Ваксината да не се поставя на хора с текущи инфекции

Ползата им е голяма, смята проф. Мариана Мурджева
Обновена: 10 дек 2020 14:52 | 10 дек 2020 14:45, Ния Христова
32
Ваксината да не се поставя на хора с текущи инфекции
Снимка: БГНЕС
Съвсем скоро се очаква да пристигне ваксината срещу коронавирус и у нас. А междувременно Агенцията за лекарства на Съединените щати публикува първия документ, в който са опесани страничните ефекти от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех", която е тествана сред 43 хиляди доброволци с различен статус.
 
Това са и известните странични ефекти: 
 
- Зачервяване на мястото на инжекцията при над 80% от ваксинираните;
 
- Лека отпадналост при малко над 60%; 
 
- Повече от половината изследвани имат главоболие; 
 
- Над 30% усещат болка в мускулите; 
 
- По-рядко се забелязват изтръпвания, болки в ставите и температура; 
 
Тезе реакции са били забележими при едва 4,6% от ваксинираните. Това се е случвало по-често след втората доза от ваксината и при хора под 55 години.
 
Сред изследваните 43 хиляди има общо 6 смъртни случаи: 2 - след ваксина и 4, получили плацебо. И двамата, починали след ваксина, са били над 55 години. Не са получени данни смъртните случаи да са в следствие на ваксината.
 
Страничните ефекти като зачервяване на мястото на поставяне на инжекцията или краткосрочна болка се срещат и при други ваксини. Това не прави ваксината срещу COVID-19 опасна, тя е иновативна и ефикасна. Това каза в ефира на bTV проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.
Още по темата
 
"Ваксината срещу коронавирус не трябва да се поставя на хора с тежки алергии и такива, които в момента прекарват остри инфекции, включително и COVID-19", каза проф. Мурджева.
 
"Тя не е панацея, тя е средство за профилактика на инфекциозната болест и рискът да усложни клиничната картина е повишен", обясни тя.
 
"Ваксините се поставят на хора в добро здраве, това се прави и при малките деца. Тези ваксини за COVID не трябва да правят изключение от това правило", каза още Мурджева.
 
За случай, при който вече ваксинирал се човек, навлезе в остра фаза на инфекцията в по-късен етап, проф. Мурджева каза: "Това са хипотези и във фазите на изпитване на различните ваксини няма никакви данни за такива ефекти. Когато правим този избор, трябва да оценяваме съотношението полза-риск. Ваксините са регистрирани, преминали са тестовете - ползата неимоверно е по-голяма, отколкото евентуалните рискове, това е доказано. Всички останали сценарии са в рамките на хипотезите". 
 
Проф. Мурджева посъветва случаите на хора с по-обострени хронични и имунни заболявани да се преценяват индивидуално заедно с личния лекар.
 
Според нея преболедувалите COVID-19 могат също да се ваксинират след петия месец, когато антителата в организма им започват да спадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
незнаещ преди 3 години
Да попитам, ваксината една и съща ли е за страни от бившият източен блок, и за президента на Франция? И ако ....е една и съща за бедни и богати, защо юса забранява износ на тяхната ваксина? Знам само, че един шампоан да си купиш от България имот Испания, една и съща марка еднаква опаковка, няма нищо общо, не съм убеден, че ще е различно със така наречените ваксини за източна Европа....
30
0
 
1
 
! Отговори
do 27 преди 3 години
"гастриД" ? вЕрно ли бе, о.тв.орко ?!голЕм разбирач си !
29
0
 
4
 
! Отговори
james do 13 преди 3 години
къв венци бе, шаран!
28
0
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
как ги изчисли тия проценти бе, умник!?
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки човек има някаква инфекция . 50 % имат развален зъб, други имат гастрид.30 % имат алергия. 20% постоперативни. 50% от тези всичките имат респираторни проблеми. и т.н.Времената са такива в момента.Това значи ,че ваксината е неприложима.
26
4
 
9
 
! Отговори
RNK преди 3 години
БЦЖ ваксина да. Ковид генно модифицирана ваксина без направени тестове на животни, без минимум 5 години проучвания, без инфо за странични ефекти ...Не. Личен избор, ако беше толкова ефективна и безвредна нямаше да има нужда от цялото това шоу. Аз такава реклама-изнудване не съм виждала.
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро си бих ,обезболяваща за дискова ,имах същите ефекти и странични действия ,а бря тая ваксина да не е дипрофос )
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да ни тероризирате с тези ваксини,които повечето хора възприемаме като заплаха за живота и здравето ни. Който иска знае,че има ваксина да си я потърси.
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май дори ковид зомбитата няма да се ваксинират
22
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа демег ни подготвят....а това от 43 000 опитни зайци 6 умрели малко ли е?Щото ако вземем броят на заразените сега и починалите, май няма да е ного по- голям!
21
1
 
5
 
! Отговори
до20 преди 3 години
къде са страничните ефекти, че не виждам???
20
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОГО ПЛЯМПАТ КОВИДИИДИОТИТЕ, *** НЕ ЗНАЯТ КВО Е ДА ОСТАНЕШ БЕЗ ХЛЯБ!И СЕГА МНОГ ЗНАЕТЕ, *** САМО НЯКОЙ ДОКТОР ДА ОБЪРКА ВАКСИНИРАНЕТО,Д А СЕ ПОЛУЧАТ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ, НЕДАЙ БОЖЕ СМЪРТ, ТОГАВА МАМА ВИ ЖАЛНА,,,ТА МАЛКО СЕ СЪОБРАЗЯВАЙТЕ ДЕ,Ч Е МАЧЪТ ЩЕ СЕ ОБЪРНЕ...
19
0
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
шефа на майкрософт е индиец, и кво ??аре улево!
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е повече от логично. Все едно да си болен от грип и да се ваксинираш срещу грип. Нещастници!
17
5
 
8
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Какво трябва да означава "двама починали, които са получили плацебо"?? Това няма нищо общо с ваксината. Така могат да запишат всички починали даже от удавяне
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значи текущи инфекции???? Аз имам неизлекуван трипер и гъбична инфекция!Тези влизат ли в списъка??
15
7
 
10
 
! Отговори
дгд преди 3 години
бай *** от панелката ще го следят с 5 G , ха ха , тотално и зтрещяли
14
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една измислена ваксина за една измислена болест...
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Венци, здравей!
12
7
 
9
 
! Отговори
Абе преди 3 години
То хубаво ама одобриха ли ги вече, или след година две?