и отбеляза, че е възможно да се стигне до протести от страна на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
9
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Значи когато се вдига с 30%заплатата на държавната администрация няма дебати.А когато се вдига минималната заплата с 7-8% частния бизнес оревава орталъка.I причина- тук е големият % миниманлни заплати.II причина ще им се бръкне в джобчето на работодателите.А тях ако ги питаш,винаги са на загуба.
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да не трябва нали сега се раздават някакви милиони от шкафчета
88
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът изненадан,----ТУКА НЯМА БИЗНЕС ТОВА Е МАФИЯ КОЯТО ИМА ДОГОВОРКА ДА ДЪРЖИ НИСКИ ЗАПЛАТИ
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз отдавна го повтарям това, че "бизнес" е въпрос от коя партия си, не че го има :) Сега гледам че по стария разтяга локуми, че сме били непроизводителни...хахаха :) Младия настоява за минимална 800 БРУТО, по стария се дърпа, сега кажете че не сме африканска държава :)))
86
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАПЛАТА ТРЯБВА ДА СТАНЕ 3000 ЛВ
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви заплати, докато Бацо не напълни няколко гардероба с пачки!
84
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Не,само печалбата трябва да расте,работниците кучета ги яли.
83
2
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
А трябва ли дасе увиличавате заплатите на чиновниците търтей с 30% по време на криза.Само и само да подкрепят хунтата?!
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
610 лева минимална заплата е чисто 473,35 лева. Колко е минималната заплата има огромно значение за нивото на заплатите в България понеже повечето хора са на минимална заплата или на заплата близка до минималната.
81
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 65Да, може би в Софето е малко по добре, но тъй като познавам софиянци, мога да ти кажа че е същата работа, както в другите 2 големи града :) Измамно е че ще получиш кой знае колко повече в София.
80
2
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Е, ако при ГЕРБ се беше запазил темпът на увеличение на заплатите, който го имаше в осемте години преди ГЕРБ, през 2021 година минималната заплата щеше да е 1140 лева, а 650 лева щеше да е през 2015 година.*Осемте години преди ГЕРБ това е управлението на ДПС и НДСВ през 2001-2005 и на ДПС, НДСВ и БСП през 2005-2009.
79
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Размерът на МРЗ има значение само за социалните плащания. Дори и за тях обаче не тя е решаващата. Изобщо. Само ви залъгват отново с несъществени въпроси.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да в ЕС сне другари ама влязохме със 180лева в ЕС,СТО И ОСЕМДЕСЕТ ЛЕВА.Тогава за късметпак дойде криза,а Борисов под влияние на Дянков направи грешка.У нас нямаше никаква финансова криза,с 3% да увеличаваше заплатите за 4 години с натрупване са си 15-тина%!Политиката на желязна финансова дисциплина и висок бюджете излишъкза сметка на доходи е грешка,дано се откажат от тая политика вече.Чрез по-висока мин,зплата се бие и по сивия сектор ДРУГАРИ!Абизнесменитеса от вашата боя.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Крадльо
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТРЯБВА.Който не може да плаща 332 евро поне да Оди да бЕре праскови в Швеция,айде сиктир вече.Освен това какво ги касае частниците ДЪРЖАВНАТА МИНИМАЛНА ЗАПАЛТА??ИЛи ми трябва да ги осигуряваме на по-високи заплати,да не говорим ЧЕ ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА БРАНШОВИ МИН ЗАПЛАТИ!Айде МАРШ КОМУНЯРСКА ПАС,,МИНА!!На всичкото отгоре икономиката си върви за условията направо перфектно.
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали всичко беше цветя и рози, що тъй "бизнеса" нямал продуктивност :)) Младия иначе ме накефи, стария може би е прав, но в крайна сметка, нали сме в ЕС от 2007 г., тази брутна минимална от 610 лв, по ми изглежда като някоя африканска държава...:))))
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** за епохално разграбване на бостана
73
3
 
6
 
! Отговори
manwithnoname преди 3 години
Боко, баце глей "безработните" и българи и роми...че хем бачкат на черно, хем и помощи взимат за безработни...Не е честно така спрямо нас работещите и осигуряващите се на пълна заплата...
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутробойко каквото и да прави е свършен. Много прекали със скандалите и с кражбите и с покровителството си към оргонизираната престъпност. Да ми се развява Доган и Пеевски и да ги пази години наред НСО с парите на данъкоплатците, сбогом мyтро.
71
0
 
23
 
! Отговори
значи закриваме синд преди 3 години
Минималната нетна заплата в България е 242 евро - почти два пъти по-ниска от румънската, която е предпоследна в ЕС.Нов обществен договор и нови синдикати а тия продажни синдикати национализираме.