Мартин Димитров: Трябва нов договор за газ с Русия

Дефицитът ще е около 3%, което е добър вариант, смята той
6 яну 2022 11:27, Анисия Иванова
49

До края на януари проектобюджетът на държавата ще бъде внесен в Народното събрание, като до средата на януари ще започне публичното му обсъждане.

"Няма време за губене, това забавяне беше заложено още по време на изборите, които бяха на 14 ноември. Докато се състави кабинет, докато се изберат министрите. Право да внесе бюджет има само правителството. Това забавяне е обосновано от ситуацията, която е извънредна", каза председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации Мартин Димитров в студиото на "България сутрин".

Той призна, че не е привърженик на мораториумите и затова не е гласувал този мораториум. "Приемаме, че това е начин за печелене на време, докато се подредят нещата в енергетиката", каза Димитров.

Според него умният ход ще бъде, ако мораториумът върху цените на тока, газта и водата бъде отменен по-рано, като се приемат мерките, които са планувани вече.

"Те са за подкрепа на небитовите потребители, отделно за топлофикациите и енергоразпределителните дружества. Важно е също така да не се увеличава данъчната тежест. По отношение на максималния осигурителен доход има важен дебат. А втората стъпка са реформите, които трябва да бъдат подготвени и стартирани от средата на годината. Има доклад на Сметната палата, който казва, че толкова много по неправилен начин са правени промени в бюджетите в годините, че това трябва да бъде спряно", допълни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той успокои хората, че дефицитът в бюджета ще бъде по-малък от това, което се очакваше.

"Има шанс дефицитът да е около 3%, което за такава ситуация е добър вариант. Големият неовладян бюджетен дефицит носи след себе си проблеми с дълга, с това финансирането в частния сектор да поскъпва. Минималната работна заплата трябва да бъде свързана с нарастването на производителността на труда. Ако вземете големите градове - има сериозно нарастване, но в малките населени места ситуацията е по-различна. Там заетостта е по-малко. Затова трябва да се помисли дали идва времето на възможността да има диференцирана минимална работна заплата", подчерта председателят на парламентарната Комисия по икономическа политика и иновации.

Той смята, че един от важните въпроси е защо не купуваме азерски газ.

"Газовата връзка с Гърция е голяма енигма, тя трябва да бъде довършена, защото не само азербайджански газ, но и ще ни даде достъп до терминал за втечнен газ, който в момента се строи и трябва да е готов в началото на другата година. Трябва да започнем преговори за нов договор за природен газ с Русия и е добре в такива преговори да имаш изградена газова връзка. И да е ясно, че алтернативата работи. Договорът трябва да е кратък и гъвкав, да може да се купува от различни източници и да има конкуренция, а не да е дългосрочен и обвързващ", посочи Мартин Димитров.

А рекордните пари, събрани данъци от НАП, той коментира така: "За да има добра събираемост, основният контрол трябва да е върху големите компании. То има емблематични компании, за които всички знаем, че нещо не се получава с плащането на данъци."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
разкарай се преди 1 година
Трябва такива като теб да се разкарат от парламента и медиите. Па дано се пооправим след това
37
1
 
4
 
! Отговори
Svetla преди 2 години
Продажният престъпник Мартин Димитров сега пее друга песен! Защо трябва да се водят преговори с Русия...? Нали ти, фашистка *** беше един от най-отявлените противници на Южен поток! Продажна ***!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една построена държавна АЕЦ Белене щеше да печели милиарди на месец от Балканский полуостров. Косово има режим на тока. Сега вече е време за два държавни блока в Козлодуй. АЕЦ Белене беше унищожена чрез превръщането и в частен проект. Газът едва го спасихме да не ни заобиколи и да зависим от Северна Македония за газ. Заради такива предатели като този фашист-русофоб.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мартин Димитров казваше, че АЕЦ не ни трябва, защото в контакта си имало ток.
34
1
 
1
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Не ни трябва Русия! И ние имаме газови залежи! Защо не се съсредоточите да се развие на собсвенна тетитория? Или горните други интереси?
33
5
 
2
 
! Отговори
Циклон "Б" преди 2 години
Мартине, на никого няма да липсваш. Смени си пола и си заминавай в Русия. Всичко ще се оправи бързо, ако прогоним руските мародери от България, които ти плащат за да Не работиш. Т. е. Да размиваш, да протакаш, да блокираш, да продадеш органите на майка си.......
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са за бой! Ето още един дето вика "трябва". Ами направи го бе майна! Нали затуй сме те турнали в парламента и си в правилната комисия. Насрочи среща с посланика на Русия - посолството им е на Драган Цанков 28, на 10 мин с кола ти е. Пък срещнете се, пък разберете се да се видите с Газпром. Аз ли да ви насроча срещата бе майна? И тъй като сме заговорили какво ТРЯБВА, и с Азерите се срещнете и газовата връзка с Гърция довършете и дайте да се срещнете и с енергийните холдинги и с Лукойл!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо трябва да купуваме от русия? И САЩ продават газ с тях ще се договорим на наши условия и ще изпълняват, каквото поискаме това ще правят! Хахахаха
30
1
 
5
 
! Отговори
Настъпвай мотиката преди 2 години
С такива "икономисти" като тоя идват само обедняване , хиперинфлация и гладни години. Ама ганио докато не хлопне дъската по празната глава не схваща. Няма и да сване никога
29
1
 
6
 
! Отговори
Все още българина преди 2 години
Докато русофоби са на власт България изчезва. НСИ го каза днес същото което и Ванга преди 30г.... Газа е най малкия проблем.... Демографията ***...
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и ти се изложи. Значи мораториумът е заради небитовите потребители, а? Я си виж бюджетната заплата на депутат, драги, и виж колко е заплатата на средностатистическия българин. Той с мизерните си пари изкарва твоите добри доходи. Каква повишена производителност бе? Хората си работят и произвеждат, но т.нар. работодатели не им дават справедливи заплати и ги демотивират до степен хората да напускат страната и да търсят препитание другаде- после се жалвате за демографския срив.
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Духнаха им по опашката на БУЛГАРГАЗ )))
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страната производител няма интерес от кратък и гъвкав договор. Добивът на газ в условията на Крайния Север е сложен и скъп процес, изискващ дългосрочно планиране и многомилиардни инвестиции. Продавачът определя цената, а на теб като не ти изнася, купи си от Азербайджан, от Катар, от Алжир, от Норвегия, от Пиндостан.
25
0
 
8
 
! Отговори
ф преди 2 години
Договор трябвало, и то нов. И кой иска да преговаря? За договор трябват две страни. Вече ще се приема каквото ти дадат.
24
2
 
11
 
! Отговори
Край преди 2 години
Да бе Мартинчо - показваме им чертежите на нашите изтребители - те си глътват езика от страх и почват да ни подават газ без пари.*** много сте умни това сорос-котилото. Гениални.
23
1
 
5
 
! Отговори
МАУТИНЧОООО.... преди 2 години
Тия неща стават чрез ЕС.... иначе ШЕ се. реш гладен.... ХАХАХААА....
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вреден, не е шушумига, а откровен враг на българския народ и българските интереси.
21
2
 
14
 
! Отговори
вреден преди 2 години
Тая шушумига няма ли да млъкне? Помня, сума вреда нанесе с воя срещу атомната централа. С това си изкарва хляба
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да не сключим кратък и гъвкав договор със САЩ и да ги рекетираме с руския евтин газ?
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да започнем преговори за нов договор за природен газ с Русия и е добре в такива преговори да имаш изградена газова връзка. И да е ясно, че алтернативата работи. Договорът трябва да е кратък и гъвкав, да може да се купува от различни източници и да има конкуренция, а не да е дългосрочен и обвързващ""----------------------- Това са приказки на недорасъл селскитарикат, който си мисли, че руските му контрагенти са хванатиот гората и мечтаят за калпави договори с неговото правителство.